30+1 βιβλία για το περιβάλλον

0
3608

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Όμως, βιβλία με θέμα το περιβάλλον μπορούμε να διαβάζουμε οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Εκτός από την αναγνωστική απόλαυση αποτελούν και μια υπενθύμιση της ευθύνης και των δράσεων που μπορούμε να αναλάβουμε για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το elniplex συγκέντρωσε και σας προτείνει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφορούν.

Γίνε Πράκτορας του πλανήτη, των Ε. Ανδρεάδη και Σ. Κολτσιδόπουλου, Μεταίχμιο 2014 (ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ)
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια, το νερό, τα απορρίμματα προσεγγίζονται με τρόπο πρωτότυπη, ευφάνταστο, χιουμοριστικό και διαδραστικό. Η Ελένη Ανδρεάδη επιχειρεί και κατά τη γνώμη μας το πετυχαίνει, να συμπαρασύρει τον αναγνώστη σε ένα “παιχνίδι δράσης”. Η σύλληψη της ιδέας της μυστικής αποστολής και των πρακτόρων είναι ευφυής και δημιουργεί το κίνητρο, στοιχείο που συνήθως απουσιάζει από τα βιβλία γνώσεων. Η προσωποποίηση των εννοιών επίσης είναι κάτι παραπάνω από έξυπνη και παιγνιώδης, αφού αυτομάτως δημιουργεί εικόνες στα παιδιά χωρίς να στερεί την επιστημονικότητα και τη γνώση.
Πράκτορες του πλανήτη

Η εκδίκηση του Πουφ, της Ελένης Ανδρεάδη Μεταίχμιο 2016
Ο αναγνώστης, ταυτόχρονα με τη συμμετοχή του, κατανοεί την αναγκαιότητά της δραστηροποίησής του, εμπεδώνει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης ενώ καλείται μέσα από πρακτικούς δρόμους να υιοθετήσει μια ουσιαστική στάση ζωής. Σε αυτό το βιβλίο, τα ανακυκλώσιμα προϊόντα (REcycle), η υπεύθυνη κατανάλωση (REduce) και το ενεργειακό αποτύπωμα του καθενός μας (REuse, REthink, REmake) έχουν την τιμητική τους.

Μια παράξενη μέρα, της Αγγελικής Βαρελλά, Μεταίχμιο 2008 (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΟΝΑΧΟΥ)
«Εκείνη τη μέρα δε θα την ξεχάσει κανένας. Γιατί πραγματικά ήταν μια πολύ παράξενη μέρα. Το τι έγινε δεν περιγράφεται. Μικροί, μεγάλοι κατέβηκαν στον εμπορικό δρόμο της πόλης κι έτριβαν τα μάτια τους. Ήταν κάτι απίστευτο!»
Αλήθεια, τι θα γινόταν αν ένα πρωί η μητέρα Φύση ξυπνούσε με μεγάλα κέφια και ήθελε να διασκεδάσει με κάτι διαφορετικό; Τι θα γινόταν αν αποφάσιζε να «κάνει πλάκα» με τους ανθρώπους για να τους προβληματίσει και να τους κάνει να σκεφτούν;

***

Κάτω από τον ίδιο ουρανό, Γιώτα Λιβάνη, Εκδόσεις Λιβάνη 2017
Μια ιστορία με δυνατά μηνύματα και αλληγορικά στοιχεία για όσους ζουν και αναπνέουν κάτω από τον ίδιο ουρανό. Ένα μάθημα ενσυναίσθησης, ανθρωπιάς, αλληλοβοήθειας και σεβασμού στον άλλο που αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό.

Γκαζόζα Α.Α.Α., της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, Ελληνοεκδοτική 2016
Ένα κεντρικό ζήτημα της σύγχρονης περιβαλλοντικής αντίληψης που συνδέεται άμεσα με την επαναχρησιμοποίηση (Reuse) των πρώτων υλών και των αντικειμένων, βρίσκεται στο σημάδι της ιστορίας του Μηνά. Η ανακύκλωση. Ένα θέμα που τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται στις πρώτες επιλογές εκπαιδευτικών αλλά και οκογενειών για ανασχόληση και γόνιμο προβληματισμό με τα παιδιά. Ωραίο το εύρημα του βαριεστημένου Μηνά που παρασύρεται σε ένα ονειρικό ταξίδι σε μια χωματερή καθώς κι εκείνο της αρωγού πράσινης γκαζόζας που μας χαρίζει και τον τίτλο του βιβλίου.

Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό, της Άννας Δενδρινού, Κόκκινη Κλωστή δεμένη, 2016
Ένα παραμύθι με ήρωες τα θαλασσινά σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τη διαμαρτυρία τους με πλακάτ και με πανό και συμμάχους τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον. Η συγγραφέας Άννα Δενδρινού με χιούμορ, φαντασία και έξυπνα στιχάκια δημιουργεί μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος του βιβλίου η ιστορία μετατρέπεται σε θεατρικό έργο κατάλληλο να παιχτεί σε σχολεία και να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Απέναντι, των Θ. Παπαϊωάννου και Ι. Σαμαρτζή Ίκαρος 2015
Χρώματα, μέσα μεταφοράς, οικολογία, περιβάλλον, συναισθήματα. Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα με το βιβλίο αυτό ως αφορμή για να τα επεξεργαστείτε. Παρασυρθείτε απο το θεατρικό παιχνίδι, δοκιμάστε τα μέσα μεταφοράς και ερωτευτείτε! Ερωτευθείτε τους απέναντι. Όχι με την έννοια που έχουμε δώσει εμείς οι μεγάλοι στον έρωτα, αλλά με εκείνη την άδολη εκδοχή των παιδιών.

Ο Φύλλος, των Ε. Γλωσσιώτη και Μ. Δεληβοριά Θίνες 2015 (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΟΝΑΧΟΥ)
Η Έλενα Γλωσσιώτη, η συγγραφέας του βιβλίου, έγραψε ένα τρυφερό βιβλίο φαντασίας που διαπνέεται από μια γνήσια αγάπη για τη φύση. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση στο συγκεκριμένο βιβλίο, δεν μειώνει την αμεσότητα. Αφήνει χώρο να ξεδιπλωθούν οι σκέψεις και τα αισθήματα του παντογνώστη αφηγητή που ταυτίζονται με του κεντρικού ήρωα της ιστορίας, του Φύλλου. Ο διδακτισμός ευτυχώς απουσιάζει. Μόνο μηνύματα κι αλήθειες βρίσκει κανείς στο βιβλίο. Οι απλές αλληγορίες κυρίως στα ονόματα των ηρώων, με την παιδική, γοητευτική τους απλότητα, υπάρχουν για να μας θυμίσουν ότι το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά. Η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά διακριτική και ευαίσθητη δίνει πνοή στο κείμενο, και βοηθά τη φαντασία μας, παράλληλα με τις ζωντανές περιγραφές της Έλενας Γλωσσιώτη, μας να πλέξει εικόνες.

Πέντε πράσινα παραμύθια, της Ζωής Θ. Σπυροπούλου Κέδρος
Τα “Πέντε πράσινα παραμύθια” της Ζωής Σπυροπούλου είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος τους. Πέντε οικολογικά παραμύθια βγαλμένες από αυθόρμητες αγωνίες, σκέψεις και προβληματισμούς παιδιών για το περιβάλλον, τη διαχείρισή του από τον άνθρωπο, την υποβάθμισή του.

Το σταχτί πέπλο, του Χρίστου Καλουντζόγλου Κέδρος 2015
Ένα πρωτότυπο βιβλίο για το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης σε μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν προτάσεις για ομαδικό παιχνίδι από τον Φρι, ερωτήσεις γνώσεων και κρυμμένες λέξεις και τα μικρά και παράξενα από τον κόσμο της ρεματιάς. Ο Χρίστος Καλουντζόγλου προσεγγίζει με έμμεσο τρόπο το θέμα των προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ξενιτευτούν μακριά από τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι αυτοί, λόγω επικίνδυνων συνθηκών στον τόπο τους, βρίσκονται πρόσφυγες σε ξένο τόπο και αναζητούν ασφάλεια και προστασία. Πολλές φορές μοιάζουν με τρομαγμένα ζώα που το μόνο που ζητούν είναι ασφάλεια και φιλοξενία.

Το μικρό βιβλίο της φύσης, του Τζερόνιμο Στίλτον Κέδρος
Το Μικρό Βιβλίο της Φύσης δεν είναι αμιγώς εγκυκλοπαιδικό ή παραμυθένιο. Όμως είναι ενημερωμένο με τα τελευταία δεδομένα από το χώρο της οικολογίας και με ξεναγό τον διάσημο Τζερόνιμο Στίλτον θα τραβήξει παραμυθότροπα τα παιδιά στην -ελπίζουμε όχι χαμένη- υπόθεση της φύσης και της προστασίας της.

Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, του Β. Παπαθεοδώρου, εκδόσεις Καστανιώτη
Το οικολογικό-κοινωνικό θρίλερ που αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ισχύει στο ακέραιο. Με όλα τα στοιχεία της αγωνίας, της κορύφωσης και της εύθραυστης διαμόρφωσης των συσχετισμών παρόντα, η λογική του thriller-book (αδόκιμος όρος, το ξέρω) για νέους -επιτρέψτε μου, όχι μόνο για νέους- είναι κι αυτή ξεκάθαρη.
.

Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, του Βασίλη Παπαθεοδώρου Καστανιώτης 2008 (ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία. Το 1992 στις φουρτουνιασμένες θάλασσες ανοιχτά της Κίνας, το φορτίο ενός εμπορικού πλοίου-28.οοο κίτρινα, πλαστικά παπάκια μπάνιου- παρασύρεται από τα κύματα και σκορπίζεται στον ωκεανό. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα παπάκια, ξασπρισμένα από τον ήλιο κι έχοντας γυρίσει όλητ η Γη παρασυρμένα από τα θαλάσσια ρεύματα, εμφανίστηκαν στα ανοιχτά της Αγγλίας. Το ταξίδι τους παρακολούθησαν ινστιτούτα και επιστήμονες προσπαθώντας να ανακαλύψουν τα μυστικά των θαλασσίων ρευμάτων.

Ένα πουλί στην πρίζα, της Λήδας Βαρβαρούση Παπαδόπουλος
Η Λήδα Βαρβαρούση έχει γράψει σε έμμετρο λόγο με αρκετή δόση χιούμορ και υπερβολής μια αλληγορική ιστορία που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Η εικονογράφηση κερδίζει με την πρώτη ματιά με τα έντονα χρώματα και τις λεζάντες. Ένα βιβλίο που θ’ αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι για τις αλήθειες και τα μηνύματα που αφήνει ν’ αποκαλύψει ένα πουλί… στην πρίζα!

Μια μέλισσα… με λύση, της Λήδας Βαρβαρούση Παπαδόπουλος 2009
Στο “Μια μέλισσα… με λύση”, η Λήδα Βαρβαρούση “εξαφανίζει” τις μέλισσες. Είναι οι δεκάδες επιβαρυντικοί παράγοντες των πόλεων και της ανατροπής των συσχετισμών στη φύση που τις αποσυντονίζουν. Η ρύπανση, η ηχορύπανση, η ακτινοβολία και τόσα άλλα που θα βρείτε στο βιβλίο.

Τα κλαδιά της σοφίας, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου Παρρησία
Ένα βιβλίο, μια ιστορία μεσα από τα μάτια της αιωνόβιας βελανιδιάς με την υπέροχη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, με κάδρα που θυμίζουν παλιό φωτογραφικό άλμπουμ και μια πολύ προσεγμένη έκδοση από τις εκδόσεις Παρρησία. Το αισθάνεσαι με το που πιάσεις το βιβλίο στα χέρια σου.Το βιβλίο συνοδεύεται απο CD με την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα Γιώτα Αλεξάνδρου και μουσική του Γιάννη Μυγδάνη.

Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων, της Γιώτας Αλεξάνδρου,Ψυχογιός 2013
Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων αισθάνεται σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων τόσο μικρός και παγιδευμένος στον μικρόκοσμο των εντόμων και άλλων ζωυφίων της φύσης. Ξαφνικά όλα είναι τεράστια, πεταλούδες, πασχαλίτσες, πυγολαμπίδες,  σκαθάρια, τζιτζίκια και ο Αλέκος μόνος και ανυπεράσπιστος μοιάζει να παίζει σε ταινία Επιστημονικής φαντασίας.

Ο χορός των Στρουθοκαμήλων, του Ευγένιου Τριβιζά, Μίνωας
Ο Ευγένιος Τριβιζάς βάζει στη μύτη του μολυβιού και του πληκτρολογίου του έναν μουρτζούφλη γκρινιάρη (οι τραπεζίτες είναι πολύ καλά παιδιά κατά τ’ άλλα…) που μισεί κάθε ζωντανή ύπαρξη που κάνει μεγαλύτερο θόρυβο του θροίσματος των φυλλωσιών. Αυτός ο ομφάλιος λώρος που έχει κοπεί με το περιβάλλον, μπλέκει τον ήρωα της ιστορίας σε μπελάδες. Ίσως οι μπελάδες που βρίσκουν έναν τέτοιον άνθρωπο δεν είναι ο στρουθοκαμηλιστικός χορός στη στέγη ή η επέτειος των ιπποπόταμων αλλά οι συμβολισμοί είναι πέρα για πέρα άρρηκτα δεμένοι με την πραγματικότητα.

Ο ζωγράφος του δάσους, του Φρεντερίκ Μονσό, Νεφέλη
Διαβάζοντάς το βιβλίο του Frederick Mansot βιώνεις τα αντίθετα συναισθήματα της ευφορίας και της θλίψης. Μέσα από την ιστορία του Φρανσίς, την ομορφιά, την αρμονία της φύσης και την ασχήμια που προκαλείται με την καταστροφή της γεννώνται ποικίλοι  προβληματισμοί. Το πολύτιμο αγαθό της φύσης και της ζωής, η προστασία της, η αξία της, ο σεβασμός των ανθρώπων, η καθημερινότητα, η ζωή στην πόλη και η απομάκρυνση μας από τη φύση, η ανιδιοτελής αγάπη, η προσφορά…
Ο Frederick Mansot ζωγραφίζει με τα πινέλα του αλλά και με τις λέξεις του. Οι εναλλαγές ανάμεσα στο 1ο και 3ο πρόσωπο ζωντανεύουν την αφήγηση.

Το μήνυμα του Πελαργού, του Θοδωρή Παπαϊωάννου ΚΠΕ Εδεσσας
Το «Μήνυμα του Πελαργού» του Θοδωρή Παπαϊωάννου σε εικονογράφηση του Βίκτορα Μοσχόπουλου, κυκλοφόρησε το 2009 για τις ανάγκες του ΚΠΕ  Έδεσσας, σε 5.000 αντίτυπα, και από ότι μάθαμε υπάρχουν  ακόμη μερικά διαθέσιμα. Πρόκειται για ένα οικολογικό, έμμετρο παραμύθι που μιλάει με τρόπο αλληγορικό τόσο για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δίχως μέτρο κατανάλωση φυσικών πόρων όσο και για τις συνέπειες που μπορεί να ακολουθήσουν. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σχεδιασμένες από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Έδεσσας.

Πες μου τι χρειάζεται, του Τζιάνι Ροντάρι Καλειδοσκόπιο 2007
Μεγάλο, σκληρόδετο, με χοντρά φύλλα γεμάτα χρωματιστά κολάζ. Η κάθε σελίδα φιλοξενεί μόλις μια πρόταση γραμμένη με κεφαλαία γράμματα… αλλά πολλές ιδέες και επαγωγική σκέψη. Αυτό που είδαμε στην πράξη είναι ότι όταν αρχίζει κανείς να διαβάζει αυτό το βιβλίο με τα παιδιά θα χρειαστεί να το επαναλάβει πολλές, πολλές φορές…

Το μήνυμα, του Βασίλη Παπαθεοδώρου Καστανιώτης 2001
O Kόσμο και ο κολλητός διαδικτυακός φίλος του ο Άρι αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι το σπίτι του άγνωστου κοριτσιού. Kατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μαθαίνουν τι είναι πραγματικά η ζωή και η φύση. Όταν φτάνουν όμως στο  χωριό της κοπέλας, συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται στο κέντρο μιας συνωμοσίας σχεδιασμένης από την Παγκόσμια Kυβέρνηση και ότι αυτοί είναι οι μόνοι που γνωρίζουν το μεγάλο μυστικό. Θα μπορέσουν άραγε να σώσουν τη γη; Οικολογική καταστροφή, αποξένωση, μοναξιά… οι συνέπειες των λανθασμένων επιλογών μας. Χωρίς να αφορίζει την τεχνολογία, o Βασίλη Παπαθεοδώρου «κρούει τον κώδωνα» κυρίως στην νέα γενιά.

Φιλενάδα φουντουκιά μου, των Α. Βαρελλά και Β. Παυλίδη, Πατάκης
Η Φουντουκιά θα γίνει σύμβολο ελπίδας, συνεργασίας και αγάπης για την φύση. Ώσπου, κάποιοι άνθρωποι θέλησαν στη θέση της να χτίσουν μια πολυκατοικία. Ποια λέτε να ήταν η τύχη της φουντουκιάς;  Μέσα απ’ αυτή την ιστορία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την αγάπη για τη φύση και τη φιλία και συνειδητοποιούν ότι με συνεργασία και επιμονή μπορούν να πετύχουν εκείνο που μοιάζει ανέφικτο.

Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής, Πατάκης 2015 (ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ)
Στο κέντρο του προβληματισμού ασφαλώς η απληστία και η πλεονεξία, εκείνο το “θέλω κι άλλα, θέλω περισσότερα” που αρρωσταίνει γιατί ποτέ δε θα σε αφήσει να ησυχάσεις να γευτείς έστω κι ένα από όσα έχεις. Στα παιδιά είναι λεπτή γραμμή αυτή. Οφείλεις να τα μάθεις να διεκδικούν το ακατόρθωτο, να τα μάθεις να πιστεύουν στις δυνάμεις τους. Και την ίδια ώρα να μην νοθευτεί τούτη η δύναμη της ψυχής με τον υλισμο, τον πλούτο και την ψευτοεπίδειξη. Λεπτή ισορροπία, το είπαμε. Δίπλα σε αυτές τις δυο λέξεις, απόκεντρο, το περιβάλλον, το ξεζούμισμά του. Και δίπλα τους ο σεβασμός. Με αυτές τις έννοιες θα παίξεις διαβάζοντας την ιστορία.

Ο κύριος Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια, Πατάκης
Ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαφή με το περιβάλλον, συνδιαλλαγή με τις υπάρξεις του, δυο άλλοι άνθρωποι που συνεπαίρνουν με την οικολογική στάση ζωής τους. Ένα από τα πιο ξεχωριστά οικολογικά παραμύθια και από τα ελάχιστα που βάζουν σε μια “παραμυθική” λογική τα ζητήματα της ανακύκλωσης και κυρίως της πολύ δύσκολης και εκτός μοδός κομποστοποίησης.

Ιστορίες για έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε, της Ε. Μπακογεώργου Πατάκης 2014
Πέντε σύντομες ιστορίες. Ιστορίες καληνύχτας μπορείς να τις πεις. Γραμμένες σαν παλιό παραμύθι, σαν προφορικός λόγος πλάι στο τζάκι ή κάτω από την κουβέρτα που τρύπωσε σε σελίδες προσεγμένες. Αποπνέουν μια αίσθηση παλιού, μιας γιαγιάς (κι ας είναι μόλις 33 χρόνων η συγγραφέας) που σου τα αφηγείται, μιας ποιήτριας που άφησε τα ποιήματά της κατά μέρους κι αποφάσισε να γλυκάνει με ιστορίες τα παιδιά. 

Πλανόδιο πάρκο, του Αντώνη Παπαθεοδούλου, Πατάκης
Τι είναι αυτό που λείπει από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια μεγαλούπολη; Παιδιά που όταν σηκώνουν το κεφάλι τους ψηλά βλέπουν πολυκατοικίες, δίπλα σε πολυκατοικίες και πάλι πολυκατοικίες; Τι άλλο; Ένα πάρκο, με άφθονο πράσινο, καθαρό αέρα και την ξενοιασιά που αυτό προσφέρει… Από τη στιγμή όμως που οι “σοφοί” μεγάλοι δεν  φρόντισαν να τους το παρέχουν,τα παιδιά αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και να το δημιουργήσουν μόνα τους. Μπορούν;

Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Πατάκης 
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία της σειράς Τριγωνοψαρούλης που διαβάσαμε! Το προλογίζει ο Δρ. Νίκος Ράπτης (Τμήμα Περβάλλοντος του Παν/μίου Αιγαίου) επισημαίνοντας την αξία του ως προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, γεγονός αδιαμφισβήτητο. Πέρα όμως από αυτό, το συγκεκριμένο βιβλίο του Β. Ηλιόπουλου είναι και βαθιά πολιτικό.

Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Πατάκης 2008
Το βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς Οικο-λογήματα το οποίο παρουσιάστηκε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνοδεύεται από πληροφοριακό κι εκπαιδευτικό υλικό, γλωσσάρι καθώς και δραστηριότητες από τη Βασιλική Νίκα. Εξαιρετικά όμορφα και παιχνιδιάρικα τα χρωματιστά πουλιά της Φραντζέσκας Κοζάντι! Όπως είναι φανερό στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το περιβάλλον, την προστασία του και της δημιουργία οικολογικής συνείδησης. Το σημείο που έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε είναι ότι δεν χρειάζεται να βάλουμε οι ίδιοι φωτιά στο δάσος, με την αδράνεια ή την αδιαφορία μας γινόμαστε συνένοχοι στην καταστροφή του. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι εκπονούν περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην τάξη τους, σίγουρα θα βρουν πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο, αλλά και τα επόμενα της σειράς:
«Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ» με θέμα τη μόλυνση των θαλασσών και την αδιαφορία για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα.
«Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη γη έχει φτάσει» για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.
«Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;» για τη διαχείριση των σκουπιδιών και την ανακύκλωση.
«Το Αστροπελέκι με την περιέργεια δίνει λύση για την Ενέργεια!» για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη γη έχει φτάσει, Πατάκης 2009
Το βιβλίο περιλαμβάνει μια σειρά από παιδαγωγικές δραστηριότητες σχεδιασμένες από τη Βασιλική Νίκα σχετικές με το περιβάλλον και αποτελεί μέρος από τη σειρά Οικολογήματα με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στην προστασία του Περιβάλλοντος και να τους εμπνεύσει οικολογική συνείδηση! Ένα υπέροχο βιβλίο με ποιητική διάθεση και εικόνες που σε ταξιδεύουν, αντιμετωπίζει με χιούμορ την ανευθυνότητα των μεγάλων και δίνει έμφαση στη δημιουργία Οικολογική συνείδησης. Μπορεί ν’ αξιοποιηθεί στην τάξη στα πλαίσια ενός προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης άλλα και ν’ αποτελέσει θέμα για την Καλοκαιρινή γιορτή στο Νηπιαγωγείο.

Μανόλο και Μανολίτο, του Μάνου Κοντολέων Πατάκης
Μανόλο και Μανολίτο, λοιπόν, ένα αισθαντικό μυθιστόρημα μυστηρίου, αγάπης και οικολογικής συνείδησης από τον Μ. Κοντολέων με τη μοναδικά αρμονική σύμπραξη της βραβευμένης εικονογράφου Ίριδας Σαμαρτζή* όχι απλώς για μεγάλα, και μεγαλύτερα παιδιά, αλλά για όσους αγαπούν να «ταξιδεύουν» σε ιδιαίτερους λογοτεχνικούς προορισμούς!