Το μυστικό της θάλασσας, του Κώστα Μάγου

0
1052

Ένα νησί. Λίγοι κάτοικοι. Όλοι μεγάλοι. Όλοι εκτός από τον Παντελή, το μόνο παιδί, τον μόνο μαθητή, τον πιο μόνο από όλους. Το λένε και νησί του Παντελή το νησί του κι αυτό δε θέλει εξήγηση.

Ο Παντελής ονειρεύεται να γίνει καπετάνιος. Η θάλασσα τον μαγεύει. Μα για να γίνει καπετάνιος, του λέει ο έμπειρος Νικόλας, πρέπει να μάθει το μυστικό της θάλασσας. Και για να το μάθει, πρέπει να ψάξει να το βρει. Και για να το βρει ο Παντελής ρωτάει. Πρώτα τον πατέρα του, τον Μανόλη. Η μοναξιά είναι το μυστικό της, του λέει εκείνος.

Το πρόβλημα είναι ότι καθένας που ρωτάει του λέει και κάτι διαφορετικό. Η μητέρα του, η Ειρήνη, ο Ευτύχης ο ψαράς, ο Αργύρης ο δάσκαλος, ο Βασίλης ο αστυνόμος, ο Ηλίας, η Πελαγία, ο παπα-Λευτέρης, η Ελπίδα, ο Ανέστης ο μάγειρας, Όλοι ξέρουν από ένα μυστικό ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Ποιο είναι όμως στ’ αλήθεια το μυστικό της θάλασσας που θα ανακαλύψει ο μικρός Παντελής;

Ο Κώστας Μάγος γράφει το 2004 μια από τις πιο τρυφερές, καλοκαιρινές, θαλασσινές ιστορίες, γεμάτη ρεαλισμό και γλυκές αναζητήσεις. Το υγρό χρυσάφι των Ελλήνων, εκείνο που τους κυκλώνει και τους ζει, που τους πνίγει και τους ανασταίνει εξιχνιάζεται μέσα από τη γλαφυρή, εσωτερική αφήγηση του Κώστα Μάγου που ισορροπημένα, λιτά, εύρυμα φτιάχνει έναν εξερευνητή της αλήθειας της θάλασσας και μέσα από αυτόν φωτίζει -και φιλοσοφικά λες- όλα τα συστατικά της.

Η εικονογράφηση είναι του Μιχάλη Κουντούρη. Το γαλάζιο του ουρανού και εκείνο της θάλασσας μοιραία κυριαρχούν. 

Νέα έκδοση με μαλακό εξώφυλλο και χαμηλότερη τιμή, από τις εκδόσεις Πατάκης.

Για να σκεφτούν και τα παιδιά τα μυστικά της θάλασας που το καλοκαίρι πλημμυρίζει τις στιγμές τους. Αξίζει.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το μυστικό της θάλασσας
Συγγραφέας: Κώστας Μάγος
Εικονογράφηση: Μιχάλης Κουντούρης
Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2017
(Α’ έκδοση με σκληρό εξώφυλλο Νοέμβριος 2004)
Διόρθωση: Βασίλης Τζούβαλης
DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 24 X 29
ISBN: 978-960-16-7357-8