Το τραγούδι του ύπνου, του Κυριάκου Χαρίτου

0
1155

Τίτλος: Το τραγούδι του ύπνου
Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Σεπτέμβριος 2014
Σειρά: Μικρές Καληνύχτες
Υπεύθυνη σειράς: Μαρία Αγγελίδου
ISBN: 978-960-566-518-0
Αγόρασέ το (€ 3,33)

Δto_tragoudi_tou_ypnou_coverυο καιρούς και μια φορά,
μες στης σκοτεινιάς την ώρα,
δρόμο πήρε ένα παιδί,
γύρναγε όλη τη χώρα.

Ύπνο έψαχνε να βρει,
να τον βρει να κοιμηθεί,
όνειρα να δει μελένια
σε σεντόνια κεντημένα.

Ένα μικρό παιδί ξεκινά ένα ταξίδι περιπλάνησης, μέσα στη νύχτα με ένα πάπλωμα στην αγκαλιά του. Θέλει απεγνωσμένα να συναντήσει τον ύπνο, όμως που πήγε ο ύπνος; Είναι αποφασισμένο να περιπλανηθεί σε ψηλούς λόφους, σε θολά ποτάμια, σε θάλασσες, σε κάστρα και δάση και ρωτά όποιον συναντά στο δρόμο του.
Στην περιπέτεια αυτή προκειμένου το παιδί να ανακαλύψει την κρυψώνα του ύπνου μιλά με όλα τα στοιχεία της φύσης και τα πλάσματα του κόσμου, συνομιλεί με το φεγγάρι, μια κουκουβάγια, ένα ψάρι στ’ ακρογιάλι, τη μάγισσα του κάστρου.
Ώσπου συναντά δυο αηδόνια, με τραγουδιστή φωνή και του λένε πως μέσα σε μια σπηλιά ζει ένας λύκος μοναχός. Μήπως ο λύκος γνωρίζει που κρύβεται ο ύπνος και τον τρόπο να βγει από την κρυψώνα του; Τώρα το παιδί θέλει απεγνωσμένα να κοιμηθεί και νοιώθει μια γλυκιά κούραση όμως συνεχίζει…
Μια ιστορία που διαβάζεται μέσα σε δέκα λεπτά και ανήκει στη σειρά μικρές καληνύχτες, ένα παραμύθι που ρέει σαν γάργαρο νερό με μηνύματα και συμβουλές για πολύ μικρά παιδιά αλλά και νέους γονείς.
Η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη συμπληρώνει το κείμενο και αντανακλά τα συναισθήματα του μικρού ήρωα που δεν είναι παρά ένα μικρό παιδί. Τριγυρίζει και ρωτά πάντα με αγωνία στο βλέμμα: Που είναι ο ύπνος που προσμένω; Που έχει πάει; Που είναι ο ύπνος και για μένα; Που είν’ ο ύπνος να με πιάσει; Που είναι ο ύπνος κι όλο αργεί;

Το τραγούδι του ύπνου ποτέ δεν σταματάει…
Αξιοποιήστε το τραγούδι για να περιηγηθείτε σε απάτητα μονοπάτια της φαντασίας και να σιγοτραγουδήσετε μικροί και μεγάλοι σε διαφορετικό σκοπό, ένταση και χροιά φωνής. Το φεγγάρι ψιθυρίζει με φωνούλα σιγανή. Η κουκουβάγια με φωνή που σιγοκλαίει. Η μάγισσα με βροντερή φωνή που καθηλώνει. Τα αηδόνια με φωνές που τραγουδάνε ρυθμικά. Ενώ ο λύκος με βιμπράτο απαντά.
“Πάει το παιδάκι πάει και στο δάσος σταματάει”
Μια φράση κλειδί που μέσα στο παραμύθι μας μεταφέρει νοερά και σε διαφορετικό τοπίο όπου το παιδί συναντά κι από ένα ήρωα. Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι του και να συναντήσει το παιδάκι κι άλλους ήρωες παραμυθιών γίγαντες, νάνους, νεράιδες, δράκους, μάγισσες, βασιλιάδες ώσπου να κουραστεί και να πέσει σε βαθύ ύπνο και παραμυθένια όνειρα.
Το τραγούδι του ύπνου διαβάζεται σε μικρές ηλικίες και καλλιεργεί την αγάπη για το βιβλίο μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Κυριάκος Χαρίτος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Θέατρο στην Αγγλία. Εργάστηκε ως ηθοποιός στην ομάδα Shifting Sands (2002, 2003, 2014). Έχει γράψει τα παιδικά βιβλία Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη (Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου IBBY) και Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων (Υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου και για Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω). Έχει γράψει το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους Εν θερμώ (Βραβείο Σεναρίου Φεστιβάλ Δράμας 2007). Έχει μεταφράσει τον Μάγο του Οζ (εκδ. Μεταίχμιο) και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς στα αγγλικά (εκδ. Μεταίχμιο) για την e-book έκδοση. Δημοσιεύει κείμενα στα περιοδικά Οδός Πανός και Εντευκτήριο. Ζει και εργάζεται στη Μέση Ανατολή (προς το παρόν).

Τα βιβλία του
Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη, Μεταίχμιο (2009)    
Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων, Μεταίχμιο (2010)    
Ο μικρός Μανού και το φεγγάρι, Ποταμός (2014)    
Το τραγούδι του ύπνου, Μεταίχμιο (2014)    

Μεταφράσεις
Higginson, Sheila Sweeny, Κρύψου κρύψου, γουρουνάκι, Μεταίχμιο (2012)    
Baum, Lyman Frank, Ο μάγος του Οζ, Μεταίχμιο (2012)    
Baum, Lyman Frank, Ο μάγος του Οζ, Μεταίχμιο (2015)   

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Ντανιέλα Σταματιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Το 1997 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με ειδικότητα στη ζωγραφική και στη χαρακτική. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων ασχολείται επαγγελματικά από το 2000. Έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 80 βιβλία μέχρι τώρα. Το 2010 τιμήθηκε με βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο του Παιδικού Βιβλίου.