More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχέςΦθινόπωροΤο φύλλο που δεν ήθελε να πέσει, του Γιάννη Πλαχούρη (εικ.: Ειρήνη...

    Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει, του Γιάννη Πλαχούρη (εικ.: Ειρήνη Καραλέκα)

    fillo

    Στο παραμύθι του Γιάννη Πλαχούρη “Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει” οι εναλλαγές των εποχών και κυρίως το φθινόπωρο και κατόπιν ο χειμώνας αποτελούν ουσιαστικά το φόντο, το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης. Ο πυρήνας του παραμυθιού βρίσκεται σε συγκεκριμένες πεποιθήσεις-αξίες ζωής: η ζωή είναι όμορφη, δεν είναι ανάγκη να ακολουθούμε πάντα τις επιλογές των πολλών αν εμείς θέλουμε πολύ κάτι άλλο το οποίο μάλιστα δεν ενοχλεί κανέναν, η δύναμη και υποστήριξη της προσωπικής επιλογής θέλουν απόφαση και συγκέντρωση στο στόχο, αξίζει να “θυσιάσεις” αυτό το δυνατό σου θέλω μόνο για να σώσεις κάτι πιο πολύτιμο από εσένα, η φθορά σε ανούσιες συζητήσεις κατασπαταλά πολύτιμη ενέργεια και στερείσαι την απόλαυση άλλων ομορφιών της ζωής.

    Το ξεχωριστό παραμύθι “Το φύλλο δεν ήθελε να πέσει” βρίθει συναισθημάτων και θεμάτων για συζήτηση με τα παιδιά. Το φύλλο, αυτό το φύλλο που όσο κυλά το παραμύθι συμπαθείς όλο και περισσότερο, στέκει μόνο του αρνούμενο να παραδοθεί στην καθολική επιλογή της πτώσης. Δέχεται πόλεμο και κοροϊδίες. Κλείνει τα αυτιά του σε κάθε προτροπή που το καλεί να συμμορφωθεί με τα καθιερωμένα, να πράξει όπως όλοι. Μάλιστα στην προσπάθεια του να τα καταφέρει (και τα καταφέρνει για πολύ μεγάλο διάστημα) σκέφτεται και εντοπίζει τρόπους και τεχνικές να παραμείνει δυνατό και προσηλωμένο στο στόχο του. Οι τσακωμοί, οι προστριβές, η ανάλωση σε περιττές κουβέντες το φθείρουν. Το καταλαβαίνει γρήγορα και αποσύρεται από όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία για να επικεντρωθεί στις ομορφιές της ζωής που βλέπει γύρω του, ομορφιές που σχεδόν κανένα άλλο φύλλο στον κόσμο δεν κατάφερε να δει τέτοια εποχή.

    Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει είναι όλοι οι τρελοί που πήγαν μπροστά τον κόσμο επειδή έπραξαν διαφορετικά από τα μοτίβα που τους δόθηκαν ως απαράβατες αλήθειες.

    Στο φινάλε το φύλλο αποδεικνύει ότι η στάση του δε διέπεται από κανενός είδους εγωισμό, πείσμα ή καπρίτσιο. Η άδολη αγάπη του για τον πλησίον συγκλονίζει και παρέχει ένα μάθημα ζωής από εκείνα που δε σου κουνούν το δάχτυλο.

    Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί, να ζωγραφιστεί και να δραματοποιηθεί. Και σαν παιχνίδι να παιχτεί!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει
    Συγγραφέας: Γιάννης Πλαχούρης
    Συγγραφέας: Ειρήνη Καραλέκα
    Υπεύθυνη σειράς: Χαρά Μπιρμπίλη-Παπαδημητρίου
    Εκδόσεις: Άγκυρα

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular