Φελισέτ, η πρώτη γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα

0
1955

Η ιστορία της πρώτης και μοναδικής γάτας αστροναύτη!

Οκτώβριος 1963. Σοβιετικοί και Αμερικανοί κονταροχτυπιούνται και ο ψυχρός πόλεμος ”
παγώνει” όλον τον κόσμο καθώς όλα κρέμονται σε ελάχιστες κλωστές. Και ξαφνικά, το Εθνικό Κέντρο Μελετών της Γαλλίας προγραμματίζει για τις 18 Οκτωβρίου 1963 την αποστολή στο διάστημα ενός μικρού γάτου ονόματι Φελίξ. Όμως ο Φέλιξ, αποφάσισε να δικαιολογήσει το όνομά του και να γίνει ευτυχισμένος στ’ αλήθεια. Κοινώς την κοπάνησε.

Και τότε προέκυψε η Παριζιάνα Φελισέτ, η “ευτυχισμένη” γάτα που πήρε τη θέση του Φελίξ. Η Φελισέτ δεν την κοπάνησε. Εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 24 Οκτωβρίου και έφτασε κάπου 130 μίλια πάνω από τη Γη. Η Φελισέτ επέστρεψε δεκαπέντε λεπτά αργότερα, μέσα σε κάψουλα με αλεξίπτωτο, ούσα πια η πρώτη γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα.

Μετά την επάνοδό της στη Γη, οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τις επιπτώσεις που είχε στην υγεία της το ταξίδι της στο διάστημα. Η πρώτη Αστρόγατα υπήρξε πολύτιμη για τους επιστήμονες στις έρευνές τους. Μόνο που αυτοί είχαν περισσότερες απαιτήσεις. Το ζώο οδηγήθηκε σε ευθανασία προκειμένου να μελετηθούν τα ηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί στον εγκέφαλό της.

Δυστυχώς, η Φελισέτ είχε το τέλος που της έταξε ο διαστημικός ανταγωνισμός.Παρόλα αυτά, έμεινα στην ιστορία ως η πρώτη γάτα αστροναύτης, όπως η Σοβιετική σκυλίτσα Λάικα είχε πριν 6 χρόνια (3 Νοεμβρίου 1957) ταξιδέψει με τον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ 2 στο διάστημα.