Το πίσω μπαλκόνι, της Φωτεινής Φραγκούλη

0
1031

“Δε βαρέθηκες να βλέπεις και ν’ ακούς δυσάρεστα;” είπε η γάτα, η Πουπέτα Πουπετέλλη.

“Για να ακούσουμε και να δούμε κάτι καλύτερο, πρέπει κάποιος να το κάνει. Ας το κάνουμε εμείς!” είπε αποφασιστικά η γάτα και συνέχισε.

Μετά το Κατ-γατ-καραγάτ (2011) και την Ελιά στο πέλαγος (2015), ήρθε ο φυσικός θάνατος, εκείνος που ξεμακραίνει το σώμα σου από τον κόσμο των ορατών και δεδηλωμένων. Μα δεν είναι ο θάνατος αυτός δυνάστης των ιδεών και των πονημάτων, δεν αποσυνθέτει τις ιδέες σου, δεν σβήνει τις λέξεις που χάραξες, δεν ξεμακραίνει το πνεύμα σου όταν άξια στάθηκε όρθιο. Κάπως έτσι Το πίσω μπαλκόνι της αείμνηστης Φωτεινής Φραγκούλη ήρθε λίγες εβδομάδες μετά τον φυσικό θάνατο, ολοκληρώνοντας μια άτυπη τριλογία αγάπης.

Στο Πίσω Μπαλκόνι, μέσα στις γλάστρες και κάτω από τα εργαλεία της κηπουρικής, η πασίγνωστη ποιήτρια Πουπέτα Πουπετέλλη ανακαλύπτει τα ποιήματα της Μελένιας, την άλλης γάτας του σπιτιού τώρα που… έχει φύγει μακριά.

“Δε θέλω να μιλάμε για την απουσία της” είπε η Πουπέτα. “Θέλω να κάνουμε σαν να πήγε ταξίδι”.
“Ταξίδι;”
“Ναι, ταξίδι! Στον Καναδά! Είναι ωραίο να λέμε ότι αυτοί που δε θα ξαναδούμε έφυγαν πολύ μακριά. Στον Καναδά”!
“Και γιατί στον Καναδά;”
“Εσύ έλεγες, όταν διαβά΄ζαμε γεωγραφία, ότι ο Καναδάς είναι πολύ μακριά…”
“Έχει και πιο μακριά όμως”.
“Όχι! Στον Καναδά! Μ΄αρέσει η λέξη, έχει τρία α!”

Κι αρχίζει η Πουπέτα να διαβάζει τα ποιήματα της διακριτικής Μελένιας που είναι γραμμένα στη γατική, μια γλώσσα ξένη μα όμορφη σαν… ξένη. Και αναδύεται η ευαισθησία και η καρδιά της. Και ίπτανται οι όμορφες λέξεις που έκρυβαν τις σκέψεις της όσο καιρό ήταν παρούσα στο σπίτι και έμοιαζε τόνων χαμηλών.

Κι αρχίζει η Φωτεινή Φραγκούλη μαζί με την Πουπέτα να μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει αντίο στις απουσίες, δεν υπάρχει εδώ και εκεί, δεν υπάρχει αρχή και τέλος, δεν υπάρχει τσιγκουνιά στην αγάπη και στο τώρα.

“Γέρασα για να καταλάβω ότι αξίζει να δείχνουμε απλόκαρδα την αγάπη μας όσο είναι δίπλα μας αυτοί που αγαπάμε. Οι τσιγκουνιές στα αισθήματα είναι μεγάλη χαζομάρα”

Μια θαυμάσια ιστορία για όσα έζησαν κοντά μας, όσα αφήνουν πίσω τους, τις μνήμες μας από εκείνους και την αξία της αγάπης εδώ και τώρα. Μια ιστορία που ανασαίνει αριστοτεχνικά μέσα από την αφήγηση της πνευματώδους Πουπέτας και τα σχέδια της Εύης Τσακνιά που παίζει με το βλέμμα της γάτας, τη σχέση της με τη Φωτεινή και εκείνο το πράσινο που ζωντανεύει τον μελαγχολικό κόσμο αυτής της συνδιαλλαγής.

Πέθανε στις 28 Μαρτίου 2018. Η Φωτεινή Φραγκούλη. Τα βιβλία και οι μνήμες είναι εδώ.

Εκδόσεις Πατάκη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το πίσω μπαλκόνι
Συγγραφέας: Φωτεινή Φραγκούλη
Εικονογράφηση: Εύη Τσακνιά
Φιλμ Μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2018
Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
Σελίδες: 48
Μέγεθος: 17 Χ 24
ISBN: 978-960-16-7188-8