Το μήνυμα, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

0
1093

Τίτλος: Το μήνυμα
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εκδόσεις: Καστανιώτης, 2001
Σελίδες: 152
ISBN: 978-960-03-3031-1

Αγόρασέ το

tominima_coverΤο μήνυμα του Βασίλη Παπαθεοδώρου , είναι ένα ταξίδι του μυαλού σε χρόνο διαφορετικό από τα υπόλοιπα βιβλία του συγγραφέα, καθώς η όλη ιστορία εξελίσσεται στο μέλλον.

Ο ίδιος o συγγραφέας μιλώντας στο elniplex είπε:
“Το «μήνυμα» είναι ίσως το μοναδικό βιβλίο μου που καθορίζει το χρονικό σημείο του μέλλοντος. Άλλα μιλάνε για μια πραγματική ιστορία που έγινε στο παρελθόν (Πάπια, Βιρτζίνια, Φλαμίνγκο, κ.α.), ενώ σε άλλα εμπνέομαι από το παρόν και το προβάλλω στο μέλλον, με χρονική ασάφεια. Αυτά είναι τα δυστοπικά μου μυθιστορήματα, Οι άρχοντες των σκουπιδιών, Τα χνότα στο τζάμι ακόμα και οι Ιπτάμενες σελίδες.”
Βρισκόμαστε λοιπόν στη Ελλάδα του 2073. Η χώρα αποκαλείται πια περιφέρεια 24 και φυσικά έχει αλλάξει κατά πολύ το περιβάλλον αλλά και η καθημερινότητα των ανθρώπων. Αλήθεια, έτσι φαντάζεται ο συγγραφέας την Ελλλάδα μερικές δεκαετίες μετά; O ίδιος μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του και μας είπε: “Όταν έγραφα το βιβλίο μπορεί και να το φανταζόμουν κάπως έτσι το πράγμα, ήταν άλλωστε οι αρχές της παγκοσμιοποίησης. Τα τελευταία χρόνια όμως με όλα αυτά που συμβαίνουν διεθνώς, τους εξτρεμισμούς, τα εθνικιστικά, τους απροκάλυπτους ρατσισμούς, ειλικρινά θέλει μεγάλη σκέψη και φαντασία για το πώς θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα σε 45 και βάλε χρόνια.”
Βρισκόμαστε λοιπόν στο 2073, ο Kόσμο, ένα δεκαεφτάχρονο αγόρι που στην καθημερινή του ζωή είναι απόλυτα εξαρτημένο από τον υπολογιστή του –όπως άλλωστε και όλοι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής– λαμβάνει μια μέρα ένα μήνυμα από ένα άγνωστο κορίτσι, την Ελπίδα η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο. “Ελπίδα”, σημαδιακή και υποθέτουμε όχι τυχαία , όπως μας επιβεβαιώνει άλλωστε και ο συγγραφέας, επιλογή του ονόματος της ηρωίδας που κινδυνεύει:

Πολύ σωστά, βλέπεις σε κάθε μου βιβλίο σχεδόν μου αρέσει να «παίζω» με τα ονόματα, άλλοτε να φαίνεται ο συμβολισμός τους κι άλλοτε να είναι κρυμμένος. Βίκτωρας από το victory (νίκη), είναι η νίκη της τεχνολογίας επί του ανθρώπου ή του ανθρώπου πάνω στην τεχνολογία; Φαντάζομαι τελικά το δεύτερο, Βίκτορας είναι αυτός που τελικά θα επιβληθεί με τον τρόπο του στη μηχανή. Κυρία Μαργαρίτα, από το γνωστό λουλούδι και το αντίστοιχο παιχνίδι: Μ’αγαπά; Δε μ’αγαπά; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιο θα είναι το τελευταίο φύλλο της μαργαρίτας, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ορκιστεί ότι ο χαρακτήρας της κυρίας Μαργαρίτας μέσα στο κείμενο είναι αυτός που αρχικά φαίνεται. Και τέλος οι δυο πρωταγωνιστές, ο Κόσμο και ο Άρι, από τα ονόματα Κοσμάς και Αριστοτέλης, δυο παιδιά, που όταν τέλειωσε η ιστορία, βρήκαν ή δέθηκαν με τις πραγματικές τους ρίζες, την ιστορία και το παρελθόν τους, πράγματα δηλαδή ξεχασμένα από καιρό στην κοινωνία που περιγράφεται.”

O Kόσμο και ο κολλητός διαδικτυακός φίλος του ο Άρι αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι το σπίτι του άγνωστου κοριτσιού. Kατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μαθαίνουν τι είναι πραγματικά η ζωή και η φύση. Όταν φτάνουν όμως στο  χωριό της κοπέλας, συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται στο κέντρο μιας συνωμοσίας σχεδιασμένης από την Παγκόσμια Kυβέρνηση και ότι αυτοί είναι οι μόνοι που γνωρίζουν το μεγάλο μυστικό. Θα μπορέσουν άραγε να σώσουν τη γη;
Οικολογική καταστροφή, αποξένωση, μοναξιά… οι συνέπειες των λανθασμένων επιλογών μας. Χωρίς να αφορίζει την τεχνολογία, o Βασίλη Παπαθεοδώρου «κρούει τον κώδωνα» κυρίως στην νέα γενιά. Τελικά ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει;
Κανένα μήνυμα δε θέλω να στέλνω με τα βιβλία μου. Εννοώ πως όταν τα γράφω στο μυαλό μου έχω κάτι να πω, θέλω κάτι να πω, αλλά πολλές φορές είναι καλύτερα ο αναγνώστης να εισπράττει γενικά αυτό που θέλει αυτός. Το να χαρεί κάποιος το βιβλίο ή ένα οποιοδήποτε βιβλίο είναι ίσως το καλύτερο «μήνυμα». Αλλά για να ξαναγυρίσω στην ερώτηση, αποξένωση, μοναξιά, τεχνολογία, οικολογική καταστροφή, όλα αυτά είναι από μόνα τους τεράστια ζητήματα. Το πού θα εστιάσει ο καθένας στο βιβλίο εξαρτάται από τον ίδιον, από την ιδεολογία του, τις παραστάσεις, τη μόρφωσή του ή ακόμα και από την απλή στιγμή, τη φάση στην οποία βρίσκεται.”
Θα έχετε καταλάβει ότι αγαπάμε πολύ τα καλά βιβλία. Το μήνυμα είναι ένα από αυτά. Εξαιρετικό βιβλίο, από κάθε άποψη το οποίο  αξίζει να διαβάσει ένας έφηβος αλλά κι ένας ενήλικας αναγνώστης. Άλλωστε κατά τη γνώμη μας, τα καλά βιβλία δεν έχουν περιορισμούς στο ηλικιακό κοινό στο οποίο απευθύνονται. Μιλούν απλώς στην ψυχή και το μυαλό μας.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

4666_1150927647901_1892143_n

4666_1150927647901_1892143_nΟ Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει κατακτήσει με την συνεπή δουλειά του εδώ και 14 χρόνια μια σημαντική θέση, όχι μόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τις πωλήσεις τους, αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων βιβλιόφιλων. Τα βιβλία του, παιδικά αλλά κυρίως νεανικά-εφηβικά, σχολιάζουν με το δικό του προσωπικό ύφος όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να τρυπώνουν στις σκέψεις και τις ψυχές των νέων αναγνωστών: ρατσισμός, αγάπη, ανθρωπιά, bullying, οικολογία και περιβάλλον, πολιτική, αναζήτηση ταυτότητας, πίστη και πολλά άλλα.

Η εκδοτική του παρουσία -και όχι η συγγραφική- ξεκίνησε με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου άφησε στην τράπεζα που εργάζεται μια προκήρυξη διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στον οποίο τελικά διακρίθηκε για το βιβλίο του “Σχολική παράσταση“. το οποίο εκδόθηκε 4 χρόνια μετά!

Από το 1996 έως σήμερα έχει γράψει 14 βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία ενώ το Νοέμβριο του 2014 αναμένεται το 15ο βιβλίο του με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός και Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία και ως καθηγητής Γερμανικών. Σήμερα εργάζεται ως Αναλυτής Κινδύνων σε τράπεζα. Ο ίδιος ομολογεί: “… ίσως αυτά να μην συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά πιστεύω από όλα τα παραπάνω έχω πάρει “κάτι”, είτε αυτό είναι εμπειρία, είτε τρόπος σκέψης, είτε συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που με βοήθησαν και μου έδωσαν ιδέες για το γράψιμο των βιβλίων μου”.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε από τα βιβλία του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Εργογραφία:
Το μήνυμα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2001.
Οι εννέα καίσαρες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2004.
Χνότα στο τζάμι. Αθήνα, Κέδρος, 2007.
Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Αθήνα, Καστανιώτη, 2007.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Αθήνα, Καστανιώτη, 2008
Στη Διαπασών. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Άλφα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Μια Αστεία Επιδημία. Αθήνα, Καστανιώτη, 2010.
Ο Αϊ – Βασίλης στο ραντάρ – Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αθήνα, Καστανιώτη2011.
Ιπτάμενες Σελίδες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Αθήνα, Καστανιώτη,2012.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αθήνα, Καστανιώτη, 2013.
Σχολική παράσταση. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000-Καστανιώτη 2013
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)     
Το ημερολόγιο ενός δειλού, Αθήνα, Καστανιώτη, Νοέμβριος 2014
Ήταν το ίνδαλμά μου, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)     
Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη (2015)
Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2016)

Επισκεφθείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Βασίλη Παπαθεοδώρου πατώντας εδώ.