Το κυνήγι του λουκουμά, της Λυδίας Μουτάφη

0
295

Πρωινό ξύπνημα. Η μικρή Ναυσικά άνοιξε τα μάτια, τεντώθηκε και πριν προλάβει να κάνει ο,τιδήποτε άλλο, βλέπει να περνά έξω απ’ το παράθυρό της ένας μικρός, ολοστρόγγυλος, μελένιος λουκουμάς. Είναι προκλητικός έτσι όπως κατρακυλά και η Ναυσικά αποφασίζει να τον… κυνηγήσει. “Γρήγορα πίσω από τον λουκουμά…”

Έτσι αρχίζει ένα μεγάλο ταξίδι για την Ναυσικά, που έχει ξεχυθεί στους δρόμους με τις πιτζάμες, η οποία βρίσκεται πάντα ξοπίσω από τον λουκουμά. Μα αυτός πάντα ξεγλιστρά.

Ο κύριος Μάκης, ο κηπουρός της γειτονιάς, η κυρία Ελένη η φουρνάρισσα, ο νευρικός οδηγός ενός λεωφορείου, η συμμαθήτριά της η Κατερίνα στο πάρκο, ένας βιβλιοπώλης και μερικοί ακόμα βοηθούν -όσο μπορούν βέβαια- ο καθένας με τον τρόπο του την Ναυσικά να πλησιάσει τον πολυπόθητο λουκουμά που εδώ είναι, εκεί είναι και πουθενά δεν είναι. Θα τον βρει άραγε;

Ευχάριστο, σπιρτόζικο, ρυθμικό και ισορροπημένο το βιβλίο της Λυδίας Μουτάφη με ηρωίδα μια χαριτωμένη μικρή, προσωποποίηση της αθωότητας, η οποία περιπλανιέται στη γειτονιά αναζητώντας κάτι φαινομενικά ασήμαντο και μικρό. Αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια είναι που κάνει τα παιδιά πάντοτε ξέγνοιαστα και ευτυχισμένα: η στόχευση σε αυτό που φαντάζει εκείνη τη στιγμή σημαντικό ή καλύτερα διεγερτικό της περιπέτειας και μιας διαφορετικής μέρας. Κι αυτό η Ναυσικά το υπηρετεί πολύ καλά. Οι διάλογοι και οι αφήγηση είναι μεστά, ενώ η συνολική δομή του βιβλίου είναι καλοδουλεμένη. Μια γλυκιά ιστορία που σε κερδίζει.

Η εικονογράφηση είναι της Ρένιας Μεταλληνού.

Εκδόσεις Θερμαϊκός.

Στη @xrysh_lista_2019 του ELNIPLEX με τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 8-11 ετών.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τίτλος: Το κυνήγι του λουκουμά
Συγγραφέας: Λυδία Μουτάφη
Συγγραφέας: Ρένια Μεταλληνού
Εκδόσεις: Θερμαϊκός, Απρίλιος 2018
Σελίδες: 96
Μέγεθος: 14,5 Χ 21
ISBN:
978-960-9547-59-8