More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΦον ο φοβερός, της Γιώτας Αλεξάνδρου (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Φον ο φοβερός, της Γιώτας Αλεξάνδρου (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

     

    Αλήθεια πως θα ήταν ο φόβος αν είχε μορφή; Ποιος από εμάς έχει έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του; Ποιο να είναι αυτό το συναίσθημα που μας κάνει να τρέμουμε; Εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις και σε αναστατώνει! Και εκεί που λες ότι κατάφερες να τον νικήσεις, ξεφυτρώνει κάποιος άλλος φόβος. Να σου υπενθυμίζει την ύπαρξη του.

    Ο φόβος είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα και πολλές φορές κρύβεται για να μας ξεγελάσει. Σίγουρα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλές ιστορίες για τον φόβο, όμως ποτέ ίσως δεν ακούσατε τη δική του ιστορία. Μη νομίζετε ότι κι ο ίδιος δεν έχει προβλήματα…

    Η συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου δημιούργησε έναν ήρωα αφηγητή, που μοιάζει με τέρας και διαρκώς μεταμορφώνεται. Ούτε ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη, καθώς η εικόνα του διαμορφώνεται ανάλογα με το πώς τον φαντάζονται οι άλλοι. Δεν προλαβαίνει να συνηθίσει τον εαυτό του και αμέσως κάτι καινούργιο θα ξεφυτρώσει, ένα χέρι, ένα πόδι, μια ουρά, ένα ακόμη στόμα με δόντια κοφτερά. Το όνομα του είναι Φον ο φοβερός και αδέρφια του είναι η Τρομάρα, η Φοβέρα, η Παγωμάρα. Μητέρα του η τρέλα και ξάδερφός του ο Πανικός.

    Ο Φόβος δημιουργείται από μια ιδέα που θα καρφωθεί στο μυαλό σου και στην πραγματικότητα αυτή είναι και η αιτία της ύπαρξής  του. Αν σταματήσεις να τον φοβάσαι τότε θα μικρύνει κι αν είσαι τυχερός ίσως κάποια μέρα εξαφανιστεί.

    Ο Φόβος όσο τον τροφοδοτείς τόσο μεγαλώνει και θεριεύει, κατακλύζει τη σκέψη σου και γίνεται φοβερός και τρομερός. Μάλιστα υπάρχει σε διαφορετικές μορφές κι αλλάζει συνεχώς πρόσωπα. Όλα τα παιδιά από άκρη σε άκρη της γης εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο το φόβο τους και πολλές φορές διστάζουν αν τον εκφράσουν.

    Ο Τζαμάλ από την Αιθιοπία, δεν αντέχει άλλο τις σπρωξιές και τα πειράγματα, αισθάνεται μόνος και ανήμπορος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο Κανάαν από την Παλαιστίνη, φοβάται ν’ ανέβει στο ποδήλατο γιατί δεν πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει και φοβάται μην αποτύχει στην προσπάθεια του. Ο Πάμπλο από το Περού, τρέμει μη χάσει το γκολ και νοιώσει την απόρριψη από την ομάδα. Η Ναστάζια από τη Ρωσία, το βάζει στα πόδια μόλις αντικρίζει γάτα.

    Ο Φον ο φοβερός παραμονεύει και εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή, αν και μερικές φορές μας προστατεύει και μας προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους. Έχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό που δεν το ξέρουν οι περισσότεροι και παίζει καλά το ρόλο του, ώστε να σε κάνει να μουδιάζεις ολόκληρος, να χτυπάει η καρδιά σου σαν φάλτσα καμπάνα και να νιώθεις ότι βυθίζεσαι σε κινούμενη άμμο.

    Είναι ανίκητος και ατρόμητος… ή μήπως όχι;

    Μια μέρα βρέθηκε ένα παιδί που τον κοίταξε κατάματα και του είπε:
    «Φίλε, δεν υπάρχεις. Δεν σε φοβάμαι». Έτσι απλά…

    Μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα για να μιλήσουμε για τους φόβους μας αλλά και να εξηγήσουμε στα παιδιά τι είναι αυτό το συναίσθημα και τις συνέπειες  του φόβου στη ζωή μας. Με εναλλαγή του πεζού λόγου σε ποιητικό και χαρακτηριστικά παραδείγματα από παιδιά που ζουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ο Φόβος μας αποκαλύπτει τα τρωτά του σημεία και τρόπους για να γίνει η ζωή μας πιο όμορφη.

    Η εικονογράφηση ανήκει στην Αιμιλία Κονταίου, που με ένα μαγικό τρόπο καταφέρνει να κάνει τον Φόβο να μεταμορφώνεται και να μεταλλάσσεται σε κάτι οικείο. Με έντονα χρώματα και αστείες γκριμάτσες αλλάζει μορφή σε κάθε σελίδα και επισκέπτεται τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο Φόβος, ο Φον ο φοβερός βγαίνει μπροστά και δίνει λύση σε κάθε φόβο που υπάρχει σε ένα παιδί είτε φοβάται το σκοτάδι, τις βροντές, τους κεραυνούς τους εφιάλτες. Παρακινεί τα παιδιά να ορθώσουν ανάστημα και να μιλήσουν για το φόβο της βίας, της αποτυχίας, της απόρριψης και όσα δεν τολμούν να παραδεχτούν. Γιατί όταν αποδεχτείς τους φόβους σου τότε ίσως μπορέσεις να τους αντιμετωπίσεις και να βρεις λύση.

    Ένα υπέροχο βιβλίο, που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη και θα γίνει σύμμαχος στους φόβους μας. Συνοδεύεται από QR Code που αν σαρωθεί από κινητό ή tablet μπορείτε να απολαύσετε την αφήγηση της ιστορίας από την ίδια τη συγγραφέα με μουσική υπόκρουση.
    Ο Φον ο Φοβερός θα σας αποκαλύψει το μυστικό του και θα σας χαρίσει τη δύναμη να νικήσετε τις φοβίες σας!

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:33|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Ζητήσαμε από τη συγγραφέα να μοιραστεί μαζί μας ένα μικρό μυστικό του βιβλίου και η Γιώτα Αλεξάνδρου είπε στο ELNIPLEX:

    «Με συνάρπαζε για αρκετά χρόνια η ιδέα μιας σχετικής ιστορίας. Με αποθάρρυνε, όμως, το γεγονός ότι έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τους φόβους των παιδιών. Αναζητώντας μια πρωτότυπη, διαφορετική οπτική, παρουσιάστηκε μπροστά μου ο Φον Φόβος και μου έκλεισε το μάτι. Θα σου πω εγώ την ιστορία μου, είπε και άρχισε να οδηγεί το χέρι μου πάνω στο χαρτί. Χαμογελούσα με τα παθήματα και τις αντιδράσεις του και η αλήθεια είναι ότι καταδιασκέδασα το ταξίδι μαζί του. Έτσι προέκυψε η ιστορία του Φον του Φοβερού που δεν είναι τόσο φοβερός, αν μάθεις το μυστικό του και που μπορεί να γίνει φίλος σου, αντί να σε τυραννάει και να σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Μόλις την ολοκλήρωσα, συμβουλεύτηκα φυσικά και κάποιον ειδικό, για να είμαι σίγουρη για την καταλληλότητα της ψυχολογικής και παιδαγωγικής προσέγγισης. Η ιστορία στη συνέχεια ζωντάνεψε με τις υπέροχες εικόνες της ταλαντούχας Αιμιλίας Κονταίου και έγινε ένα καλαίσθητο βιβλίο από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.

    Γιατί ο φόβος είναι ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που όλοι νιώθουμε κάποιες στιγμές, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, συνειδητά ή ασυνείδητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής ή γεωγραφικής προέλευσης. Στο βαθμό που τον επεξεργαζόμαστε και τον ελέγχουμε, δύναται να μας προστατεύσει από πραγματικούς κινδύνους, με το να δρούμε με ψυχραιμία και να αποφεύγουμε αλόγιστες αντιδράσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Όταν, όμως, ο φόβος παίρνει εξωπραγματικές διαστάσεις στην ψυχή μας και στο μυαλό μας και μάλιστα για κινδύνους φανταστικούς, τότε μας καταδυναστεύει και μας ταλαιπωρεί, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητά μας. Εμείς  καθορίζουμε τον ρόλο και την επίδραση που θα έχει στη ζωή μας. Και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας μαθαίνεται από μικρή ηλικία και έχει άμεση σχέση με την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή μας, όπως διαμορφώνονται μέσα από τη συμπεριφορά των γονέων μας και του άμεσου περιβάλλοντός μας.

    Εύχομαι οι μικροί και μεγάλοι μου φίλοι να απολαύσουν το ταξίδι της ανάγνωσης όσο απήλαυσα κι εγώ το ταξίδι της συγγραφής. Σας ευχαριστώ».

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Φον ο φοβερός
    Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017
    Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-181-9

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular