Φτιάχνοντας καρτελάκια για συρτάρια, καρέκλες, πίνακες

0
3183

Θυμάμαι μια χρονιά είχα φτιάξει από τις 5 Σεπτέμβρη όλα τα καρτελάκια. Πώς έτυχε και είχα 3-4 παιδιά που είχαν διπλά ονόματα. Μαρία-Ελένη, λεγόταν το ένα. Πώς να τη φωνάζουν; αναρωτήθηκα. Μαριλένα. Μαριαλένα. “Πώς τη φωνάζετε;” ρώτησα τη μαμά την πρώτη μέρα. “Μαριλένη” μου λέει. Περιττό να σας πω ότι απέτυχα και στα τέσσερα διπλά ονόματα της χρονιάς. Οι συνδυασμοί που είχαν σκεφτεί οι γονείς ήταν απίθανοι. Έτσι αποφάσισα να τους αφήνω τα καρτελάκια στον υπολογιστή και να συμπληρώνω τα δύσκολα μόλις μάθω το “πραγματικό” τους όνομα.

Τα καρτελάκια δεν είναι δα και καμιά επιστήμη. Θεωρώ ότι πρέπει να ταιριάζουν με την υπόλοιπη τάξη που έχετε ή σκοπεύετε να δημιουργήσετε. Να δένουν αρμονικά δηλαδή. Πέρσι κόλλησα πάνω στα συρτάρια ετικέτες με διαφάνειες υποδοχής χάρτινων καρτελών, φιλοδοξώντας να αλλάζω κάθε χρόνο μόνο την εσωτερική ετικέτα με το όνομα του παιδιού. Αμ δε! Τους άλλαξαν τα φώτα! Η ιδέα ήταν καλή αλλά η εφαρμογή έχασκε. Κι έτσι μαθαίνεις και προχωράς. Τα καρτελάκια δεν είναι οπως είπα και καμιά φοβερή επιστήμη. Αποτελούν όμως μια από τις βάσεις οργάνωσης της τάξης μαζί με τα παρουσιολόγια, τους πίνακες αναφοράς κτλ.

Πέρσι είχα γράψει κάποια πράγματα για το πως μπορεί ένα καρτελάκι να γίνει ελκυστικότερο (δες εδώ).  Τότε έγραφα για την επιλογή μιας ελκυστικής γραμματοσειράς, καθώς και την αξία που προσδίδει ένα καλό περίγραμμα στην καρτέλα. Το περίγραμμα είναι ένα μεγάλο μυστικό για όλα όσα θέλετε να φτιάξετε στο νηπιαγωγείο. Στο google, πατώντας τη μαγική λέξη “frame” θα σας εμφανιστεί ένα πλήθος αποτελεσμάτων. Επιλέξτε φωτογραφίες σε καλή ανάλυση (πάνω από 500). Παράδειγμα λοιπόν… Θέλω να φτιάξω καρτελάκια και θέλω ένα ωραίο περίγραμμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες επιλογές. Ας δούμε μερικές και τα αποτελέσματά τους.

FRAME KINDERGARTEN

frames1

FRAME NAME
frames2

FRAME SCHOOL

frames3

FRAME KIDS

frames4

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τα αποτελέσματα είναι πολλά, για όλα τα γούστα και μπορείτε να δοκιμάσετε όποιο σας ικανοποιεί. Σε ένα έγγραφο word ή και σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών εισάγετε το περίγραμμα που θέλετε, γράφετε μέσα στο όνομα του παιδιού και αντιγράφετε όσες φορές θέλετε αλλάζοντας το όνομα του παιδιού. Για τους πιο αμύητους, ας το δούμε:

Ανοίγουμε ένα έγγραφο του word και κάνουμε εισαγωγή τη φώτο (frame) που βρήκαμε στο google και μας αρέσει (να θυμάστε που την αποθηκεύσατε, επιφάνεια εργασίας κτλ).

word_photo1

Δε ξέρω ποια έκδοση του word χρησιμοποιείτε αλλά καλό είναι να έχετε μια από τις τελευταίες που είναι πολύ εξελιγμένες.  Στις 2 τελευταίες εκδόσεις του word, κάνοντας διπλό κλικ πάνω στη φώτο σας, σας ανοίγει την μορφοποίηση της φωτογραφίας όπου στην αναδίπλωση κειμένου επιλέγετε “Πίσω από το κείμενο” ώστε το κείμενο που θα γράψετε να έρθει μπροστά από τη φωτογραφία σας. Διαμορφώστε το μέγεθος της φωτογραφίας ώστε να χωράει εκεί που θέλετε το καρτελάκι (καρέκλα, συρτάρι κτλ). Και πως θα το ξέρετε αυτό; Μα με μια δοκιμαστική εκτύπωση ασφαλώς (πιο ασφαλής λύση). Εκτυπώστε και θα καταλάβετε αν πρέπει να μειώσετε ή να αυξήσετε το μέγεθος  της φωτογραφίας σας.

word_photo2

Κατόπιν κάνετε κλικ με το ποντίκι σας σε ένα κενό σημείο ψηλά στο έγγραφο και γράφετε το όνομα του παιδιού. Χμ! Είναι πολύ μικρό και σε λάθος σημείο.

word_photo3

Ας το διορθώσουμε λοιπόν. Πατώντας το κεφαλαίο Α μεγαλώνουμε όσο θέλουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς. Όταν έχουμε καλυφθεί, πηγαίνουμε στη Διάταξη Σελίδας και στο Διάστημα επιλέγουμε στο Πριν ή το Μετά την μετακίνηση Πάνω ή Κάτω του ονόματος. Αν μας φαίνετε στραβό, μετακινούμε ελαφρά τη φωτογραφία δεξιά, αριστερά, πάνω ή κάτω ώστε να κεντραριστεί το όνομα.

word_photo4

Αντιγράψτε πολλές φορές την ίδια φωτογραφία (δεξί κλικ πάνω στη φωτογραφία και control+v και σύρετε την πιο κάτω από την προηγούμενη γιατί προφανώς θα κάθισε… πάνω της) και γράψτε τα διαφορετικά ονόματα. Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξεις καρτελάκια για κάθε χρήση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα έτοιμα υποδείγματα του word (δες περσινή ανάρτηση) αλλά και τα εξειδικευμένα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών (photoshop) για τους πιο μυημένους που δίνουν και πιο απαιτητικά αποτελέσματα ασφαλώς. Παρόλα αυτά, τα έτοιμα frames από το google θα σας βγάλουν από τον μπελά να δημιουργήσετε από την αρχή καρτέλες στα προγράμματα αυτά.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να φτιάξετε και πολλά ακόμα καρτελάκια για άλλες χρήσεις. Τα λέμε σε επόμενη ανάρτηση.