Τρέχει τρέχει το σκουφί, μοιράζει δώρα η ψυχή

0
847

Γράφει η Μαίρη Μπιρμπίλη

Διαβάζαμε το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή “Χρυσάνθεμα στο χιόνι” κι ο πεντάχρονος γιος μου έσκυψε και μου έδωσε ένα φιλί. Ήταν λίγο πριν το τέλος της ιστορίας, στο σημείο που ο συγγραφέας λέει: 

Μόνο όταν δίνουμε με την ψυχή μας κερδίζουμε.
Δεν έχει σημασία το δώρο.
Μπορεί να ‘ναι ένα φιλί.
Μπορεί να ‘ναι ένα χάδι.
Μπορεί να ‘ναι… ένα χρυσάνθεμο.

xrysanthemaΠολύτιμα δώρα που δεν κοστίζουν αλλά αξίζουν όσο τίποτα άλλο! Με αφορμή λοιπόν το πολύ όμορφο αυτό απόσπασμα του βιβλίου μπορούμε να προτείνουμε στα παιδιά να γίνουν μικροί Άγιοι Βασίληδες. Βρίσκουμε μια χριστουγεννιάτικη μελωδία που να μας εκφράζει -το elniplex έχει να προτείνει αμέτρητες και για όλα τα γούστα- κι ένα σκουφί αγιοβοσιλιάτικο κινείται από κεφάλι σε κεφάλι. Με το σταμάτημα της μουσικής αυτός που θα μείνει με το σκουφί στο κεφάλι του είναι ο μικρός μας Άι-Βασίλης και πρέπει να μοιράσει δώρα. Μοναδικός περιορισμός: τα δώρα δεν μπορεί να είναι αντικείμενα που αγοράζονται και πωλούνται. Ζούμε σε μια κοινωνία καταναλωτική κι ίσως στην αρχή δυσκολευτούμε κι εμείς και τα παιδιά…Όμως αν μπούμε στο κλίμα σίγουρα θα αρχίσουμε να βγάζουμε από τον σάκο της ψυχής μας αγκαλιές, φιλιά, χάδια, λόγια τρυφερά, γκριμάτσες αστείες που φέρνουν γέλιο, μια αγαπημένη ζωγραφιά… ένα χρυσάνθεμο! 
Και τώρα που το σκέφτομαι φέτος δεν θα αποθηκεύσω αυτό το αγιοβασιλιάτικο σκουφί μόλις τελειώσουν οι γιορτές. Θα το κρατήσω για να παίζουμε το παιχνίδι ολόκληρη τη χρονιά.

Σας ευχόμαστε φέτος να πάρετε και να δώσετε πολλά δώρα της ψυχής! 
Με την αγάπη μας και τις καλύτερες ευχές μας!