Φτιάξτε τη χρονοκάψουλα – Τα φυλλαράκια των μαθηματικών

0
807

Η χρονοκάψουλα της σελίδας 16 από τα Φυλλαράκια των Μαθηματικών:
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια γι αυτή την ανάρτηση. Επιστρατέψτε τη φαντασία, το κέφι σας και ανακυκλώσιμα υλικά. Ας μην ξεχνάμε, διανύουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων. 

Αρχικά εκφράζουμε τις απόψεις μας σχετικά με το πως φανταζόμαστε τη χρονοκάψουλα. Στη συνέχεια σε χαρτί μέτρου σχεδιάζουμε τα βασικά μέρη της χρονοκάψουλας. Εναλλακτικά μπορούμε να έχουμε κομμένα σχήματα και να κάνουμε ένα κολάζ. 

Αφού θαυμάσουμε το σχέδιό μας, συζητάμε για την κατασκευή της χρονοκάψουλας. Όπως καταλαβαίνετε, δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε να αναφερθούμε στα επίπεδα και στερεά σχήματα. Τα παιδιά, αφού περιγράψουν και ονομάσουν τα σχήματα, ασκούνται στο συνδυασμό επίπεδων και στερεών. Στη συνέχεια συλλέγουμε τα απαραίτητα τενεκεδάκια, κουτάκια, καπάκια και ξεκινάμε την κατασκευή βάση σχεδίου. Η χρονοκάψουλα της φωτογραφίας κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της εικαστικού και φίλης Κατερίνας Γούδα.

Η δραστηριότητα μπορεί να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί και αντίστροφα. Αφού κατασκευάσουμε τη χρονοκάψουλα, μπορούμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί το σχέδιό της. Οι λάτρεις της τεχνολογίας μπορούν να αξιοποιήσουν και το ελεύθερο, βραβευμένο πρόγραμμα Tux Paint.

Αφού κατασκευάσουμε τη χρονοκάψουλα, μπορούμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν ή το μέλλον! Άλλωστε με τη φαντασία μας όλα είναι δυνατά φιλαράκια!