Φτου ξελύπη, της Μαριέττας Κόντου

0
994

Τίτλος: Φτου κελύπη
Συγγραφέας: Κόντου Μαριέττα
​Εικονογράφηση: Στάθης Πετρόπουλος
Σειρά βιβλίου: Ιστορίες που ζεις δυνατά
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 88
Μέγεθος: 15 Χ 21
ISBN: 978-618-03-0858-7

Αγόρα
σέ το

“… μπορούμε τελικάνα έχουμε πολλές πατρίδες, όλες ανοιχτές να μας αγκαλιάσουν, αρκεί να έχουμε ανοιχτά μάτια και ανοιχτές καρδιές.”

​Η Νουρ είναι ένα κορίτσι από τη Συρία. Είναι κολυμβήτρια. Αγαπά τόσο πολύ το νερό ώστε πλάθει ιστορίες για πολιτείες με νερένιους κατοίκους. Ο πόλεμος γίνεται η αφορμή να αφήσει την πατρίδα της και να ταξιδέψει ασυνόδευτη μαζί με την αδερφή της την Καλίντα και τη γάτα της την Κίταμπαν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, στα ανοιχτά της Λέσβου και προκειμένου να σωθούν οι πρόσφυγες συνταξιδιώτες της, η Νουρ κολυμπάει αρκετές ώρες κρατώντας τα σχοινιά της βάρκας. Κολυμπάει και “ταξιδεύει” πίσω στο χρόνο, τότε που ζούσε ξέγνοιαστη την παιδική της ηλικία παρέα με την καλύτερή της φίλη τη Γιασμίν.

Τελικά ο κόσμος των μεγάλων που μπορεί ΄και συχνά γίνεται πολύ σκληρός, έκλεψε τη Γιασμίν, το σχολείο της Νουρ, τους συναθλητές της στο κολυμβητήριο κι έπειτα την παιδική της ηλικία. Η Νουρ και η Καλίντα δεν ήταν πια ασφαλείς στην πατρίδα τους. Έφυγαν από τη Δαμασκό. Έκαναν “το γύρο του κόσμου” και συνάντησαν πρόσωπα γελαστά κι άλλα όχι και τόσο γελαστά.

​Στη Λέσβο η Νουρ συναντά ανθρώπους φιλόξενους και φιλικούς. Ένας από αυτούς είναι ο Μύρωνας, ένα συνομίληκο αγόρι, με το οποίο η Νουρ έγινε φίλη και κράτησε επαφή ακόμα κι όταν έφτασε στον τελικό της προορισμό το Βερολίνο. Η νέα ζωή της Νουρ περιλάμβανε νέους φίλους, νέο προπονητή και μια έκπληξη, τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο!

Η Μαριέττα Κόντου βασίστηκε στην πραγματική ιστορία της Yusra Mardini, κολυμβήτριας, πρόσφυγα από τη Συρία, που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο κί έπλασε μια εξαιρετική ιστορία, δυνατή και καλογραμμένη! Η ηρωίδα αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της κινούμενη ανάμεσα στις αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τις προσδοκίες της. Η συγραφέας κινείται με άνεση και γλαφυρό ύφος ανάμεσα στο “τότε”, το “τώρα” και το “μετά” αυμπυκνώντας σε κάτι λιγότερο από εβδομήντα σελίδες τις ανατροπές μιας ζωής. Η Νουρ είναι μια νεαρή κοπέλα με θάρρος, ενσυναίσθηση και αλτρουισμό που αντιμετωπίζει τη ζωή με αξιοπρέπεια. Ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τους φόβους της με ειλικρίνεια χαρίζοντας στον αναγνώστη στιγμές έντονης συγκίνησης αλλά όχι λύπησης.

​Το κείμενο είναι γεμάτο εικόνες χάρη στους επιθετικούς προσδιορισμούς που κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις του αναγνώστη. Οι παρομοιώσεις προσδίδουν στο κείμενο γλαφυρότητα αποσαφηνίζοντας παράλληλα έννοιες και καταστάσεις. Η εχθρικότητα, η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα των ανθρώπων απέναντι στο “ξένο και διαφορετικό” δεν αποσίωπούνται αλλά διατυπώνονται με διακριτικότητα ώστε ο αναγνώστης να εστιάζει στα αισιόδοξα μηνύματα και τις θετικές δράσεις και αντιδράσεις σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Ο δε τίτλος, μια παράφραση της φράσης Φτου, ξελευθερία, είναι μια ευχή κι ένα αισιόδοξο “ξόρκι” της λύπης από τα μεγάλα υγρά μάτια της Νουρ όπως εξαιρετικά τα αποτύπωσε ο εικονογράφος Στάθης Πετρόπουλος στο εξώφυλλο.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει επίμετρο από τη ΜΕΤΑδραση, οργάνωση που δραστηριοποιείται για τη φιλοξενία και την υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά “Ιστορίες που τις ζεις δυνατά” των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Πρόκειται για μια σειρά που έχουμε αγαπήσει και περιλαμβάνει αξιόλογα βιβλία που θίγουν ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Πατήστε Like στη σελίδα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στο facebook.
2. Πατήστε Like στην ανάρτηση στη 
σελίδα του elniplex στο facebook.
3. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στη σελίδα του elniplex στο facebook

Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Athina Petromichelaki

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Μαριέττα Κόντου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Ανήκει στη γενιά της «Αθλητικής Κυριακής», του Carnation, του «Λόλα, να ένα μήλο», του φυτολόγιου, των λευκωμάτων με τις αφιερώσεις, των εικόνων της Sarah Kay και των βιβλίων της Πηνελόπης Δέλτα, της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή. Θυμάται ακόμη την ασπρόμαυρη τηλεόραση, τις ελληνικές ταινίες του Σαββατοκύριακου και το Θέατρο της Δευτέρας. Έζησε τις δασείες, τις οξείες, τις περισπωμένες και τις σχολικές ποδιές. Σπούδασε Ψυχολογία  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Συστημική Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
To παραδοσιακό παραμύθι της Τα λευκά φτερά της Κορακίνας τιμήθηκε με εύφημη μνεία το 2014 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το βιβλίο της Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου τιμήθηκε με το.Βραβείο IBBY 2016 στην κατηγορία βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά.

Τα βιβλία της
Συγγνώμη, μπορώ να πω κάτι;, Μίνωας (2013)
Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου, Μεταίχμιο (2015)

Ο φίλος μου ο Γκρεγκουάρ, Μεταίχμιο (2015)
Φτου ξελύπη, Μεταίχμιο (2017)

***

O ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Στάθης Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Μετά την αποφοίτησή του από την Σχολή Μωραΐτη, σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στην Ελβετία και τις ΗΠΑ. Ύστερα από δύο χρόνια εργασίας στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας. Το 2002 ίδρυσε με τον αδερφό του την εταιρεία Vast Design για τη δημιουργία και παραγωγή αντικειμένων για το σπίτι.
Το 2009 ξεκίνησε να ασχολείται αποκλειστικά με την εικονογράφηση. Έκτοτε η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε παιδικά βιβλία διαφόρων εκδόσεων καθώς και σε εφαρμογές και παιχνίδια για iPhone και iPad σε συνεργασία με τις εταιρείες Meli Publications και Indice Games στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και το 2015 οργάνωσε την ατομική έκθεση εικονογράφησης “Αναζητώντας το τέλος- Οδύσσεια”, στη Skoufa gallery στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Βιβλία που εικονογράφησε
Πατεράκη, Γιολάντα, Ομάδα Σάτσωκ, Ψυχογιός (2011)
Σούκα, Πέρσα, Η εξαφάνιση της τυχερόπιτας, Gema (2012)
Κατσέλης, Γιώργος Κ.,
Καληνύχτα σας, κύριε Γκουγκλ…, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2016)
Λάλου, Αγγελική, Τα τυρομπλεξίματα του Τσιζ, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2016)
Κόντου, Μαριέττα,
Φτου ξελύπη, Μεταίχμιο (2017)