Το μικρό λυκάκι φροντίζει το δάσος, του Αντούν Κρινγκς

0
1037

Τίτλος: Το μικρό λυκάκι φροντίζει το δάσος
Τίτλος πρωτοτύπου: Lou P' tit Loup protege sa foret
Συγγραφέας: Αντούν Κρινγκς
Εικονογράφηση: Αντούν Κρινγκς
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 19 Χ 19
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2017
ISBN: 978-960-569-645-0

Αγόρασέ το

"Τα λυκάκια αποφάσισαν να καθαρίσουν το δάσος. «Θέλουμε το δάσος μας καθαρό, όχι σκουπίδια πια εδώ!» φωνάζουν και στρώνονται στη δουλειά.
Όταν τελειώνουν, το λυκάκι και η μικρή λύκαινα ψάχνουν να βρουν ένα σκουπιδότοπο για να πετάξουν τα σκουπίδια
που έχουν μαζέψει.
Εκεί θα βρουν και την ανταμοιβή των κόπων τους."

Το οικολογικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο στο έκτο βιβλίο της πολύ πετυχημένης σειράς, του συγγραφέα και εικονογράφου Antoon Krings «Το μικρό λυκάκι». Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ένα παιχνιδιάρικο, περίεργο, ατρόμητο μικρό λυκάκι!

Τα λυκάκια πήραν την απόφαση να καθαρίσουν το δάσος από τα σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες του. θέλουν το δάσος τους να είναι καθαρό και στρώθηκαν στη δουλειά. Όμως το μικρό λυκάκι ψάχνει να βρει τη φίλη του τη λύκαινα γιατί προτιμάει να έχει παρέα στη δύσκολη αυτή δουλειά. Νηστικό λυκάκι δεν μπορεί να δουλέψει και τα δυο μικρά λυκάκια αποφασίζουν να μοιραστούν ένα κομμάτι πίτσα.

Έτσι μετά από ένα σύντομο διάλειμμα για κολατσιό πήγαν στο ξέφωτο δίπλα στο ποτάμι και ξεκίνησαν να μαζεύουν τα σκουπίδια που κάποιοι απερίσκεπτοι πέταξαν εκεί. "Ευτυχώς που είμαστε κι εμείς, οι κάτοικοι του δάσους, για να μαζεύουμε τα σκουπίδια τους" είπε η μικρή λύκαινα αφού ξεπέρασε την αήδια της για τη μυρωδιά των σκουπιδιών,

Μόλις τελείωσαν έπρεπε να πετάξουν τα σκουπίδια που μάζεψαν στο σκουπιδότοπο. Όταν φτάνουν εκεί μια ευχάριστη έκπληξη τους περιμένει…Τελικά η ανταμοιβή τους είναι διπλή γιατί και το δάσος κατάφεραν να καθαρίσουν αλλά και απέκτησαν κάτι που ήθελαν πολύ σαν ανταμοιβή για την προσπάθεια τους να διατηρήσουν το δάσος καθαρό.

Μια τρυφερή ιστορία για τους μικρούς μας φίλους για την αξία της προσφοράς και το σεβασμό στο περιβάλλον. Γιατί η οικολογική συμπεριφορά καλλιεργείται και μεταδίδεται από την πολύ μικρή ηλικία. Η περισυλλογή των αποριμμάτων και η καθαριότητα του δάσους είναι ευθύνη όλων και η συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού στόχου πάντα έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Ο εικονογράφος και συγγραφέας Αντούν Κρινγκς προβάλει το μικρό λυκάκι από ζώο με άγρια ένστικτα και σαρκοβόρο σε ευαίσθητο κάτοικο του δάσους που φροντίζει για το σπίτι του να είναι και να παραμείνει καθαρό! Με αυτόν τον τρόπο απομυθοποείται ο "κακός λύκος" που πρωταγωνιστεί στα κλασσικά παραμύθια και γίνεται πρωταγωνιστής σε μια πράξη σεβασμού για το περιβάλλον.

Τα μηνύματα σε αυτό το βιβλίο είναι ξεκάθαρα και μέσα στις στοίβες με τα άχρηστα αντικείμενα τα μικρά λυκάκια θα ανακαλύψουν μικρούς θησαυρούς, παιχνίδια που μπορούν να επιδιορθωθούν. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε την αξία της συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων που για κάποιους είναι περιττά και καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα μικρά λυκάκια δίνουν το παράδειγμα για να μείνει το δάσος καθαρό και να απολαμβάνουμε όλοι την ομορφιά του και τον καθαρό αέρα.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Αντούν Κριγκς γεννήθηκε το 1962 στο Φουρμί της Γαλλίας, από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Δανό. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες στην Ανώτατη Σχολή Γραφικών Τεχνών (ESAG) και αρχικά εργάστηκε ως σχεδιαστής υφασμάτων στον οίκο μόδας του Εμανυέλ Ουνγκαρό. Το 1989 αποφάσισε να αφοσιωθεί στο γράψιμο και στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Το 1994 άρχισε να σχεδιάζει για την παιδική σειρά του εκδοτικού οίκου Gallimard. Τον επόμενο χρόνο δημιούργησε τη σειρά Drôles de Petites Βêtes (ελληνική απόδοση: Τα Ζουζουνάκια) η οποία έγινε διάσημη και αριθμεί περισσότερους από 60 τίτλους, ενώ κυκλοφόρησε και σε τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια. Το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου εικονογράφου στο 22o Φεστιβάλ Κόμιξ του Sollies. Έχει γράψει και εικονογραφήσει δεκάδες ιστορίες με πρωταγωνιστές συνήθως ζώα. Οι ιστορίες του χαρακτηρίζονται από ανατροπές, πρωτοτυπία και διάφορα μηνύματα.