Φωτογράφε κοίτα χάλια – Τα φυλλαράκια της γλώσσας

0
935

Το αγαπημένο μας φιλαράκι, ο Σαρδάμ, έχει πρόβλημα. Φτιάχνει το οικογενειακό άλμπουμ του αλλά καθώς συνηθίζει να κάνει σαρδάμ, έχει μπερδέψει όλες τις λέξεις. Κάτω από τη φωτογραφία της μαμάς του, γράφει ΜΑΜΠΑ, και κάτω από τη φωτογραφία της γιαγιάς του ΓΙΑΜΠΑ. Αν ακόμα αναρωτιέστε που συμβαίνουν όλα αυτά, θα σας πούμε ότι πρόκειται για τη σελίδα 19 από το βιβλίο Τα Φυλλαράκια της Γλώσσας.

Για να βοηθήσουμε τον Σαρδάμ, γράψαμε τις λέξεις σε χαρτάκια, τις κόψαμε στη μέση κι αναζητήσαμε το άλλο τους μισό. Δεν ήταν καθόλου δύσκολο αφού το μόνο που χρειάστηκε να κάνουμε ήταν μια ταύτιση. Στη συνέχεια γράψαμε ένα σημείωμα στον Σαρδάμ εξηγώντας του ότι ήταν πολύ εύκολο να ξαναγράψει τις λέξεις σωστά γράφοντας δυο φορές την πρώτη συλλαβή από την κάθε λέξη. 

Τα παιδιά βρήκαν κι άλλες λέξεις που δημιουργούνται με επανάληψη της πρώτης συλλαβής και δημιούργησαν κι αρκετές δικές τους: TOTO, ΣΑΣΑ, ΣΟΥΣΟΥ, ΚΑΚΑ (Μπλιάχ και γέλια)… 

Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα:

Μια ωραία ιδέα με αφορμή την παραπάνω δραστηριότητα, είναι να δημιουργήσουν τα παιδιά ένα οικογενειακό άλμπουμ. Ζητάμε να φέρουν παλιές φωτογραφίες δικές τους αλλά και των γονιών τους σε παιδική ηλικία και το κάθε παιδί φτιάχνει και διακοσμεί το άλμπουμ του. Αν ενδιαφέρει τα παιδιά μπορούμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα για τη φωτογραφία και την εξέλιξή της στο χρόνο. Άκρως διασκεδαστικό είναι και το τραγούδι Ο φωτογράφος.

Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας

Τη μηχανή του έστηνε
στο κέντρο μιας πλατείας, 
κι ένα πανό που έγραφε
ενθύμιον φιλίας.

Φωτογράφε, πω πω χάλια
μ’ έβγαλες με δυο κεφάλια, 
μη σε νοιάζει αυτό εσένα
θα σου κόψω εγώ το ένα, 

Κυρά, τη μούρη του μικρού
καθάρισε λιγάκι,
παιδάκι μου κοίτα εδώ
που βγαίνει το πουλάκι.