Το χειμωνόσπιτο, του Δημήτρη Κάσσαρη

0
805

Τίτλος: Το χειμωνόσπιτο
Βιβλίο με cd

Συγγραφέας: Δημήτρης Κάσσαρης

Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
Μουσική-Ενορχήστρωση: Νίκος Ξανθούλης
Στίχοι: Δημήτρης Κάσσαρης
Παίζουν οι μουσικοί: Ντόριαν Ιντρίζι, Μαριβίτα Γραμματικάκη, Μαρίνα Κολοβού, Βικτόρια Κιαζίμη, Νίκος Κατριτζιδάκης, Μαριανίκη Ξανθούλη
Αφήγηση-Σκηνοθετική επιμέλεια: Λίλα Μουτσοπούλου
Ηχοληψία-Μίξη: Νίκος Καραπιπέρης

Εκδόσεις: Καλέντης
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-219-319-8

Αγόρασέ το

toxeimonospito_coverΈνα απόγευμα του 21ου αιώνα, σε κάποια γωνιά της γης, είχε βρέξει. Κράτησε πολύ η βροχή. Κι όταν βγήκε το ουράνιο τόξο και τυλίχτηκε σαν περιδέραιο στο λαιμό της γης, ολόγυρα από το Χειμωνόσπιτο, τα πουλιά πετούσαν χαρούμενα τιτιβίζοντας. Την άλλη μέρα αέρας δυνατός λύγιζε τα δέντρα. Το Χειμωνόσπιτο έβαλε το παλτό του κι άναψε την πίπα του. Τότε, φάνηκε από μακριά ο Μεσημεράκης καβάλα σε ένα κόκκινο ποδήλατο κουδουνίζοντας το Ντο- ρε- μι του. Ο Μεσημεράκης μπήκε στο Χειμωνόσπιτο και ετοίμασε το τραπέζι των 100 θυγατέρων του Ήλιου στα 100 ηλιοσερβίτσια. Τότε, ο πατέρας Ήλιος άνοιξε τη χούφτα του κι έπεσαν στη γη οι εκατό θυγατέρες του. Από τη Λάμπρια και τη Μελιώ μέχρι την Εφάνη και την Πηγιώ. Και τότε φάνηκε…Ένας ιπτάμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής άνοιξε έξω από το Χειμωνόσπιτο την πόρτα του και από μέσα βγήκε ο Ήτα- Ύψιλον. Ήταν βιαστικός, αλαζόνας, θυμίζοντας νεόπλουτο επιχειρηματία. Όταν αντίκρισε τις ηλιαχτίδες στο Χειμωνόσπιτο όμως, τα πράγματα ζόρισαν πολύ για εκείνον. Πετώντας χαρτονομίσματα, φωνάζοντας “είμαι ο κυρίαρχος του πλανήτη” απαίτησε να δει τον Ήλιο για να τον “εξαγοράσει” κι εκείνον όπως συνήθιζε να κάνει με όλους. Μα ήταν αργά. Ο Ήλιος έκλεινε τη χούφτα του, οι ηλιαχτίδες έφευγαν βιαστικές, το ίδιο κι ο Μεσημεράκης που κουδούνιζε το Ντο ρε μι του αποχαιρετώντας τη μέρα που έφευγε. Τότε τον διαδεχτηκε το απόγευμα-χαρταετός κι ώσπου να βραδιάσει έγινε φεγγάρι ολόγιωμο. Ήταν ολοφάνερο πια, ακόμα και στον αλαζόνα Ήτα- Ύψιλον. Σε κάποια μέρη, κανείς δεν έχει δύναμη κι εξουσία μεγαλύτερη από τον Ήλιο και τις όμορφες παραφυάδες που γεννιούνται κι ανασαίνουν στο βασίλειό του. Γιατί αυτός είναι ο ιερός τόπος του παραμυθιού όπου οι Ήτα- Ύψιλον πάντοτε θα χάνουν. Το χρόνο τους, τη λάμψη τους και το λιγοστό περιεχόμενό τους.

Ένα από τα πλέον ποιητικά κείμενα (στο σύνολό του) του 2014 το Χειμωνόσπιτο του Δημήτρη Κασσάρη. Δεν είναι μόνο καλογραμμένο. Δεν είναι μόνο η εξαιρετική επιλογή όμορφων, όχι δύστροπων, λέξεων (μεθυστικές, αναδυόταν, τιτίβιζε, χαρμάνι, γεροπλανόδιος κ.α.) που φτιάχνουν παιδική λογοτεχνία. Είναι κι οι υπέροχες εικόνες που αυτές οπι λέξεις συνέθεσαν χέρι χέρι αλλά και το πολύ ιδιαίτερο νόημα της ιστορίας που έπλεξε ο συγγραφέας. Το Χειμωνόσπιτο είναι το μέρος που τίποτε άλλο δεν έχει εξουσία πέρα από την καθημερινή, κυκλική κίνηση του παντεπόπτη και παντοδύναμου Ήλιου. Είναι το μέρος όπου όλα τα όντα της γης μπορούν να βρουν δωρεάν αυτό που πραγματικά χρειάζονται: τροφή, ξεκούραση, όνειρα, τόλμη, καλοσύνη, ζεστασιά. Σε αυτά τα μέρη, κανείς επί γης ισχυρός, κανείς Ήτα- Ύψιλον δε μπορεί στ’ αλήθεια να διαφεντεύσει. Αυτοί, σαλτάρουν έξω από αυτά τα μέρη και σεργιανούν γι’ αλλού, εκεί όπου η όποια δύναμή τους έχει ακόμα μια σχετική ισχύ.

Εξαιρετική εικονογράφηση από τον Βασίλη Παπατσαρούχα. Με εκείνο το μεγαλοπρεπές κόκκινο της σκεπής του Χειμωνόσπιτου να δεσπόζει, ζωγράφισε 9 σαλόνια υψηλής αισθητικής (η εικόνα του χαρταετού-ελέφαντα εντός του παραμυθιού και όχι του εξωφύλλου είναι πραγματικά ασύγκριτη) που περιδιαβαίνουν μέσα στο κείμενο, άλλοτε καθαρά συνοδευτικά κι άλλοτε κάνοντας ένα βήμα πέρα απ’ αυτό (και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μια εικονογράφηση κλείνει το μάτι στο μικρό “κάτι” που τις ξεχωρίζει).

Ο ταλαντούχος Νίκος Ξανθούλης, καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΝΕΡΙΤ, δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα λιγότερο στη μουσική από αυτό που άκουσα. Είχα δει το Μαγικό του Βιολί (της Μαριβίτας Γραμματικάκη) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και εξεπλάγην. Οι συνθέσεις του στο Χειμωνόσπιτο (8 αν δεν απατώμαι, με ισάριθμες αφηγήσεις), με σαφείς τις επιρροές από την αγάπη του για την όπερα και την κλασική μουσική, είναι ένα μουσικό περπάτημα πάνω και γύρω από το Χειμωνόσπιτο. Μαζί με την ολόζεστη φωνή της Λίλας Μουτσοπούλου αιωρούνται μεταξύ σκεπής του Χειμωνόσπιτου και Ήλιου και αποτελούν ένα προϊόν πολιτισμού από εκείνα που χαίρομαι που βρέθηκαν στα χέρια μου. Βιβλίο για βραβείο (κι ας μην είναι αυτό το παν).

———————–

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη 18/2/2015, στο σχολείο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, με την ηθοποιό Λίλα Μουτσοπούλου, η οποία έχει κάνει την αφήγηση και σκηνοθετική επιμέλεια στο cd του βιβλίου, με τραγούδι συνοδεία κιθάρας από το συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη και ήχων από οργανάκια. Το Σάββατο 7/3/2015 θα παρουσιαστεί στα εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου στα Χανιά της Κρήτης, μαζί με τον συνθέτη των τραγουδιών Νίκο Ξανθούλη στο πιάνο και την σύμπραξη τοπικών μουσικών. Ομοίως, θα παρουσιαστεί και στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Χανίων, αλλά θεατροποιημένο από την εκπαιδευτικό Μ.Αρχοντάκη, με την συμμετοχή παιδιών και βέβαια με λόγο και τραγούδι από τον συγγραφέα.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Δημήτρης Κάσσαρης κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής και πήρε δίπλωμα κλασικού τραγουδιού με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο, στο Ωδείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» το 1996, με δάσκαλο το διεθνή βαθύφωνο Γιώργο Παππά. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού και εκφραστικής κίνησης στο στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Μαρία Χορς. Εργάστηκε ως καθηγητής μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση και το 1994 έγινε μόνιμο μέλος στη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως λυρικός καλλιτέχνης (βαρύτονος) πρωταγωνίστησε σε πολλές παραγωγές κυρίως για την παιδική σκηνή και την όπερα δωματίου σε συνεργασία με σημαντικούς λυρικούς καλλιτέχνες όπως ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, η σκηνοθέτις Κάρμεν Ρουγγέρη, η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου κ.ά. Επίσης έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Μάριος Τόκας, και με νεότερους όπως η Ρίτα Αντωνοπούλου κ.ά.

Παράλληλα έχει γράψει βιβλία για παιδιά και μια ποιητική συλλογή: «Καλημέρα γερο-Γουότς» με ζωγραφιές της Έφης Λαδά (Ελληνικά Γράμματα, 2000), «Το θεατράκι τ' ουρανού», Βραβείο Εικονογράφησης Σοφία Φόρτωμα, (Ελληνικά Γράμματα, 2004), προτεινόμενο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2005, «Οι χοντρές κυρίες», σε εικονογράφηση Λήδας Βαρβαρούση, (Κέδρος, 2004), Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, επίσης προτεινόμενο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2005, «Το Τσουρεκόσπιτο», εφηβικό μυθιστόρημα (Κέδρος, 2004), «Περιπέτεια στον πλανήτη Μελιτζάν» , με σκίτσα του συγγραφέα (Κέδρος, 2007), «Ο Θησαυρός της Ρεματιάς», με ζωγραφιές παιδιών (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2012), «Αλλιώς», ποιητική συλλογή (Γαβριηλίδης, 2012) και «Το Χειμωνόσπιτο», σε εικονογράφηση Βασίλη Παπατσαρούχα, με ένθετο cd με τραγούδια σε μουσική Νίκου Ξανθούλη, (Καλέντης, 2015).

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Βασίλης Παπατσαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 1975. Σπούδασε Ζωγραφική και Γραφικές Τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και τη Λεώνη Βιδάλη. Έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα το 2009, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο το 2010 και 2012. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, κατασκευές, καθώς επίσης με ταινίες video-art. Από τις συμμετοχές του στις διεθνείς εκθέσεις εικονογράφησης ξεχωρίζουν αυτές της Μπολόνια, της Μπρατισλάβα, του Βελιγραδίου και της Τιανζίν. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου πενήντα βιβλία για παιδιά και μεγάλους με δουλειές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δύο από αυτά είναι συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ τα τέσσερα είναι σε κείμενο του ιδίου. Το 2003 πήρε τιμητικό έπαινο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου του Κώστα Χαραλά, Το μυστήριο της Ανομβρίδας. Το 2004 πήρε το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου της Λίλας Πατρόκλου, Η Χρυσούλα. Το 2004 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο Η Κοκκινοσκουφίτσα, σε διασκευή της Αργυρώς Κοκορέλη, ενώ το 2006 αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY για το ίδιο βιβλίο. Το 2007 πήρε το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου του Χρήστου Μπουλώτη, Οι 12 Κοκκινοσκουφίτσες και ο κουρδιστός Λύκος. Το 2008 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Άντερσεν. Το 2010 πήρε έπαινο από το Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) για την εικονογράφηση του βιβλίου του Χρήστου Μπουλώτη, Ιστορίες για περίεργα παιδιά. Τέλος το 2012 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού βιβλίου και με το Βραβείο ΕΒΓΕ καλύτερης εικονογράφησης, για το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, Ο ιπτάμενος δίσκος.

Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε
Η μαγική ομπρέλα του παλιάτσου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (1999)        
Η Ωραία Κουμπωμένη, Ελληνικά Γράμματα (2001)        
Θα δεις θα σ' αρέσει, Ελληνικά Γράμματα (2002)           
Το αγόρι που ζωγράφιζε τον ουρανό (2013)

Βιβλία που εικονογράφησε
Τσαρούχας, Πασχάλης, Η αρπαγή της πριγκίπισσας Αιώρας, Ελληνικά Γράμματα (1998)             
Τσαρούχας, Πασχάλης, Η παράσταση αρχίζει τώρα, Εκδόσεις Πατάκη (1999)   
Μπουλώτης, Χρήστος, Και να μου πεις για τα παιχνίδια σου, Ελληνικά Γράμματα (2000)            
Paterson, Katherine, 1932-, Πάρσιβαλ, Εκδόσεις Πατάκη (2000)              
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Πινόκιο στην Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα (2001)         
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Πινόκιο και το άγαλμα του Δισκοβόλου, Ελληνικά Γράμματα  (2002) 
Χαραλάς, Κώστας, Το μυστήριο της Ανομβρίδας, Κάστωρ  (2002)            
Η Κοκκινοσκουφίτσα, Ελληνικά Γράμματα (2003)          
Πατρόκλου, Λίλα, Η Χρυσούλα, Κάστωρ (2003)               
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Πινόκιο λαμπαδηδρόμος, Ελληνικά Γράμματα (2003)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Πίτσα φράουλα, Ελληνικά Γράμματα (2003)    
Έξι μικρά μεγάλα παραμύθια, Ελληνικά Γράμματα (2004)         
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Ιστορίες που κανένας δεν ξέρει, Εκδόσεις Πατάκη (2004)            
Ο Κοντορεβιθούλης, Ελληνικά Γράμματα (2004)             
Ο Τζακ και η φασολιά, Ελληνικά Γράμματα (2004)         
Κοκορέλη, Αργυρώ, Παιχνίδι με το λύκο, Ελληνικά Γράμματα (2004)    
Μπουλώτης, Χρήστος, Το αγόρι που ζωγράφιζε καλικάντζαρους, Άγκυρα (2004)           
Cervantes Saavedra, Miguel de, 1547-1616, Δον Κιχότης, Εκδόσεις Πατάκη (2005)          
Μάστορη, Βούλα, Δωριλένια, Εκδόσεις Πατάκη (2005)               
Γιαννακοπούλου, Χαρά, Μπλιαχ, Ελληνικά Γράμματα (2005)   
Αγγελίδου, Μαρία, Το τετράδιο με τις συμπτώσεις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2005)
Μπίζη, Αλεξάνδρα, Το φάντασμα του πρίγκιπα Γελαστρόνι, Κέδρος (2005)      
Πουλάκης, Πέτρος, Ο αυτός, Κάστωρ (2006)     
Baum, Lyman Frank, Ο μάγος του Οζ, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006) 
Prokofiev, Sergei Sergeevich, Ο Πέτρος + ο λύκος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Συλλογικό έργο, Μία αγάπη, επτά χρώματα και ένας λύκος, Μεταίχμιο (2007)
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο γάτος Λεοπόλδος στη σχολή Καλών Τεχνών, Ελληνικά Γράμματα (2007)          
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Μητσόγατος στη λαϊκή αγορά, Ελληνικά Γράμματα (2007)    
Μπουλώτης, Χρήστος, Οι 12 Κοκκινοσκουφίτσες και ο κουρδιστός λύκος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)       
Πελασγός, Στέλιος, Όχι στον μεταλλαγμένο κακό λύκο, Μίλητος (2007)              
Τριβιζάς, Ευγένιος, Πανικός στη χώρα της Γεωμετρίας, Ελληνικά Γράμματα (2007)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Το παραμύθι είναι…, Διάπλαση (2007)
Σταύρου, Νικόλας, Δρακοψιθύρισμα, Ελληνικά Γράμματα (2008)         
Κοκορέλη, Αργυρώ, Μια μπουνιά και ένα φιλάκι, Ελληνικά Γράμματα (2008)  
Βαρελλά, Αγγελική, Στον κήπο με τα παραμύθια, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2008) 
Wilde, Oscar, 1854-1900, Το αστερόπαιδο, Μεταίχμιο (2008)    
Κοντολέων, Μάνος, Ελίτσα ή Παπαρούνα, Άγκυρα (2009)         
Μάγος, Κώστας, Ένας γάτος… μια φορά!, Εν πλω (2009)            
Μπουλώτης, Χρήστος, Ιστορίες για περίεργα παιδιά, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Μπουλώτης, Χρήστος, Λάκης ο Φασολάκης, Σύγχρονοι Ορίζοντες (2009)           
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο γάτος που έκλαιγε μαργαριτάρια, Ελληνικά Γράμματα (2009)              
Παναγιωτόπουλος, Νίκος, 1963- , συγγραφέας, Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα, Ελληνικά Γράμματα (2009)  
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο μαγικός φιόγκος της Μαρίας, Σύγχρονοι Ορίζοντες (2009)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Ο Μπίλης Καντίλης τρέχει στο Paris – Dakar, 2 Δέλτα Τηλεοπτικές Παραγωγές και Εκδόσεις (2010) 
Μπουλώτης, Χρήστος, Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο, Ελληνικά Γράμματα (2010)
Συλλογικό έργο, Μία αγάπη, επτά χρώματα και ένας λύκος, Μεταίχμιο (2011)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Ο ιπτάμενος δίσκος, Μεταίχμιο (2011)         
Τσαρούχας, Πασχάλης, Ο Μπίλης Καντίλης γνωρίζει τα μέτρα ασφαλείας, Carousel  (2011)
Ελευθεριάδου, Νάσια, Στου συννέφου την αγκάλη με χαρά κάνω πετάλι, Πάργα (2011)            
Μπουλώτης, Χρήστος, Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (2011) 
Carroll, Lewis, 1832-1898, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Polaris  (2012)         
Τσαρούχας, Πασχάλης, Ο Μπίλης Καντίλης τρέχει στο MotoGP, Carousel (2012)             
Μιχαηλίδου – Καδή, Μαρίνα, Ο Νικόλας και η Έλλη, Πάργα (2012)        
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Συννεφόγατος, Polaris (2012)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Πανικός στη χώρα της Γεωμετρίας, Μεταίχμιο (2012)           
Σερέφας, Σάκης, Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, Μεταίχμιο (2013)        
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Πινόκιο στην Αθήνα, Polaris (2013)     
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη, Μέλισσα (2014)             
Κάσσαρης, Δημήτρης, Το χειμωνόσπιτο, Καλέντης (2014)