More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΤο μικρό 1, των Ανν και Πολ Ραντ

    Το μικρό 1, των Ανν και Πολ Ραντ

    Ο Πολ Ραντ, γεννημένος ως Peretz Rosenbaum κάπου στις παρυφές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είδε στη γραφιστική έναν τόπο θαυμάτων, σα να ‘ταν βγαλμένο από την κούνια του στο Μπρούκλιν τούτο το ταλέντο. Μέσα στις έξι δεκαετίες της δραστηριότητάς του έγινε συνώνυμο των λογοτύπων, των εμπορικών σημάτων μερικών τεράστιων εταιριών, αλλά και πολλών άλλων καλλιτεχνικών αποτυπώσεων, ανάμεσά τους και κάποια βιβλία και ανάμεσα σε αυτά και κάποια για παιδιά.

    Το Μικρό 1 είδε τα ράφια των βιβλιοπωλείων το μακρινό 1962, θαρρώ το τρίτο βιβλίο για παιδιά του Ραντ, σε κείμενο της τότε συντρόφου του, Ανν. Τι έκανε ο Ραντ; Πήρε τα καθαρά γεωμετρικά σχήματα δίχως περισπούδαστες παραλλαγές και παρεκκλίσεις, πήρε την απλότητα του μοντερνισμού αλλά και την επανάσταση που έφερνε έναντι των συντηρητικών γραμμών του ρεαλισμού, ενσωμάτωσε την αξία του λευκού και του χώρου που αυτό χάριζε στο βλέμμα και μεγαλούργησε απογειώνοντας αυτό ακριβώς το σμίξιμο της απλότητας και της νεωτερικότητας με τις θεμελιώδεις φόρμες του νεοπλαστικισμού (κίνημα de Stijl), την απορριπτική στάση έναντι των περιττών διακοσμητικών λεπτομερειών του Μπαουχάους, του διαφημιστικού design και των λογοτύπων στα οποία μεγαλουργούσε.

    Στο Μικρό 1 παρατηρώντας τις εικόνες του Ραντ, εντυπωσιάζεσαι αφενός από την απλότητα των γραμμών και των σχημάτων και την αφαίρεση που χαρακτηρίζει τα σχέδιά του, αφετέρου από την παιδικότητα που έλειπε από τα παιδικά βιβλία ως τότε. Θαρρώ είναι από αυτούς που προχώρησαν την υπόθεση “παιδικό βιβλίο” βήματα μπροστά.

    Το Μικρό 1 είναι η ιστορία του πρώτου αριθμού που σηματοδοτεί μια πρώτη ύπαρξη. Μπορεί να το μπέρδευες με ραβδί ή με μια απλή γραμμή. Δεν περνά καλά γιατί είναι μόνο του, μόνο ένα. Ζητά να γίνει κάτι άλλο ή να σμίξει με κάτι άλλο, να γίνει περισσότερα, να σταθεί πλάι σε άλλα, να πάψει να είναι μόνο του, να συμπορευθεί. Δυο αχλάδια, τρία αρκουδάκια, τέσσερις μέλισσες, πέντε ομπρέλες, έξι μυρμήγκια και μερικές ακόμα συναθροίσεις θα του φανερώσουν την περιφρόνηση, το φόβο απέναντι στο διαφορετικό που μπορείς να το ονομάσεις και ξενοφοβία αν θες, την αδιαφορία, την περιθωριοποίηση. Μόνο όταν φανερωθεί το μηδέν, το “τίποτα”, το μικρό ένα βρίσκει έναν φίλο και παράλληλα γίνεται… 10. Και τότε ο ρους της ιστορίας αλλάζει.

    Η κλιμακωτή ιστορία της Ανν Ραντ δε σε διδάσκει απλώς με έξυπνο τρόπο αριθμούς, τη διαδοχή τους και προσθαφαιρέσεις. Πέρα από το μαθηματικό του πράγματος, είναι μια έξυπνη, τρυφερή ιστορία μοναξιάς, αναζήτησης του φίλου και ανάδυσης σε μια νέα ζωή, έστω και με την εμφάνιση ενός απομηχανής θεού.

    Για παιδιά από 3-7 περίπου ετών. Καλαίσθητο, γλυκομίλητο και αγαπησιάρικο. Με πολλές εικαστικές και μαθηματικές πάσες για να χτίσετε κόσμους με αριθμούς, σχήματα και χρώματα.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη. Εξακολουθούν με λίγα αλλά πολύ καλά βιβλία.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μικρό 1
    Τίτλος πρωτοτύπου: Little 1
    Συγγραφέας: Ανν Ραντ
    Εικονογράφηση: Πολ Ραντ
    Μετάφραση Μαριάννα Ψύχαλου
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Νοέμβριος 2018
    Γραφ. Επιμέλεια: Άννα Σαπουντζή
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22 Χ 26
    ISBN:
    978-618-5049-69-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular