Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο, του Μο Βίλεμς

0
862

Τίτλος: Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο!
Συγγραφέας: Μο Βίλεμς
Εικονογράφηση: Μο Βίλεμς
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 24 χ 24
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
ISBN: 978-960-569-535-4

Αγόρασέ το

"Είμαι πολύ καθαρός. Δε χρειάζομαι μπάνιο", δήλωσε το περιστέρι. Αφού έκανε τον περασμένο μήνα. Και άλλωστε το "καθαρός" και το "βρώμικος" δεν είναι τίποτα περισσότερο από λέξεις. Κι άλλωστε η ζωή είναι πολύ μικρή για να 'ναι θλιβερή και μπανιοστριφογυριστή. 

Άσε που ακόμα κι αν μύριζε, είναι πολύ φυσιολογικό για ένα περιστέρι να μυρίζει. Εδώ υπάρχουν χώρες που δεν κάνουν άνθρωποι μπάνιο γιατί δεν είναι ευγενικό και θα κάνει αυτό το περιστέρι;

Πολλές δικαιολογίες θα βρει το περιστέρι για να μην κάνει το μοιραίο βήμα για τη μπανιέρα. Μέχρι τη στιγμή που η μυρωδιά του πέρασε σε επίπεδα δυσωδίας και τότε αναγκάστηκε να αρχίσει να κοιτά την μπανιέρα.

Και τότε η ζωή εκεί θα του φανεί κάπως διαφορετική από εκείνη τον απέραντο κόσμο αστείων δικαιολογιών στον οποίο είχε καταφύγει.

Ιδιαιτέρως βραχύ κείμενο, μονόλογος διασκεδαστικός από το περιστέρι του Μο Βίλεμς που έχει δημιουργήσει μια σειρά βιβλίων με ήρωα αυτόν τον ωραίο τύπο (έχει βραβευθεί μάλιστα με το βραβείο εικονογράφησης Caldecott Medal που απονέμει κάθε χρόνο η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών στον εικονογράφου του πιο σημαντικού εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά στις Η.Π.Α.).

Πράγματι, η εικονογράφηση είναι πολύ ιδιαίτερη, σκιτσαριστή, με επιρροές κόμικ, κοντά στα παιδικά σχέδια και γι' αυτό ελκυστική για το βλέμμα παιδιών. Θεωρώ ότι απευθύνεται σε παιδιά 0-4 ετών.

Αγωγή υγείας το συγκεκριμένο βιβλίο και κυρίως η συχνή άρνηση των παιδιών να μπουν στη μπανιέρα.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

O Μο Βίλεμς γεννήθηκε στο Σικάγο αλλά μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη. Σπούδασε στο Tisch School of the Arts, στο New York University.
To 1997 παντρεύτηκε και τώρα μένει με την οικογένειά του στη Μασαχουσέτη. Του άρεσε να φτιάχνει ιστορίες από μικρό παιδί αλλά απογοητεύονταν όταν οι "μεγάλοι" του έλεγαν καλά λόγια από ευγένεια. Έτσι αποφάσισε να γράψει αστείες ιστορίες πιστεύοντας ότι ακόμα κι οι πιο ευγενικοί ενήλικες δεν θα μπορούσαν να προσποιηθούν ένα αυθόρμητο γέλιο. Έχει βραβευθεί με 6 βραβεία Έμμυ για τη συγγραφή σεναρίου στην πολύ πετυχημένη τηλεοπτική σειρά Sesame Street. Τα βιβλία του έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές στις Η.Π.Α. ενώ πολλά από αυτά έχουν κερδίσει βραβεία και σημαντικές διακρίσεις.
Από το 2003 εργάζεται στο σπίτι του για να είναι κοντά στην οικογένειά του. Του αρέσουν τα μακαρόνια, το καλό κρασί και να βγαίνει με τους φίλους του.