Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, της Λίζας Βάρβογλη

0
736

Τίτλος: Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού
Συγγραφέας: Λίζα Βάρβογλη
Εικονογράφηση: Γιώργος Πετρίδης
Σειρά: Ανελάντα και Μάξιμος-Κυνηγοί Μυστηρίων
Εκδόσεις: Mamaya, 2015
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21 Χ 28,5
ISBN: 978-618-81789-6-7-7

Αγόρασέ το

Η Ανελάντα και ο Μάξιμος είναι κυνηγοί μυστηρίων. Βασικά, δεν κυνηγούν τα μυστήρια. Τα μυστήρια εμφανίζονται μπροστά τους. Κάπως έτσι, εξερευνώντας τη σοφίτα της γιαγιάς, βρήκαν ένα παλιό μπαούλο και μέσα σ' αυτό το βιβλίο "Οι ωραιότερες γλυκές συνταγές". Η γιαγιά τους αποκαλύπτει αμέσως τι είναι αυτό που κρατούν στα χέρια τους: "Αυτές είναι οι συνταγές που έκανσ με τη δική μου γιαγιά, όταν ήμουν στην ηλικία σου. Να ξέρεις, το μυστικό είναι στα υλικά".

Τα παιδιά διαλέγουν να φτιάξουν τα Σοκολατοκαρυδωτά. Μόνο που πρέπει να πάνε στην πηγή των υλικών, εκεί που φτιάχνονται ή φυτρώνουν. Μόνο έτσι θα ανακαλύψει κανείς τα πιο αγνά υλικά.

Μαζί με τα τη γιαγιά, τα δύο αδέρφια θα ξεκινήσουν από το χωριό της, όπου θα βρουν τις καρυδιές. Παράξενος καρπός το καρύδι, κρύβεται και βάφει και τα χέρια. Θα συνεχίσουν για κακάο στη χώρα που έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή του (ξέρεις ποια είναι, έτσι;) γνωρίζοντας τα κακαόδεντρα ενω στην ίδια χώρα θα βρουν και τα ζαχαροκάλαμα, αυθεντική πηγή της ζάχαρης.

Τα παιδιά καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τα υλικά για τα σοκολατοκαρυδωτά, τα φτιάχνουν αλλά επιστρέφοντας να τα πάρουν από το περβάζι του παραθύρου, εκείνα έχουν εξαφανιστεί! ΜΥΣΤΗΡΙΟ! Πρέπει να βρουν γρήγορα ποιος εξαφάνισε τα λαχταριστά τους σοκολατοκαρυδωτά! Θα τα καταφέρουν να εντοπίσουν τον ένοχο; Ή όλος αυτός ο κόπος θα πάει χαμένος;

Το -υποψήφιο στην τελικά δεκάδα στα βραβεία του Public 2016- βιβλίο της Λίζας Βάρβογλη είναι ένα όμορφο ταξίδι. Στα υλικά και τις γεύσεις, στη γνώση και τη διατροφή. Μια απλή συνταγή σε ένα παλιό μπαούλο γίνεται η αφορμή για μια περιπλάνηση στους τόπους των αγνών υλικών.

Έχοντας πρασινίσει τα χέρια μου κόβοντας και καθαρίζοντας καρύδια από τη γιγάντια καρυδιά του παππού μου, ένιωσα μια κάποια συγκίνηση όταν είδα ότι αυτή η ξεχασμένη σήμερα γνώση συμπεριλαμβάνεται σε ένα παιδικό βιβλίο. Μαζί με αυτήν, γνωρίζουμε τα κακαόδεντρα και τα ζαχαροκάλαμα της Βραζιλίας, αποκτώντας έτσι επαφή με τα δέντρα δυο πολύ οικείων γευσεων, του κακάο και της ζάχαρης.

Όμως, η ιστορία δεν ολοκληρώνεται σε αυτό το ταξίδι της γνώσης των γεύσεων, των καρπών, των αρωμάτων. Ένα μυστήριο κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των παιδιών καθώς κάποιος πονηρός εξαφάνισε τα σοκολατοκαρυδωτά από το παραθύρι τους. Ο συνδυασμός αυτός γνώσεων και περιπέτειας φτιάχνει μια ελκυστική ιστορία και δίνει στα παιδιά ένα διασκεδαστικό ανάγνωσμα. Παράλληλα, ανοίγεται ένα παράθυρο για ενασχόληση με τη διατροφή, τα ειδικότερα στοιχεία της (καρποί, ζάχαρη κτλ) καθώς και τους τόπους παραγωγής τους. Η γνώση "κάθε τόπος παράγει τα δικά του αγαθά" είναι πολύτιμη για το σύγχρονο παιδί που θεωρεί -με ευθύνη μας- ότι όλα παράγονται παντού και τα βρίσκει το ίδιο εύκολα δίπλα του.

Η εικονογράφηση είναι του Γιώργου Πετρίδη.

Από τις νέες εκδόσεις Mamaya που εισέρχονται αξιόλογα στο σύγχρονο εκδοτικό τοπίο. 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

(ας την αφήσουμε να μας συστηθεί η ίδια)

Λίζα Βάρβογλη: Για φανταστείτε μία πόλη όμορφη σαν παραμύθι, χτισμένη στην αγκαλιά της θάλασσας με έναν πύργο λευκό, ωραίες πλατείες και πορφυρά ηλιοβασιλέματα…

Ε, λοιπόν, σε μια τέτοια παραμυθένια πόλη γεννήθηκα! Στην πανέμορφη αυτή πόλη αγάπησα τα παραμύθια: να τα ακούω, να σκαρώνω τα δικά μου, αλλά και να ακούω τις ιστορίες των ανθρώπων που είναι σαν παραμύθια. Και τότε ήρθε το δίλημμα: τι να διαλέξω; Παραμυθένια παραμύθια ή ιστορίες ανθρώπων σαν παραμύθια; Βρήκα τη δική μου χρυσή τομή σπουδάζοντας ψυχολογία στην Αμερική –έκανα το διδακτορικό μου και στη συνέχεια τη μετα-διδακτορική μου εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Harvard– και γράφοντας τα δικά μου παραμύθια.

Τώρα διδάσκω στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και βοηθάω μικρούς και μεγάλους όταν το δικό τους παραμύθι, συγγνώμη, εννοούσα η δική τους ζωή, δεν είναι ωραία να βρουν τρόπους να την «ξαναγράψουν» και να την κάνουν καλύτερη. Kαι βέβαια, λέω πολλά παραμύθια στα πολυαγαπημένα μου παιδάκια, τις τρεις κόρες μου και τον γιο μου, που είναι ακόμα μπέμπης.

***
Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Γιώργος Πετρίδης αποφοίτησε από τα ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα γραφιστικής) και παρακολούθησε μαθήματα εικονογράφησης στην Σχολή Καλών Τεχνών στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας. Από τότε μέχρι σήμερα μεταφέρει τον κόσμο του και τις εικόνες του σε παιδικά βιβλία και παραμύθια.