More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο παλάτι του Οδυσσέα, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Το παλάτι του Οδυσσέα, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-7)-  Εικονογραφημένη λογοτεχνία για παιδιά

    παλάτι< ελληνιστική κοινή παλάτιον < λατινική palatium < Palatinus= Παλατίνο -) ένας από τους επτά λόφους της Ρώμης που οριοθετούν την αιώνια πόλη. Οι επτά λόφοι: Παλατίνος, Αβεντίνος, Καπιτωλίνος, Εσκουιλίνος, Κυρηνάλιος, Καίλιος και Βιμινάλιος.

    Ο μπαμπάς χτίζει ένα ξύλινο σπιτάκι στον κήπο για τον Οδυσσέα, έναν πολυταξιδεμένο σκύλο που βρέθηκε ταλαιπωρημένος και βρόμικος. “Κομμάτι κομμάτι, σανίδα σανίδα. Έτσι χτίζεται η αγάπη”, λεεί ο μπαμπάς στον Ιάσονα. Στο τελός, είχε φτιαχτεί ένα μικρό, πολύχρωμο παλάτι για τον Οδυσσέα. Αλλά εκείνος δεν μπήκε μέσα να κοιμηθεί. Τον βρήκαν να κοιμάται κάτω από μια συκιά. Ο Ιάσονας αναρωτιέται γιατί. Μόλις σκοτείνιασε, του έστρωσε μία κουβέρτα και του έβαλε και μία μπάλα μέσα στο παλάτι του. Αλλά πάλι ο Οδυσσέας δεν πήγε. Ο Ιάσονας στεναχωριέται. Σκέφτεται πώς θα τον κάνει να μπει μέσα. Ίσως αν του έφτιαχνε κάτι που να μοιάζει με όσα έχει δει στα ταξίδια του ο πολυταξιδεμένος αυτός σκύλος. Ίσως κάτι με κολώνες και αετώματα σαν τον Παρθενώνα ή μεγάλο σαν το Κολοσσαίο ή με έναν μεγάλο τοίχο σαν το Σινικό Τείχος ή κάτι με ένα μεγάλο ρολόι σαν τον Μπιγκ Μπεν. Ώσπου κάποια στιγμή ο Οδυσσέας μπαίνει στο σπιτάκι του.

    Η αγάπη δεν έχει συνταγές. Δεν έχει 1+1 κάνουν 2. Δεν έχει “κάνω το Α για να συμβεί το Β”. Ο μπαμπά έχτισε ένα σπιτάκι. Ο σκύλος δεν μπήκε μέσα. Αυτό δεν αναιρεί την αγάπη που δόθηκε απλόχερα. Το σπιτάκι έμεινε εκεί. Περίμενε. Όπως περιμένει η αγάπη η άδολη. Η κανονική. Όχι η “κάνω το Α για να συμβεί το Β”.

    Ακόμα πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι ο σκύλος επιλέγει εκείνος που πραγματικά νιώθει καλά και ελεύθερος. Κάτω από τη συκιά, όχι μέσα στο σπιτάκι που πίστευαν οι άνθρωποι. Ένας κοσμογυρισμένος σκύλος, που ζούσε αδέσποτος, πώς να μπει σε ένα σκεπταστό σπιτάκι τόσο γρήγορα. Αυτο το κομμάτι αγάπης θέλει να δεχθεί, το υπόλοιπο το έχει βρει: μια οικογένεια να τον αγαπά και να του παρέχει το πλαίσιο που τον κάνει ευτυχισμένο.

    Παράλληλα η συγγραφέας αποτυπώνει την αθωότητα των παιδιών, την απλοϊκή τους σκέψη που είναι η δυσκολία τους και η ευλογία τους, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα έκταση αποτελεί η ονειροπόληση του Ιάσονα σε μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού: Παρθενώνας, Κολοσσαίο, Σινικό Τείχος, Μπιγκ Μπεν, αιγυπτιακές πυραμίδες, άγαλμα της ελευθερίας, Ταζ Μαχάλ, τα οποία ασφαλώς είναι μια παράμετρος γνώσεων που ανοίγει με πολύ λογοτεχνικό τρόπο στο νου του παιδιού.

    Όμορφη ιστορία, με γλώσσα περιποιημένη, με πολλές και ωραίες εικόνες, με αξίες και στάση ζωής σημαντικές να αναδύονται, με χιούμορ και τρυφερότητα.

    Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια δένει με την εμπειρία και την ποιότητά της πάνω στο κείμενο, το ακολουθεί, το δυναμώνει, μερικές φορές το επεκτείνει, δίνοντάς του τους παλμούς της παράλληλης οπτικής αφήγησης.

    Για αναγνώστες από 5 ετών με μεγαλόφωνη ανάγνωση και 6 ετών με προσωπική ανάγνωση.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Tip

    • Η συγγραφέας έχει πολύ ιδιαίτερη σχέση με τα σκυλιά
    • Το βιβλίο περιλαμβάνει QR code με την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα. Ακούστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα.

    Με μια ματιά

    • Όμορφη ιστορία, με γλώσσα περιποιημένη, με πολλές και ωραίες εικόνες, με αξίες και στάση ζωής σημαντικές να αναδύονται, με χιούμορ και τρυφερότητα. Η αγάπη η άδολη προς ανθρώπους και ζώα, η ελευθερία να επιλέγεις τι θέλεις να δεχθείς από την αγάπη του άλλου και πού νιώθεις πραγματικά ευτυχισμένος.
    • Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια δένει με την εμπειρία και την ποιότητά της πάνω στο κείμενο, το ακολουθεί, το δυναμώνει, μερικές φορές το επεκτείνει.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ο αγαπημένος ήρωάς μου-Δημήτρης Ζερβουδάκης

    Scheming Weasel (faster version)- Kevin MacLeod

    4 roses pour Marie- Pascal Comelade

    The Witcher Music: Evening in the Tavern

    Deferlante- Rene Aubry

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το παλάτι του Οδυσσέα
    Σειρά: Διαβάζω ιστορίες
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Ιανουάριος 2021
    Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Διόρθωση-δραστηριότηες: Μάρω Ταυρή
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2385-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular