More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα, της Φωτεινής Βασιλείου (εικ.: Φωτεινή Τίκκου )

    Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα, της Φωτεινής Βασιλείου (εικ.: Φωτεινή Τίκκου )

    Σε μια πόλη με ένα όμορφο λιμάνι, τις νύχτες, όλη η πόλη φαινόταν. Από το φεγγάρι και τον τρούλο της εκκλησίας μέχρι τον πωλητή με τα πολύχρωμα μπαλόνια και την φωτεινή καντίνα με τους λουκουμάδες. Α! Και μια ταράτσα όπου αν κοιτούσες προσεκτικά θα έβλεπες τρεις αταίριαστους φίλους: τον γλάρο Κάπτεν, αγαπημένος γλάρος καπετάνιου που ξεχώριζε για το θάρρος του, τον ποντικό Ρομπέν, παχουλό και καλοφαγά που μοιραζόταν πάντα με τους άλλους ο,τι φαγώσιμο έβρισκε και την Ιζαμπέλ, την αισιόδοξη χελώνα, πρώην κατοικίδιο Γάλλου ζωγράφου.

    Αγνόησαν τις διαφορές τους και καθώς βρέθηκαν στην ίδια ταράτσα, έπιασαν φιλία. Το μοναδικό ίσως κοινό τους ήταν η μεγάλη τους αγάπη για το φεγγάρι. Με τις ώρες το κοιτούσαν. Κι αυτό, σαν μέλος της παρέας τους, ερχόταν κάθε βράδυ την ίδια ώρα και στεκόταν ακριβώς πάνω από μια καμινάδα της ταράτσας.

    Όμορφες οι νύχτες τους με το φεγγάρι. Μα μια ζεστή βραδιά, ένα νυχτολούλουδο τους μέθυσε με το θεσπέσιο άρωμά του και κανείς δεν κατάλαβε ότι ένα μαύρο σύννεφο έκρυψε το φεγγάρι. Αναστάτωση! «Το φεγγάρι έπεσε μέσα στην καμινάδα», είπε η Ιζαμπέλ. Έκπληκτοι και λυπημένοι όλοι. «Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα».

    Το μαύρο σύννεφο σα να σκέπασε και τη φιλία. Ο ένας άρχισε να κατηγορεί τον άλλο με τον χειρότερο τρόπο για την απώλεια του φεγγαριού. Ύβρεις και θυμός. Αλληλοκατηγορίες και οργή. Και μια νύχτα χωρίς καληνύχτα, μακράν η χειρότερη απ’ όλες.

    Η λύση θα έρθει. Και θα έρθει από εκεί που έρχεται πάντα. Από τις θετικές σκέψεις για τους άλλους. Από τη λογική. Και η αναζήτηση του φεγγαριού θα γίνει ξανά μια διαδικασία… για την παρέα!

    Η Φωτεινή Βασιλείου γράφει μια από τις πιο καλοφτιαγμένες ιστορίες για τη φιλία. Όχι τη φιλία μεταξύ αταίριαστων ή ταιριαστών πλασμάτων. Εμβαθύνει στο θεμελιώδες αυτό συναίσθημα. Το μαύρο σύννεφο δοκιμάζει τη φιλία, διεμβολίζει τη στερεότητά της, κρύβει το φεγγάρι και αναδύει τα χειρότερα συστατικά του εαυτού μας.

    Η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Το φεγγάρι κρύφτηκε, έπεσε στην καμινάδα για τους τρεις φίλους. Αλλάζει όμως η γωνία από την οποία την ατενίζεις. Κι αυτή τη γωνία την αναδεικνύει η προσέγγιση της συγγραφέως που σχηματοποιεί την ενσυναίσθηση, βασικό συστατικό της φιλίας.

    Η Φωτεινή Τίκκου δημιουργεί μια εικονογράφηση που φωνάζει σε κάθε βλέμμα, παιδικό και μη, την αρτιότητά της, το υψηλό αισθητικό της αποτέλεσμα. Απύθμενοι χρωματικοί συνδυασμοί και ταιριάσματα, επιμελημένο παιχνίδι με τα γεωμετρικά και φράκταλ σχήματα, ευφάνταστες συνθέσεις των ηρώων με πραγματική αίσθηση φυσικών υλικών. Ο,τι και να πει κανείς γι’ αυτή τη δουλειά είναι πραγματικά μικρότερο από το χάρμα οφθαλμών.

    Το φεγγάρι γλίστρησε από την καμινάδα. Από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Θα το προτείνω ανεπιφύλακτα ως ένα από τα ομορφότερα παιδικά βιβλία του 2015.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα
    Συγγραφέας: Φωτεινή Βασιλείου
    Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Σεπτέμβριος 2015
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κατερίνα Τσιούμα
    ISBN: 978-618-5151-06-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular