Φύσηξε αεράκι, του Ρομπ Μπίνταλφ

0
843

Τίτλος: Φύσηξε αεράκι
Συγγραφέας-Εικονογράφος: Rob Biddulph
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόπουλος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2014
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 22 Χ 28
ISBN: 978-960-569-281-0

Αγόρασέ το

fisixeaeraki_coverΛοιπόν έχω να σας εξομολογηθώ ότι με χαρακτηρίζει μια αδικαιολόγητη απέχθεια για τα υποκοριστικά. Αφού και στην τάξη όταν θέλω να τα προσεγγίσω με τα παιδιά ξεκινώ από τις εξαιρέσεις. Ξέρετε το σακάκι είναι η μικρή σάκα, το μεράκι η μικρή μέρα; Και παίρνω στα χέρια μου αυτό το βιβλίο με το αεράκι του και το πιγκουινάκι του και το δωράκι του. Κι εκεί που κάνω να το ξαναβάλω στο ράφι, με φυσάει το αεράκι του και με ταξιδεύει. Πιάνομαι κι εγώ από την καλούμπα του χαρταετού μαζί με τους πέντε φίλους, τα τρία πιγκουινάκια, τη φώκια και τον αρκούδο. Και σαν να μ’ αρέσει αυτό το ταξιδάκι στα σύννεφα τα εννιά. Αλλά και το τροπικό νησάκι στο οποίο προσγειωνόμαστε δεν μου κακοπέφτει. Χάνομαι μες στην πυκνή βλάστηση και στις 50 αποχρώσεις -μη τρομάζετε- του πράσινου! Ωχ! Μου φαίνεται παγιδευτήκαμε στην αιώνια ζέστη κι αυτό στους πιγκουίνους, τις φώκιες και τις πολικές αρκούδες καθόλου δεν αρέσει. Με ένα αυτοσχέδιο βαρκάκι και λίγο αεράκι όμως θα το αποχαιρετίσουμε το νησάκι. Κι όταν ο Μπλε, έτσι το λένε το πιγκουινάκι του βιβλίου, επιστρέφει στο ιγκλού του κι αποφασίζει πως δεν είναι για τα φτερά του τέτοια ταξίδια στους αιθέρες, ένα μαϊμουδάκι πιάνεται από το χαρταετό για να ζήσει τη δική του περιπέτεια…

Μα για μια στιγμή. Τι δουλειά έχει έναν μαϊμουδάκι στην Ανταρκτική; Γυρίζω πίσω τις σελίδες και παρατηρώ αυτό που ένα παιδί θα είχε δει από την αρχή. Η μαϊμού το είχε σκάσει από το τροπικό νησί και είχε επιβιβαστεί μαζί με τους πέντε φίλους στη βάρκα. Αλλά μάλλον η δική του περιπέτεια είναι μια άλλη ιστορία που μπορούμε να την φτιάξουμε με τα παιδιά μαζί.

Το “Φύσηξε αεράκι” είναι ένα βιβλίο γεμάτο φρεσκάδα, χιούμορ, όμορφα χρώματα και εικόνες. Δεν παλεύει να διδάξει τίποτα, αλλά ταυτοχρόνως έχει αρκετά να πει με πολύ λίγα λόγια, για τη φιλία, τις παιδικές περιπέτειες και τα ταξίδια.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

O Rob Biddulph είναι ο art director του φημισμένου περιοδικού Observer. Ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του και τις τρεις κόρες τους. Το  "Φύσηξε αεράκι" είναι το πρώτο του βιβλίο. Κέρδισε το βραβείο Waterstones Childrens' Book Prize 2015.