Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει, του Γιάννη Πλαχούρη

0
1972

Τίτλος: Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει
Συγγραφέας: Γιάννης Πλαχούρης
Εικονογράφηση: Ειρήνη Καραλέκα
Εκδόσεις: Άγκυρα
ISBN 960-422-144-2
ISBN-13 978-960-422-144-8

Αγόρασέ το

filloΣτο παραμύθι του Γιάννη Πλαχούρη “Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει” οι εναλλαγές των εποχών και κυρίως το φθινόπωρο και κατόπιν ο χειμώνας αποτελούν ουσιαστικά το φόντο, το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης. Ο πυρήνας του παραμυθιού βρίσκεται σε συγκεκριμένες πεποιθήσεις-αξίες ζωής: η ζωή είναι όμορφη, δεν είναι ανάγκη να ακολουθούμε πάντα τις επιλογές των πολλών αν εμείς θέλουμε πολύ κάτι άλλο το οποίο μάλιστα δεν ενοχλεί κανέναν, η δύναμη και υποστήριξη της προσωπικής επιλογής θέλουν απόφαση και συγκέντρωση στο στόχο, αξίζει να “θυσιάσεις” αυτό το δυνατό σου θέλω μόνο για να σώσεις κάτι πιο πολύτιμο από εσένα, η φθορά σε ανούσιες συζητήσεις κατασπαταλά πολύτιμη ενέργεια και στερείσαι την απόλαυση άλλων ομορφιών της ζωής.

Το ξεχωριστό παραμύθι “Το φύλλο δεν ήθελε να πέσει” βρίθει συναισθημάτων και θεμάτων για συζήτηση με τα παιδιά. Το φύλλο, αυτό το φύλλο που όσο κυλά το παραμύθι συμπαθείς όλο και περισσότερο, στέκει μόνο του αρνούμενο να παραδοθεί στην καθολική επιλογή της πτώσης. Δέχεται πόλεμο και κοροϊδίες. Κλείνει τα αυτιά του σε κάθε προτροπή που το καλεί να συμμορφωθεί με τα καθιερωμένα, να πράξει όπως όλοι. Μάλιστα στην προσπάθεια του να τα καταφέρει (και τα καταφέρνει για πολύ μεγάλο διάστημα) σκέφτεται και εντοπίζει τρόπους και τεχνικές να παραμείνει δυνατό και προσηλωμένο στο στόχο του. Οι τσακωμοί, οι προστριβές, η ανάλωση σε περιττές κουβέντες το φθείρουν. Το καταλαβαίνει γρήγορα και αποσύρεται από όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία για να επικεντρωθεί στις ομορφιές της ζωής που βλέπει γύρω του, ομορφιές που σχεδόν κανένα άλλο φύλλο στον κόσμο δεν κατάφερε να δει τέτοια εποχή.

Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει είναι όλοι οι τρελοί που πήγαν μπροστά τον κόσμο επειδή έπραξαν διαφορετικά από τα μοτίβα που τους δόθηκαν ως απαράβατες αλήθειες.

Στο φινάλε το φύλλο αποδεικνύει ότι η στάση του δε διέπεται από κανενός είδους εγωισμό, πείσμα ή καπρίτσιο. Η άδολη αγάπη του για τον πλησίον συγκλονίζει και παρέχει ένα μάθημα ζωής από εκείνα που δε σου κουνούν το δάχτυλο.

Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί, να ζωγραφιστεί και να δραματοποιηθεί. Και σαν παιχνίδι να παιχτεί!

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Γιάννης Πλαχούρης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Κατάγεται από το Τετράκωμο Άρτας. Σπούδασε κι εργάζεται στη δημοσιογραφία από διάφορες κατά καιρούς θέσεις στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, στο ραδιόφωνο και ως σύμβουλος τύπου σε μεγάλες επιχειρήσεις. Όσον αφορά τη λογοτεχνία, έχουν κυκλοφορήσει από το 1973 μέχρι σήμερα έντεκα ποιητικές συλλογές του και τέσσερα παραμύθια. Εκτός εμπορίου κυκλοφόρησε, επίσης, έναν Καραγκιόζη και το ιδιότυπο λογοτεχνικό περιοδικό "Κέντρων", μαζί με τον Δημοσθένη Κορδοπάτη. Συνεργάτης σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά ("Έρευνα", "Εξώπολις", "Index", "ΚΛΠ", "Λυχνάρι", "Μανδραγόρας", "Περίπλους", κ.ά.) και εφημερίδες με χρονογραφήματα, δοκίμια και την παρουσίαση βιβλίων. Διετέλεσε μέλος στα Δ.Σ. του Αετοπούλειου Ιδρύματος, της ΔΕΠΑ Χαλανδρίου, του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Γραμματέας του Κέντρου Έρευνας Μικρασιατικού Ελληνισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας και πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.

 
Τα βιβλία του

(1984)    Παράθυρα στο φως, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
(1987)    Η Ελένη του παραθυριού και άλλα ποιήματα, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
(1997)    Το τραγούδι της λέξης, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

(1998)    Μια μαργαρίτα στη γειτονιά των βιαστικών ανθρώπων, Έσοπτρον
(2001)    Σεπτέμβριος άνεμος, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
(2002)    Ο ανυπόταχτος, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
(2004)    Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει, Άγκυρα
(2008)    Ίχνη της νύχτας, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
(2008)    Το πουλί και το γεράνι, Άγκυρα
(2012)    Καθημερινές ιστορίες του κυρίου Λαμόγιου, Φιλότυπον
(2012)    Κυκλική ανάσα, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(1987)    Ανθολογία Ελλήνων ποιητών, Εκδόσεις Καρανάση

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Καραλέκα Είρήνη

Τα βιβλία της
(1995)    Λοΐζου, Μάρω, Η πολιτεία του βυθού, Μίνωας 
(1999)    Βαρελλά, Αγγελική, Κόρινθος, Εκδόσεις Πατάκη 
(2004)    Πλαχούρης, Γιάννης, Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει, Άγκυρα 
(2009)    Βαρελλά, Αγγελική, Κόρινθος, Εκδόσεις Πατάκη 
(2010)    Μιχαλόπουλος, Νίκος, Το δρομάκι που ήθελε να γίνει λεωφόρος, Άγκυρα