More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΤο πουλόβερ, του Δημήτρη Μπασλάμ

    Το πουλόβερ, του Δημήτρη Μπασλάμ

    Τα παλιά πουλόβερ τα φοράς συνέχεια και λόγος ορατός δεν υπάρχει. Έχουν μάθει το σώμα σου ίσως, έχουν προσαρμοστεί σε κάθε ατέλεια του σώματός σου κι ίσως κι εκείνο ξέρει κάθε ξεχείλωμά του.

    Τα παλιά πουλόβερ είναι σαν τους φόβους. Σε βαστάνε μέσα τους, ακόμα κι αν είσαι παράταιρος με τους άλλους, ακόμα κι αν έχεις δέκα καλύτερα, πιο καινούρια πουλόβερ, εσύ θέλεις εκείνο το ένα που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και ταιριαστός μέσα στις ταλαιπωρημένες κλωστές του.

    Όμως κάποτε, έρχεται κάποιος που σε ταρακουνά, με έναν δικό του τρόπο αγάπης, με έναν τρόπο που σε ξεβολεύει αλλά δεν σε πιέζει, που σε γρατζουνά αλλά δεν σε πληγώνει, απεναντίας, αυτό το ξεβόλεμα σου προκαλεί ένα είδος ομολογίας “πήρε κάποιος άλλος την απόφαση που δεν θα έπαιρνα ποτέ εγώ”.

    Μόνο που το εξαιρετικό βιβλίο -ακόμα ένα δίχως υπερβολή- του Δημήτρη Μπασλάμ δεν μιλάει απλώς για μια ιστορία αντικατάστασης αγαπημένου αντικειμένου, μια αντί ημών απόφαση που πήρε κάποιος να μας απαλλάξει από κάτι που μας βολεύει αλλά μας βαραίνει. Το πουλόβερ ξηλώνεται σταδιακά και από τις κλωστές του δημιουργούνται νέα, όμορφα, μικρότερα, χρήσιμα για άλλους, πράγματα που ομορφαίνουν τον κόσμο γύρω, ενώ παράλληλα αλαφρώνουν εκείνον που βολικά το φορούσε τόσο καιρό. Κι ας βλέπει κλωστή κλωστή το αγαπημένο του πουλόβερ να ξετυλίγεται σαν μίτος της Αριάδνης για… άλλες πολιτείες.

    Μια ευρηματική, ευφυής, θα λέγαμε, αλληγορική ιστορία για τους φόβους, τις ανασφάλειες, τους συχνά πολυετείς κόμπους πίσω από τους οποίους οχυρώνουμε την ζωή μας, τις ρουτίνες κάτω από τις οποίες κρύβουμε την διστακτικότητα, την αναβλητικότητα, το παρακάτω βήμα που δεν κάνουμε ποτέ.

    Μα αυτούς τους φόβους, αυτούς τος κόμπους, δεν τους σκορπάς με μίσος, όπως ένα αγαπημένο πουλόβερ δεν το πετάς εκδικητικά σε κάποιον κάδο. Τους αφήνεις να φεύγουν αργά, απαλά, να απομακρυνθούν από πάνω σου με τον τρόπο μιας μάλλινης κλωστής και να ξανασταθούν μακριά ή κοντά του, μα όχι πάνω σου, με άλλους τρόπους, άλλες μορφές, για άλλους ανθρώπους και ανταμώματα.

    Και το πιο σημαντικό… Να αφήνεις όσους σ’ αγαπούν κι αγαπάς να σου ξηλώνουν με την απαλότητα της μάλλινης κλωστής εκείνα που σε βαραίνουν, εκείνα που σε κρατούν έξω και πίσω από ό,τι δεν θες. Κι αυτό είναι μεγάλη ευλογία.

    Ο Δημήτρης Μπασλάμ ακροβατεί με αυτό το πολυεπίπεδο βιβλίο, μεταξύ παιδιών και μεγαλύτερων αναγνωστών, όπου κάθε ηλικία θα προσλάβει όσα μπορεί και χρειάζεται. Πλάι στο θαυμάσιο κείμενό του, η πρώτη εμφάνιση της εικονογράφου Χρύσως Χαραλάμπους που ισορροπεί με τη σειρά της μεταξύ παιδικού σκίτσου και ενήλικης απλότητας και μέσα από λιτές γραμμές, γεωμετρίες και εικαστικές επιλογές συνθέτει ένα αποτέλεσμα που γοητεύει με ό,τι αποπνέει.

    Το πουλόβερ είναι ένα βιβλίο για κάθε αναγνώστη από 5 περίπου ετών, δίχως ηλικιακό περιορισμό.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το πουλόβερ
    Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ
    Εικονογράφηση: Χρύσω Χαραλάμπους
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Δεκέμβριος 2019
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 19 Χ 27
    ISBN: 978-960-471-194-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular