Το νου σου, του 1ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου και της Μαρίας Κουτσανοπούλου

0
3898

Μερικά βιβλία είναι πολύ δύσκολο να τα παρουσιάσει κανείς γιατί είναι τόσο ευρηματικά και μοναδικά που οι λέξεις δύσκολα αποτυπώνουν τη μαγεία που κρύβουν στις σελίδες τους. Το βιβλίο των μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου Παλιοκάστρου και της εκπαιδευτικού Μαρίας Κουτσανοπούλου, ανήκει σε αυτή την κατηγορία!

Η συγγραφική ομάδα περιγράφει την ιστορία του νου. Ο νους ήταν ένα παράξενο ον που μπορούσε με μια μόνο σκέψη να αλλάζει μορφές και χρώματα, να μεγαλώνει και να μικράινει. Ο νους μπορούσε να γίνεται κόκκινος όταν αγαπούσε, κίτρινος όταν γελούσε και μαύρος όταν τον κατέκλυζαν στενάχωρες σκέψεις. Κάποιοι όμως, τον ζήλευαν πολύ για τις άπειρες δυνατότητές του. Κατάφεραν λειπόν να πείσουν τον Βασιλιά να τον φυλακίσει. Ο νους ζούσε φυλακισμένος και λυπημένος μέχρι που εμφανίστηκε ένα μικρό, κόκκινο πουλί που του θύμισε τι μπορούσε να κάνει.

Μέσα από ένα σύντομο κείμενο και μια ευφάνταστη εικονογράφηση υφάινεται μια ιδιαίτερη ιστορία ικανή να γοητεύσει και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Είναι περιττό να αναφερθούμε στους συμβολισμούς του βιβλίου και τις πολλαπλές αναγνώσεις του τίτλου. Η εκπαιδευτικός Μ. Κουτσανοπούλου με εξαιρετική μαεστρία έχει οδηγήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές της σε πολύ ξεχωριστά μονοπάτια σκέψεων, έκφρασης και δημιουργικότητας! Το βιβλίο γράφτηκε στο πλαίσιο του Μαθητικού Διαγωνισμό παραμυθιού της Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, στον οποίο έχει διακριθεί πολλές φορές το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο.

THE BOOK SECRET

​Ζητήσαμε από τη Μαρία Κουτσανοπούλου να μας αποκαλύψει ένα μικρό μυστικό για το βιβλίιο κι εκείνη μας είπε:
Αφετηρία της ιστορίας στάθηκαν οι στίχοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου “όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει” από το “
Αερικό” που είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Ήθελα πολύ να βρω έναν απλό τρόπο για να δείξω στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους, πόση μεγάλη δύναμη έχει ο νους μας.

Όσον αφορά στην εικονογράφηση… έκανα τον Νου να έχει το σχήμα σπείρας γιατί είναι το σύμβολο της Ζωτικής δύναμης και  ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα  του Ελληνικού κόσμου. Γενικά εμπνέομαι πολύ από σύμβολα, από απλές εικόνες και στίχους τραγουδιών. Και το προηγούμενο βιβλίο μου, το “Χαρτί τσαλακωμένο” το εμπνεύστηκα από μια τσαλακωμένη σελίδα που είχε γραμμένη πάνω της στίχους του “Ερωτόκριτου”. Όσο πιο απλή είναι μια εικόνα τόσο πιο πολλά πράγματα μου λέει. ​

Το βιβλίο εκτός από την αναγνωστική απόλαυση, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ξεχωριστές δράσεις στις σχολικές τάξεις. Έννοιες όπως αυτή της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, της δημοκρατίας, της πολιτειότητας, της δικαιοσύνης συνδέονται με αυτό το βιβλίο χωρίς ίχνος βερμπαλισμού ή διδακτισμού. Η ιστορία προσφέρεται για μαύρο θέατρο και κουκλοθέατρο και κατά τη γνώμη μας είναι μια εξαιρετική επιλογή και για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Το νου μας λοιπόν στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την ΕΚΦΡΑΣΗ, τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ και τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το νου σου
Συγγραφέας: Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου
Εικονογράφηση: Μαρία Κουτσανοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Studio Green
Εκδόσεις: Βάρφης, 2017
Επιμέλεια-Διόρθωση: Φώτης Γιάντιος
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 24 X 22
ISBN: 978-618-5261-13-9​