Το μυστηριώδες νησί, του Ιούλιου Βερν (νέα επίτομη έκδοση)

0
1130

Τίτλος: Το μυστηριώδες νησί
Τίτλος πρωτοτύπου: L' ille mystereuse
Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν
Εικονογράφηση: P. Ferat από την έκδοση Bibliotheque D' Edcation et de Recreation, J. Hetzel et Cie, Paris 1876
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Σειρά: Κλασική λογοτεχνία για παιδιά και για νέους
Εκδόσεις: Πατάκης, Δεκέμβριος 2016
Επιμέλεια, διορθώσεις: Κώστας Αστρακιανάκης
Εικαστικό εξωφύλλου: Θανάσης Πέτρου
Πρώτη έκδοση στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Πατάκη σε δύο τόμους τον Απρίλιο του 1995
Μέγεθος: 14 Χ 21
Σελίδες: 820

Διάβασε απόσπασμα
Αγόρασέ το

Μετά "Τα Τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ" (1867) και τις "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα" (1869), ο Ιούλιος Βερν ολοκληρώνει την τριλογία των ηρώων του αυτών με Το μυστηριώδες νησί" (εκδόσεις Hetzel, 1874).

Το μυστηριώδες νησί (L'Île mystérieuse) είναι αυτό που λέει ο τίτλος. Ένα νησί μυστηρίων και παράξενων γεγονότων. Εκεί βρίσκονται 5 ναυαγοί αερόστατου που δραπέτευσαν ενώ κρατούνταν ως όμηροι των Νοτίων στον Αμερικανικό εμφύλιο εν έτει 1865, στην πόλη Ρίτσμοντ. Από τα κελιά των Νοτίων, ο ανδρείος μηχανικός Κύρος Σμιθ, ο ανταποκριτής δημοσιογράφος Γεδεών Σπίλετ, ο ναυτικός Πένκροφ, ο προστατευόμενός του Πένκροφ, Χάρμπερτ Μπράουν και ο νέγρος υπηρέτης του Σμιθ, Ναμπ ή Ναβουχοδονόσωρ, ναυαγούν μετά τεσσάρων ημερών και εν μέσω καταιγίδας στα ανοιχτά του Ειρηνικού, σιμά των ακτών ενός ακατοίκητου νησιού. Με υπερπροσπάθεια καταφέρνουν να φτάσουν στην ακτή και προσπαθούν να οργανώσουν τη ζωή τους.

Ονομάζουν το νησί τους Λίνκολν και αρχίζουν να συνηθίζουν στην ιδέα ότι βρίσκονται στο έλεος ενός απόμερου νησιού που κανείς δε θα τους ψάξει. Μα σταδιακά γίνονται μάρτυρες παράδοξων συμβάντων. Μια θαλάσσια αγελάδα επιτίθεται στον σκυλάκο, τον Τοπ, κάτι σαν χέρι τον εκσφενδονίζει έξω από το νερό, τα νερά της λίμνης κοκκινίζουν σαν αίμα, βρίσκουν βαρέλια με ρούχα, εργλαεία και μια Αγία Γραφή με υπογραμμισμένη μία μυστηριώδη φράση, η πιρόγα τους παρασύρεται στο ρεύμα του ποταμού του νησιού καθώς το σχοινί της κόπηκε… μυστηριωδώς, η ανεμόσκαλα του σπιτιού τους λείπει, μια ομάδα ουρακοτάγκων εμφανίζεται μπροστά τους απειλητικά κι ένα πειρατικό πλοιάριο εμφανίζεται αλλά… ανατινάζεται πάλι… μυστηριωδώς. Τι συμβαίνει σε αυτό το νησί; Ποιος κινεί τα νήματα; Ποια θα είναι η τύχη των ναυαγών του αερόστατου;

Μια νέα επίτομη έκδοση του υπέρ των 800 σελίδων πασίγνωστου μυθιστορήματος του Ιούλιου Βερν βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις Πατάκη. Για τον Βερν και την πένα του προφανώς και δεν χρειάζονται συστάσεις και ύμνοι. Δυο τρεις σκέψεις μονάχα για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο "επιστημονικά" βιβλία του Βερν καθώς στα περισσότερα μας συνήθισε σε μια πρόθεση να τρέξει την επιστήμη και την τεχνολογία μπροστά καταγράφοντας εφευρέσεις που τότε φάνταζαν εξωπραγματικές. Το Μυστηριώδες Νησί είναι από τα πλέον ατμοσφαιρικά και απολαυστικά μυιστορήματα του Βερν (δεν τολμώ με σιγουριά να πω "το πιο" καθώς πάνε χρόνια από τότε που είχα διαβάσει τα 3-4 πιο δημοφιλή του). Οι ενέργειες των ναυαγών, η ύφανση του μυστηρίου που στεφανώνει όλα τα παράδοξα που συμβαίνουν στο νησί, η "κοινωνιολογία" που συμβολικά ενεργοποιεί ο Βερν κοιτώντας την ανθρωπότητα και κυρίως η αφηγηματική δεινότητα του Βερν που εδώ είναι παραπάνω από απολαυστική κάνουν τον αναγνώστη μέρος της ιστορίας, έναν βουβό παρατηρητή σε κάποια μικρό ύψωμα του μυστηρίωδους νησιού. 

Πολλές οι μεταφορές του βιβλίου στον κινηματογράφο, από το 1929 μόλις, μέχρι και το 2012. Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του Ιούλιου Βερν. Για παιδιά από 11-12 ετών και για όσο. Ο κόσμος 150 χρόνια πριν; Μην παίρνεις κι όρκο πως είναι ακριβώς τόσο πίσω.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
Τι πρέπει να κάνετε:

ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στη σελίδα των εκδόσεων Πατάκη στο facebook.

και ακολούθως

1. Πατήστε Like στην ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στο facebook
3. Στείλτε μήνυμα στη
σελίδα του elniplex στο facebook με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, γράψτε απλά στο μήνυμα "ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΝΗΣΙ".

Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Ελένη Γαλάνη