Το μυστήριο της χαμένης περούκας (επιθεωρητής Σπιθαμής)

0
821

Σειρά: Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή και του Πα Λι Κάρι
Τίτλος: Το μυστήριο της χαμένης περούκας
Πρωτότυπος τίτλος: Los casos del Inspector Cito y Chin Mi Edo (5. Una investigacion por los pelos)
Συγγραφέας: Αντόνιο Γκ. Ιτούρμπε
Εικονογράφηση: Άλεξ Όμιστ
Απόδοση στα ελληνικά: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις: Κέδρος
ISBN: 978-960-04-4592-3

Αγόρασέ το (€4,50)

to_mystirio_ths_xamenhs_peroukas_coverΟ επιθεωρητής Σπιθαμής και ο Πα Λι Κάρι πηγαίνουν για φαγητό. Καθώς πηγαίνουν στο εστιατόριο ακούνε φωνές. Είναι ένας άντρας που τους αναφέρει ότι καθώς ξεφόρτωνε από το φορτηγάκι του μερικά κιβώτια του έκλεψαν την καστανή του περούκα. Και είναι πολύ σημαντική αυτή η περούκα καταγγέλει ο φαλακρός κύριος γιατί από τότε που την αγόρασε δεν αρρώστησε ποτέ ξανά.

Ο επιθεωρητής Σπιθαμής κι ο υπαστυνόμος Πα Λι Κάρι, με άδειο στομάχι, αναλαμβάνουν την υπόθεση. Με λογικούς συλλογισμούς, άφθονο χιούμορ και αστυνομικό δαιμόνιο, οι δύο άντρες προσπαθούν να πλησιάσουν το δράστη που στέρησε την περούκα από το θύμα.

Δουλεύει το ασανσέρ; Όχι. Έχει βγει από το κτίριο ο δράστης; Ξανά όχι.  Ψάχνουν τους ορόφους του κτιρίου. Μια ξανθιά κυρία βγάζει την πετσέτα από το κεφάλι της, ένας φαλακρός κύριος δηλώνει ότι αδυνατεί να μετακινηθεί καθώς έχει σπάσει το πόδι του. Μια κυρία με άφθονα σκυλιά και γατιά τους μιλάει για τρίχες και τους τις… χαρίζει κιόλας. Ποιος είναι τελικά ο δράστης και γιατί πήρε την περούκα;

Ο διασκεδαστικός επιθεωρητής Σπιθαμής, διάσημος για την αγάπη του στις ομελέτες αλλά και την ικανότητά του να επιλύει τις πιο περίεργες υποθέσεις και ο Πα Λι Κάρι εργάζονται στο Τμήμα Παράξενων Μυστυρίων και Σούπερ Δύσκολων Υποθέσεων. Η σειρά βιβλίων των υποθέσεων που διερευνούν κατέκτησαν το ισπανικό κοινό και άρχισαν τα ταξίδια: Βραζιλία, Μεξικό, Πορτογαλία, Αργεντινή, Κίνα, Τουρκία, Κορέα και άλλες χώρες είναι μερικοί από τους προορισμούς του διάσημου πια Inspector Cito (Επιθεωρητής Σπιθαμής). Τα συστατικά της επιτυχίας του είναι η αδεξιότητα, το χιούμορ, οι απρόσμενες ατάκες, οι ανορδόξοξοι δρόμοι μα και η εξαιρετική λογική διερεύνηση, η αγάπη για παράξενα γκάτζετ καθώς και η τρέλα του για το καλό φαγητό που πάντα “μυρίζει” στα βιβλία του. Κοντά του, ο Πα Λι Κάρι, ο ευφυής βοηθός του Σπιθαμή που αποδεικνύεται καταλύτης στην επίλυση των μυστηρίων.

Οι αστυνομικές υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή αποτελούν σύντομες, μεστές ιστορίες μυστηρίου, δίχως βία, διακρίσεις, παρακίνηση σε ταπεινές πράξεις που παρακινούν τα παιδιά να σκέφτονται τη στιγμή που εξελίσσεται η ιστορία και να συνδυάζουν τα δεδομένα που φανερώνονται προκειμένου να ανακαλύψουν τη λύση που βρίσκεται σε κάποιες διατυπώσεις ή γεγονότα που αναφέρονται συνήθως ως ασήμαντα. Είναι απλές στη δομή τους, δεν φαντάζουν βουνό στη σκέψη των παιδιών ενώ η έγχρωμη, ρεαλιστική εικονογράφηση ζωντανεύει την ανάγνωση της ιστορίας.

Ο συγγραφέας Αντόνιο Γκ. Ιτούρμπε γεννήθηκε στη Σαραγόσα το 1967 και μεγάλωσε στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Δημοσιογραφία και εργάστηκε ως βιβλιοκριτικός σε αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Qué Leer (Τι να διαβάσετε), του οποίου είναι και διευθυντής από το 1996. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1995. Μεγάλη του αγάπη είναι οι ιστορίες μυστηρίου και τα στυνομικά μυθιστορήματα.

Ο εικονογράφος Άλεξ Όμιστ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1974 και σπούδασε στη σχολή γραφικών τεχνών Elisava. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως σχεδιαστής σε αρκετούς εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρίες. Το 2010 κέρδισε το βραβείο Apel•les Mestres, που θεωρείται το σπουδαιότερο βραβείο εικονογράφησης στην Ισπανία.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος τα βιβλία Το μυστήριο του χαμένου σερβίτσιου, Το μυστήριο της μούμιας που εξαφανίστηκε και Πρωτοχρονιά στην Κίνα.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Αντόνιο Γκ. Ιτούρμπε γεννήθηκε στη Σαραγόσα το 1967 και μεγάλωσε στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Δημοσιογραφία και εργάστηκε ως βιβλιοκριτικός σε αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Qué Leer (Τι να διαβάσετε), του οποίου είναι και διευθυντής από το 1996. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1995. Μεγάλη του αγάπη είναι οι ιστορίες μυστηρίου και τα στυνομικά μυθιστορήματα.

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Άλεξ Όμιστ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1974 και σπούδασε στη σχολή γραφικών τεχνών Elisava. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως σχεδιαστής σε αρκετούς εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρίες. Το 2010 κέρδισε το βραβείο Apel•les Mestres, που θεωρείται το σπουδαιότερο βραβείο εικονογράφησης στην Ισπανία.