Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

0
1037

Γράφουν ο Απόστολος Πάππος και η Μαίρη Μπιρμπίλη

Τίτλος: Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008
Σελίδες: 160
ISBN: 978-960-03-4692-3

Αγόρασέ το

kinezikipapia2Ανοιχτά της Κίνας. Ωκεανός. Μια καταιγίδα που μαίνεται ώρες αναποδογυρίζει το φορτίο ενός μεγάλου εμπορικού πλοίου. Το φορτίο ήταν τεράστια αβγά στο εσωτερικό των οποίων υπήρχαν 28.000 κίτρινα, μικρά, πλαστικά παπάκια μπάνιου, από αυτά τα χαριτωμένα που παίζουν όλα τα πιτσιρίκια στην μπανιέρα τους. Αυτό το περιστατικό δίνει την έμπνευση στον Βασίλη Παπαθεοδώρου να γράψει ένα -ακόμη- βραβευμένο βιβλίο που αγγίζει με τόσο συγκλονιστικό τρόπο τόσο σημαντικά θέματα σε σχέση με το περιβάλλον, την ανθρώπινη φύση και ψυχή με όλες τις αδυναμίες της και κυρίως την αγάπη και την ελπίδα.

Μαζί με τα 28.000 πλαστικά, άψυχα παπάκια, ναυαγεί και η πάπια του κυρίου Χου μαζί με τα 10 παπάκια της. Κι αυτό ναυάγιο σημαίνει γι’ αυτήν την απόλυτη ελευθερία. Το ναυάγιό σου, η ζωή μου ή πως κάθε συμφορά έχει μια αντίθετη όψη, τουλάχιστον -αν όχι για σένα- για κάποιον άλλο. Μέχρι που τα παπάκια της χάθηκαν μαζί με τα χιλιάδες ψεύτικα παπάκια. Τότε το ναυάγιο που θέλησες για ελευθερία, γίνεται ναυάγιο και για σένα.

Η κυνική αδιαφορία του Άγγλου εφοπλιστή Τίμοθυ Τζων Πλέιρ, οι συναλλαγές στο παρασκήνιο των οικολογικών καταστροφών, η αξία της ανθρώπινης ζωής μπροστά στο χρήμα, η φαλαινοθηρία και άλλες κτηνώδεις συνήθειες μερίδας ανθρώπων, τα μεγάλα όνειρα των επιστημόνων (ωκεανογράφων) να οδηγηθούν σε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη αδιαφορώντας για ο,τιδήποτε αφορά το περιβάλλον, οι χορηγοί που βρίσκονται εύκολα για να μελετηθούν τα παπιά αλλά όχι για να μαζευτούν, η αλληλεγγύη των ζώων μεταξύ τους λες κι έχουν συμμαχήσει να επιβιώσουν απέναντι στην ανθρώπινη βλακεία. Όλα είναι παρόντα στο βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Κι είναι κι εκείνη η μαμά πάπια που στοιχειώνει τα πάντα. Αγνοεί τα μικρά της, σώζει μια φάλαινα από το κυνήγι ενός πλοίου-κήτους, ζει τα μεγάλα κύματα, βλέπει απώλειες γύρω της αλλά συνεχίζει. Ινδονησία, Περσικός Κόλπος, νότια Σομαλία, Μαδαγασκάρη, νότιος Πόλος, Αμαζόνιος, Πορτογαλία. Ένα τεράστιο ταξίδι που κρατά δεκαπέντε περίπου χρόνια. Τόσο δηλαδή όσο οι ωκεανολόγοι, οι καραβοκύρηδες και οι χορηγοί δίνουν τον…δικό τους αγώνα επιβίωσης. Η πάπια δίνει το δικό της.

Το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία. Το 1992 στις φουρτουνιασμένες θάλασσες ανοιχτά της Κίνας, το φορτίο ενός εμπορικού πλοίου-28.οοο κίτρινα, πλαστικά παπάκια μπάνιου- παρασύρεται από τα κύματα και σκορπίζεται στον ωκεανό. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα παπάκια, ξασπρισμένα από τον ήλιο κι έχοντας γυρίσει όλητ η Γη παρασυρμένα από τα θαλάσσια ρεύματα, εμφανίστηκαν στα ανοιχτά της Αγγλίας. Το ταξίδι τους παρακολούθησαν ινστιτούτα και επιστήμονες προσπαθώντας να ανακαλύψουν τα μυστικά των θαλασσίων ρευμάτων.

Στα ξασπρισμένα, ταλαιπωρημένα (και βραβευμένα σε καλλιστεία) πούπουλα της μαμάς χήνας ζούμε το μεγάλο της ταξίδι: τη μητρική της αγωνία για παπιά της, την απρονοησία και ανοησία (σε ρίμα παρακαλώ οι δύο λέξεις, απολύτως φυσικά) των ανθρώπων, τα δεινά του περιβάλλοντος που δε ξέρει να τα αναλύσει επιστημονικά- αυτό το αφήνει σε εμάς τους περισπούδαστους εκπροσώπους του ανθρωπίνου γένους- αλλά το ζει έμπρακτα και βασανιστικά, τα συμφέροντα που τοποθετούν πάνω απ’ όλα το κέρδος κι όχι τον πλανήτη που επίσης δε μπορεί να αναλύσει οικονομοτεχνικά αλλά είναι κι αυτή ένα από τα χιλιάδες θύματα του. Μόνο που αυτό το θύμα θα καταφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα θα έταζε κανείς σε μια πάπια που κάποτε φυλακίστηκε κι εγκλωβίστηκε σε ένα πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της κινεζικής θάλασσας.

Η εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση δεν πλαισιώνει απλώς. Αποχρώσεις του ασπρόμαυρου και του πορτοκαλί φέρνουν μπροστά μας το μαγικό ταξίδι των κινέζικων παπιών, της μαμάς πάπιας και των συμφερόντων που ταξιδεύουν κι αυτά τη δική τους ρώτα, σε μια εικονογράφηση- όσοι έχουν δει τη δουλειά του Πέτρου Μπουλούμπαση ξέρουν- που ξεχωρίζει και πάλι. Δεν “αντιγράφει” το κείμενο, δεν το οπτικοποιεί απλά. Λειτουργεί αυτόνομα, ως ένα παράλληλο γεγονός που εξελίσσεται στις σελίδες του βιβλίου και διεκδικεί τη θέση του. Δε χρειάζεται να σας πούμε αν την κερδίζει. Θα το μαντέψετε μόνοι σας.

Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας του Βασίλη Παπαθεοδώρου βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2009. Και πολύ καλά έκανε! Οικοφιλία κι όχι τουριστική οικολογία. Προσυπογράφω.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

4666_1150927647901_1892143_nΟ Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει κατακτήσει με την συνεπή δουλειά του εδώ και 14 χρόνια μια σημαντική θέση, όχι μόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τις πωλήσεις τους, αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων βιβλιόφιλων. Τα βιβλία του, παιδικά αλλά κυρίως νεανικά-εφηβικά, σχολιάζουν με το δικό του προσωπικό ύφος όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να τρυπώνουν στις σκέψεις και τις ψυχές των νέων αναγνωστών: ρατσισμός, αγάπη, ανθρωπιά, bullying, οικολογία και περιβάλλον, πολιτική, αναζήτηση ταυτότητας, πίστη και πολλά άλλα.

Η εκδοτική του παρουσία -και όχι η συγγραφική- ξεκίνησε με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου άφησε στην τράπεζα που εργάζεται μια προκήρυξη διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στον οποίο τελικά διακρίθηκε για το βιβλίο του “Σχολική παράσταση“. το οποίο εκδόθηκε 4 χρόνια μετά!

Από το 1996 έως σήμερα έχει γράψει 14 βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία ενώ το Νοέμβριο του 2014 αναμένεται το 15ο βιβλίο του με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός και Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία και ως καθηγητής Γερμανικών. Σήμερα εργάζεται ως Αναλυτής Κινδύνων σε τράπεζα. Ο ίδιος ομολογεί: “… ίσως αυτά να μην συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά πιστεύω από όλα τα παραπάνω έχω πάρει “κάτι”, είτε αυτό είναι εμπειρία, είτε τρόπος σκέψης, είτε συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που με βοήθησαν και μου έδωσαν ιδέες για το γράψιμο των βιβλίων μου”.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε από τα βιβλία του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Εργογραφία:
Το μήνυμα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2001.
Οι εννέα καίσαρες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2004.
Χνότα στο τζάμι. Αθήνα, Κέδρος, 2007.
Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Αθήνα, Καστανιώτη, 2007.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Αθήνα, Καστανιώτη, 2008
Στη Διαπασών. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Άλφα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Μια Αστεία Επιδημία. Αθήνα, Καστανιώτη, 2010.
Ο Αϊ – Βασίλης στο ραντάρ – Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αθήνα, Καστανιώτη2011.
Ιπτάμενες Σελίδες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Αθήνα, Καστανιώτη,2012.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αθήνα, Καστανιώτη, 2013.
Σχολική παράσταση. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000-Καστανιώτη 2013
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)     
Το ημερολόγιο ενός δειλού, Αθήνα, Καστανιώτη, Νοέμβριος 2014
Ήταν το ίνδαλμά μου, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)     
Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη (2015)
Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2016)

Επισκεφθείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Βασίλη Παπαθεοδώρου πατώντας εδώ.

 

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

petrosmpouloumpasisΟ Πέτρος Μπουλούμπασης απεχθάνεται τις “ετικέτες” και μετά βίας μπορείς να τον αναγκάσεις να σου πει ότι αισθάνεται ας πούμε.. δημιουργός εικόνων. Διακρίνεται για το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, τα δισδιάστατα σχέδια, το “παγωμένο κλικ στο χρόνο” όπως μας εξομολογείται στη συνέντευξή μας (θα τη διαβάσετε αύριο). Από πολύ μικρός “μουτζούρωνε” κάθε είδους επιφάνεια με τα μολύβια του. Η σχέση του με τις εικόνες έμοιαζε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προδιαγεγραμμένη.

Γεννήθηκε πριν περίπου 38 χρόνια κάπου γύρω από τον Πειραιά. Σπούδασε στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών. Στα πρώτα και “εύπλαστα” χρόνια του, ο δρόμος του συναντήθηκε με αυτόν του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε για χρόνια. Με γεμάτες αποσκευές από εκείνη την περίοδο και με μια τάση άρνησης ως προς τη δήλωση ιδιότητας, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στο να παιδεύει και να παιδεύεται με εικόνες.

Φυσικά -και ευτυχώς για εμάς- εικονογραφεί παιδικά, νεανικά και άλλα βιβλία. Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο εικονογράφησης το 2007 για το βιβλίο “Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι” (εκδ. Καστανιώτη) καθώς και με έπαινο εικονογράφησης στα βραβεία ΕΒΓΕ το 2007 για το βιβλίο “Πριγκιποδουλειές” (εκδ. Οξύ), και το 2010 για το βιβλίο “Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι” (εκδ. Πατάκη), ενώ την ίδια χρονιά το βιβλίο “Το βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο” (εκδ. Δια Βίου) μεταφράστηκε και εκδόθηκε στο Βέλγιο (E.M.E editions).

Διατέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων την περίοδο 2011- 2012. Επί σειρά ετών έχει διδάξει γραφιστική και εικονογράφηση σε ιδιωτικές σχολές.Δουλειές του έχουν εκδοθεί και εκτεθεί σε Ελλάδα αλλά και  Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ιράν. Μαζί με τη Σοφία Τουλιάτου αποτελούν την δημιουργική ομάδα magicpencil. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να κάνει ό,τι περίπου και στον “μη ελεύθερο”. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν πάντα δημιουργός. 

Τίτλοι βιβλίων με εικόνες του Πέτρου Μπουλούμπαση:

Ο κύριος Αλφάλφα, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
Η ραγισμένη καρδούλα, Κατερίνα Τζωρίδου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
Η επιστροφή στην πόλη, Κατερίνα Τζωρίδου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
www.ΔΑSOS.gr, Καραλάζου Θωμαή, Εκδ. Καστανιώτη, 2003
Το ωραιότερο τραγούδι και άλλες ιστορίες, Μπενέκος Αντώνης, Εκδ. Πατάκη, 2004
Πώς να διδάξω μουσική;, Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Εκδ. Πατάκη, 2004
Ποιος είναι ο αρχηγός;, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδ. Πατάκη 2004
Η επανάσταση των κουνελιών, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδ. Καστανιώτη, 2004
Πρώτος!, Μαρία Παπαγιάννη,  Εκδ. Πατάκη, 2005
Η κατάρα των μαθηματικών, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia), Ερευνητές (2005)
Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ, Μιχάλης Μακρόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2005)
Πάντα;, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
A Tour Around the Neighbourhood, Θεώνη Σωφρονά, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
Βιβλιοφάγος κατά… λάθος!, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Βασιλική Σοφού, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Στον πίνακα!, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Το βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο, Ελίνα Χ. Μαρμαρίδου, Δια Βίου (2007)
12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Δωροβροχή, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Επιστροφή στο σχολείο, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2008)
Η μικρή Ρουάλα, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2009)
Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι!, Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2009)
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν το…βιβλίο, έσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Λέξη Κλειδί (2009)
Όταν η Έλλη έγινε αόρατη, Ντορίνα Παπαλιού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μια αστεία επιδημία, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2010)
Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)
Ιπτάμενες σελίδες, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2011)
Του σκοινιού τα μανταλάκια, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το …βιβλίο, Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Καλειδοσκόπιο (2013)
Μικρές ιστορίες του Πέτρου, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Παπαθεοδώρου, Βασίλης,  Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)
Οχ χταπόδι, λάθος πόδι, Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)