Το μυστικό του Βελισσάριου, του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

0
785

Τίτλος:  Το μυστικό του Βελισσάριου
Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Εικονογράφηση: Ευαγγελία Γουτιάνου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2016
Επιμέλεια Κειμένου – Διορθώσεις: Κατερίνα Λογοθέτη
Σχεδιασμός έκδοσης – Σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου – ενARTE
Σελίδες: 44
Μέγεθος: 24 Χ 17
ISBN: 978-960-471-117-8
Παραχώρηση, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, εικόνων από το βιβλίο του Παναγιώτη Κ. Ιωάννου (2011) Belisario Corenzio: Η ζωή και το έργο του.

Αγόρασέ το

Το μυστικό του Βελισσάριου, γράφει με μεγάλα κεφαλαία γράμματα στο σκληρό εξώφυλλο του βιβλίου. Όμως τη ματιά μου έκλεψε μια περίεργη συνάντηση μορφών, σχημάτων, χρωμάτων, επιρροών. Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, Τέτσης, Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Θεόφιλος, Λύτρας, Μαλέας, Παρθένης, Παπαλουκάς είχαν πιαστεί χέρι-χέρι και έστηναν έναν παράξενο χορό υπό τη μελωδική σύνθεση του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, άξια μαέστρο την Ευαγγελία Γουτιάνου και πρωτοστάτη στον χορό τον Βελισσάριο.

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος μας συστήνει τον άγνωστο για πολλούς, Κυπαρίσσιο ζωγράφο Βελισσάριο Κορένσιο, με αφορμή  την αφήγηση από τον δήμαρχο Τριφυλιάς, κ. Παναγιώτη Κατσιβέλα, της ζωής του ζωγράφου.

«Εκείνη τη νύχτα του Φλεβάρη ο Θεός είχε θυμώσει πολύ… Η Κυπαρισσία ήταν έρημη… Οι κάτοικοι κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους… Παρά την κακοκαιρία, βγήκα απ' το σπίτι και περπατούσα ολομόναχος… Προσπαθούσα να βρω υπόθεση για το νέο μου παραμύθι…  Ξαφνικά η νύχτα έγινε μέρα… Με τη λάμψη της, είδα στα φουρτουνιασμένα νερά να χρυσίζει έντονα κάτι….»

Αυτό το «κάτι» δεν θα αποτελέσει ένα μόνο έναυσμα για να ξετυλιχτεί η ιστορία, αλλά θα είναι και η σύνδεση του χθες με το τώρα και το μετά, θα είναι η γνώση, ένας κύκλος, που δεν έχει αρχή και τέλος.

Δωδεκάχρονο αγόρι έφτασε ο Βελισσάριος από την Αρκαδια της Πελοποννήσου, στο μεγάλο λιμάνι της Νάπολης, σε μια άγνωστη γη. Ποιο ήταν όμως αυτό το μυστικό που τον ακλουθούσε;

«… Βελισσάριε! Τρέξε γρήγορα! Οι Οθωμανοί έρχονται να μας συλλάβουν. Βάλε φτερά στα πόδια σου!»

Το μικρό αγόρι αναγκάζεται μαζί με την οικογένειά του να φύγει από τον τόπο του για να επιβιώσει, όπως κάνουν στα βάθη της ιστορίας τόσοι άνθρωποι που μεταναστεύουν, που τους έδιωξε ο πόλεμος. Άνθρωποι που ταξιδεύουν στην αβεβαιότητα, στο άγνωστο, που δεν ξέρουν αν θα νιώσουν ξανά ασφαλείς, αν θα βρουν τη δύναμη να χτίσουν μια νέα ζωή, αν θα ξαναγεννηθεί η ελπίδα τους, αν θα ονειρευτούν, αν θα επιστρέψουν. Άνθρωποι που σίγουρα όμως δε θα ξεχάσουν.

Άραγε, ο Βελισσάριος, ονειρευόταν ήδη πως θα γίνει μεγάλος ζωγράφος και θα κατακτήσει με την τέχνη του τα πλούσια σαλόνια και τις μεγαλοπρεπείς εκκλησίες με τη ζωγραφική του; Σίγουρα, έδειχνε από μικρός πως ήξερε να αντιμετωπίζει τις αναποδιές της ζωής, να αρπάζει τις ευκαιρίες, να στρώνει το δικό του δρόμο.

Ταξίδεψε στη Βενετία, για να μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, γύρισε στη Νάπολη, γνωρίστηκε με κόσμο, υπηρέτησε την Ελληνική Αδελφότητα της πόλης, κι αντί για σπαθί, κέρδισε με το πινέλο του μια θέση αξιοζήλευτη στη νέα του πατρίδα.

Ο συγγραφέας έξυπνα χρησιμοποιεί τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου Βελισσάριο Κορένσιο για να θίξει ένα θέμα τόσο επίκαιρο, όσο το προσφυγικό, αλλά παράλληλα να προβάλει τη δύναμη της ελπίδας, που αναγεννιέται από τις στάχτες της, τη δύναμη που κρύβει μέσα του ένα μικρό παιδί, ικανή ν' αλλάξει όλο τον κόσμο. Με λόγο λιτό αλλά και λυρικό, εξαιρετικά περιγραφικό, σε ταξιδεύει από την όμορφη Κυπαρισσία, Αρκαδιά όπως λεγόταν τότε, στην Ιταλία και σε κάνει να αφουγκράζεσαι τους ήχους της φύσης και να βλέπεις με τα μάτια του τις ομορφιές του κάθε τόπου. Σ' αυτό έρχεται να προστεθεί και η ιδιαίτερη εικονογράφηση της Ευαγγελίας Γουτιάνου, συμπληρώνοντας έτσι το πολύχρωμο ψηφιδωτό.

Η τέχνη είναι ένα βιβλίο ανοιχτό που συνδέει το χθες με το σήμερα και οραματίζεται το αύριο.

Το όνομα της Κυπαρισσιώτικης οικογένειας ήταν Κορεντσή, αλλά για τον μεγάλο ζωγράφο είχε επικρατήσει το ιταλοποιημένο Κορένσιος, ο οποίος ήταν ένας από την Ελληνική τριανδρία, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γρκέκο 1540- 1614) και Αντώνης Βασιλάκης (Ιλ Γκράντε Αλιένσε 1556- 1629), που είχαν σημαντική συμβολή στην άνθιση της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής την εποχή αυτή. Η πολύπαθη ζωή ενός σημαντικού ζωγράφου που δήλωνε περήφανος Αρκάς, παρουσιάζεται από τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο και τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και ερευνητής. Στο παρελθόν εργάστηκε στην πρώην Τράπεζα Πίστεως και διετέλεσε, Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος των εργαζομένων και Μέλος της Διοίκησης της ΟΤΟΕ, στηρίζοντας το αυτόνομο και ανένταχτο συνδικαλιστικό κίνημα.
Υπήρξε εκδότης της εφημερίδας "Αίσθηση Λόγου και Τέχνης" μέσα από την οποία προβλήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών.
Εξέδωσε διηγήματα, ποίηση, νουβέλες, μυθιστορήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα. Το παραμύθι του "Το ταξίδι του Φερεϋντούν" ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο, ενώ παράλληλα επισκέφθηκε περισσότερους από 30.000 μαθητές της χώρας, μιλώντας μαζί τους για τη διαφορετικότητα.
Θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στους Στρατώνες Καποδίστρια, στο Θέατρο Κνωσός, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, στο Αριστοτέλειον Θέατρο και σε άλλες θεατρικές σκηνές. Ενδεικτικά: "Πατροκοσμάς, Κοσμάς ο Αιτωλός", "Καβάφης: ο υμνωδός της Αλεξάνδρειας", "Η σκιά του ειδώλου", "Η φωνή της πεταλούδας", "Ελευθέριος Βενιζέλος" κ.ά.
Έχει γράψει κείμενα και σενάρια για ντοκιμαντέρ (ΕΡΤ 2 και ΟΤΕ TV) ενώ έχει δώσει διαλέξεις για πρόσωπα του πολιτισμού, στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στο Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στον Παρνασσό, στο Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου και αλλού.
Έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ημερήσιες εφημερίδες, σε ελεύθερο ρεπορτάζ, πολιτισμό, έρευνα και αρθρογραφία. Δημοσίευσε στον τύπο Αρχεία του Δρομοκαΐτειου, μετά από πολυετή έρευνα, προβάλλοντας τις μεγάλες μορφές που έζησαν εκεί, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Νικόλαος Δραγούμης και άλλοι. Παράλληλα δημοσίευσε σε έντυπα πολιτισμού ανέκδοτες επιστολές και έργα μεγάλων ποιητών, όπως του Κωστή Παλαμά, του Γεράσιμου Μαρκορά, του Κώστα Κρυστάλλη και άλλων.
Το συγγραφικό του έργο του έχει παρουσιαστεί σε βιβλιοθήκες, ινστιτούτα, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Επίσης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός με εκπομπές σε θέματα πολιτισμού ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από συνθέτες και κυκλοφορούν σε cd.

Τα βιβλία του
Μελλοντικά παρελθόν του σήμερα, Ιδιωτική Έκδοση (1984)
Αντικέρ ιδεών, Εκδόσεις Ειρήνη (1991)
Τα φώτα της πόρσε, Θουκυδίδης
(1993)
Επικηρυγμένη αίσθηση, Θουκυδίδης (1994)
Θεωρείο στην κόλαση, Δωδώνη (1996)
Πρόστυχο φεγγάρι, Διάττων (2000)
Η καρδιά του δότη, Άγκυρα (2006)
Πέθανα… αλλά σας βλέπω, Καλέντης (2008)
Το δάκρυ του Μουτζούρη, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε (2008).
Αγαπώ τη δυσλεξία σου, Αιγέας (2009)
Πατροκοσμάς, Κοσμάς ο Αιτωλός, Δρόμων (2011)
Θυρίδα 111, Δρόμων (2012)
Να φοβάσαι τον άνδρα…, Άγκυρα (2012)

Το ταξίδι του Φερεϋντούν, Καλειδοσκόπιο (2013)
Καβάφης: ο υμνωδός της Αλεξάνδρειας, Δρόμων (2014)
Ο κουρσάρος της Πρώτης, Καλειδοσκόπιο (2015)
Αιώνιο ζευγάρι, Δρόμων (2016)
Ελευθέριος Βενιζέλος, Αιγόκερως (2016)
Το ανάθεμα, Άγκυρα (2016)

Το μυστικό του Βελισσάριου, Καλειδοσκόπιο (2016)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Ευαγγελία Γουτιάνου γεννήθηκε στη Νάουσα το 1976. Είναι απόφοιτη της Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας του τμήματος Γραφικών Τεχνών. Έχει Master στη Γραφιστική & Ψηφιακή Επικοινωνία στο Centro Integral de Cursos Especializados, CICE στη Μαδρίτη, ενώ έχει παρακολουθήσει καλοκαιρινά μαθήματα στο Saint Martins College of Art & Design στο Λονδίνο.