Το Μαγαζάκι με τα Ψιλικά, Ας φτιάξουμε μια πρόσκληση

0
824

Το Μαγαζάκι με τα Ψιλικά: Γλώσσα

Το Μαγαζάκι του elniplex κόβει τη Βασιλόπιτά του και με την ευκαιρία μας δίνεται μια πολύ καλή αφορμή να φτιάξουμε με τα παιδιά της τάξης μας μια πρόσκληση, την οποία θα δώσουν ο ένας στον άλλο.
Καλούμε τα παιδιά να θυμηθούν λόγους για τους οποίους έχουν στείλει ή δεχτεί προσκλήσεις (γάμους, βαφτίσεις, γενέθλια, εκδηλώσεις), χρήσιμο θα ήταν να έχουμε και κάποιες προσκλήσεις για να ανατροφοδοτήσουμε τη συζήτηση. Εστιάζουμε στο κείμενο και την έκτασή του, την οποία μπορούμε να συγκρίνουμε με ενός παραμυθιού. Παρατηρούμε το ύφος, τη γλώσσα που χρησιμοποιείται, τις πληροφορίες που συμπεριλαμβάνονται.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε τη δική μας πρόσκληση. Μπορούμε να φτιάξουμε προφορικά ένα κείμενο και να αφήσουμε έπειτα τα παιδιά να γράψουν ελεύθερα με τη βοήθειά μας και να διακοσμήσουν κατόπιν την πρόσκλησή τους, το καλύτερο κατά τη γνώμη μας. Εναλλακτικά όμως μπορούμε να έχουμε το κείμενο κομμένο σε προτάσεις ή λέξεις και τα παιδιά να το ανασυνθέσουν ατομικά ή σε μικρές ομάδες (βλ. φύλλο εργασίας/εμπέδωσης).
Αν διαθέτουμε γωνιά υπολογιστή, κάποια παιδιά μπορούν να δουλέψουν στον επεξεργαστή κειμένου ή κάνοντας χρήση του λογισμικού αξιολόγησης Hot Potatoes και της άσκησης τακτοποίησης ανακατεμένων λέξεων (mix).

Πολύ σύντομα θα έχουμε και μαθηματικές δραστηριότητες με αφορμή την κοπή της πίτας.

Το Μαγαζάκι του elniplex σας εύχεται μια καλή & δημιουργική χρονιά!

Μαγαζάκι Γλώσσα Πρόσκληση Φύλλο εργασίας