Το μαγικό βιολί: ένα παραμύθι, μία όπερα

0
1073

magikobioliΤο Μαγικό Βιολί είναι ένα μουσικό παραμύθι που θέτει στο επίκεντρό του τη δύναμη της μουσικής και της πραγματικής, ανιδιοτελούς αγάπης που σώζουν και αναγεννούν και στις πιο δύσκολες περιστάσεις, όταν μοιάζει πιο πιθανό ότι θα γίνεις στάχτη παρά θα αναστηθείς.
Η συγγραφέας Μαριβίτα Γραμματικάκη εμπνεύστηκε το λιμπρέτο μια ημέρα με σκοτεινές σκέψεις όπου οι λέξεις πτώχευση, κρίση, απώλεια τις τριβέλιζαν το μυαλό. Τότε πέρασε μπροστά της ένας πλανόδιος μουσικός παίζοντας βιολί. Αυτή ήταν η αφορμή για την συγγραφή του έργου αυτού.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετείχε στον εορτασμό των«Ευρωπαϊκών Ημερών Όπερας» (European Opera Days) το 2011 με την όπερα «Το Μαγικό Βιολί».  Ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης προσέγγισε τη μουσική στοχεύοντας σε όλα τα καλά αυτιά, ελληνικά και ευρωπαϊκά, μα κυρίως στα πιο νεανικά που αγαπούν ή μπορούν να αγαπήσουν την όπερα. Και νεανικά αυτιά είναι αυτά που υποδέχονται κάθετί νέο ή μη δημοφιλές όπως…μια όπερα.

Δείτε ένα βίντεο από το “Μαγικό Βιολί”

Η υπόθεση
Κάποτε ήταν μια Γκρίζα πολιτεία, μια Γκριζούπολη με βασιλιά κάποιον που μισούσε την ομορφιά, τα γέλια, τα χρώματα, τις νότες, τις μουσικές και τα τραγούδια. Κι αυτήν του την θέληση του ο βασιλιάς…Οράτιος την επέβαλλε σε όλους τους πολίτες απαγορεύοντάς τους να τραγουδούν, να γιορτάζουν, να χαίρονται. Στους πολίτες που δοκίμασαν την έχθρα του ανήκε και η ίδια του η κόρη, η Ρόζα, την οποία φυλάκισε γιατί μια μέρα τόλμησε να τραγουδήσει υπό τους ήχους του βιολιού του Αμίρ, ενός περαστικού τσιγγάνου που λαχταρούσε τη ζωή σαν παιδική σοκολάτα. Μαζί της φυλακίστηκαν όλοι όσοι τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο ενώ το βιολί πετάχθηκε. Μόνο που η μουσική δεν είναι μια υπόθεση που ξεμπερδεύεις εύκολα μαζί της. Άρχισε να μαγεύει και αυτόν, τον μεγαλύτερο εχθρό της. Τόσο σκληρή ήταν η καρδιά του και τόσο δυνατός ο αγώνας που καθώς αυτή μαλάκωνε, το μαγικό βιολί έχανε τη δύναμή του. Λίγο πριν ακουστεί η τελευταία νότα από τις χορδές του, ο βασιλιάς έκανε το μέχρι τότε αδιανόητο: άρχισε να τραγουδάει και όλα γίνηκαν αλλιώς…

Το μαγικό βιολί
Σύνθεση-Μουσική διεύθυνση: Νίκος Ξανθούλης
Συγγραφέας-Στιχουργός: Μαριβίτα Γραμματικάκη
Σκηνοθεσία: Λένα Γεωργιάδου
Σκηνικά-κοστούμια: Χρυσάνθη Ψαροπούλου
Φωτισμοί: Ιωάννης Παντελιάς
Χορογραφία-Κινησιολογία: Θεμιστοκλής Παυλής
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Ρόζη Μαστροσάββα

Διανομή
ΟΡΑΤΙΟΣ (Βασιλιάς):
 Αλέξανδρος Σταυρακάκης / Γιώργος Ρούπας
ΠΡΟΚΑΣ (Σπιούνος): Παύλος Μαρόπουλος / Ζαφείρης Κουτελιέρης
ΕΝΤΥ (Τρελός):   Κωστής Ρασιδάκης/  Παναγιώτης Αθανασόπουλος
ΡΟΖΑ(Βασιλοπούλα): Τζίνα Φωτεινοπούλου / Άρτεμις Μπόγρη
ΑΜΙΡ (Τσιγγάνος): Θανάσης Ευαγγέλου / Νίκος Στεφάνου

Το βιβλίο “Το Μαγικό Βιολί” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης (δελτίο τύπου)