Χάθηκε η μπάλα, της Ελένης Γεωργοστάθη

0
898

Τίτλος: Χάθηκε η μπάλα
Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις: Ψυχογιός, Απρίλιος 2017
Επιμέλεια-Διόρθωση κειμένου: Άννα Μαράντη
Ηλεκτρονική σελιδοποίηση: Βάσω Βύρρα
Μακέτα Εξωφύλλου: Βίκυ Αυδή
Σελίδες: 104
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-618-01-1875-9

Αγόρασέ το

Ο Αντρέας, μαθητής δημοτικού, ζει με τους γονείς του. Ο μπαμπάς άνεργος, μένει σπίτι και βοηθά στις δουλειές. Καίει το φαγητό παρακολουώντας τις απαντήσεις των εταιριών στις οποίες απευθύνεται για δουλειά, μαστορεύει εξίσου χάλια, αλλά δεν σταματά να το παλεύει. Η μαμά γκρινιάζει που δε μπορούν να πάνε στο Λονδίνο λόγω των οικονομικών τους.

Συγκαταβατικός είναι ο Αντρέας, βολεύεται και με λίγες διακοπές στο χωριό του κολλητού του, του Άγγελου, που μετακόμισε από την Αθήνα στο χωριό όταν οι γονείς του έχασαν τη δουλειά τους. Ούτε εκεί μπορούν να πάνε. Έχει χαθεί η μπάλα στο σπίτι του Αντρέα. Αλλά η μπάλα χάθηκε και στο γηπεδάκι μπάσκετ της γειτονιάς, δυο τετράγωνα από το σπίτι του Αντρέα. Εκεί όπου μαι Τετάρτη πήγε με τους συμμαθητές του και η παρέα αρκετά μεγαλύτερων παιδιών που έπαιζε μπάσκετ στην μία μπασκέτα προσπάθησε να τους διώξει από το γήπεδο και κατόπιν τους προκάλεσε σε αγώνα με έπαθλο την αποκλειστική χρήση του γηπέδου της γειτονιάς. Ο λεκτικός εκφοβισμός του μεγαλύτερου έφηβου προς τον μικρότερο είχε μόλις ανατείλει.

Ο Κίμωνας, ο Νίκος, ο Δημήτρης, ο Γιάννης, ο Κώστας κι ο Αντρέας αποκτούν προπονητή. Όχι όποιον κι όποιον. Τον πατέρα του Αντρέα που από την κατσαρόλα, τα e-mail και τις μαστοριές, βάζει αθλητικά και αρχίζει να προπονεί την ομάδα των μικρών. Σα να μην έφτανε που δεν τους γέμιζε και πολύ το μάτι, ήρθαν και οι δυο ξαδέρφες του Αντρέα, η Σόφη και η Φώφη, αποφασισμένες να συνδράμουν στην προσπάθεια της νίκης. Και έπεισαν τον Αντρέα και τους φίλους του όταν σε ένα φιλικό τους κατατρόπωσαν παραδειγματικά. 

Η ημέρα του αγώνα έφτασε. Αλλά ο αγώνας κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Γιατι κάποιοι αγώνες δεν πρέπει να τελειώνουν ποτέ. Κι ίσως και να μην αρχίζουν.

Το ενδιαφέρον, ρεαλιστικό και με χιούμορ βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη περπατά τους γνώριμους δρόμους της ανεργίας του πατέρα του σπιτιού, του εκφοβισμού (μπούλινγκ), της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας. Εκείνο όμως που το διαφοροποεί είναι η "άλλη οπτική". Τα κορίτσια παίζουν μπάσκετ. Κι όχι απλά παίζουν αλλά ξεχωρίζουν κιόλας. Κι όχι απλά ξεχωρίζουν αλλά μπορούν να νικούν τα αγόρια. Πάει το πρώτο στερεότυπο, τεμαχίστηκε παραδειγματικά.

Στο μπούλινγκ το μυστικό είναι ένα: μίλα! Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι και μπορεί να σε βοηθήσει. Ο Αντρέας και οι φίλοι του δεν το έκαναν. Αλλά η ανατροπή θα έρθει -κι αυτό δεν είναι συγγραφικός υπαινιγμός αλλά δήλωση/στάση ζωής μιας αδιάφορης κοινωνίας- από τους γονείς του "θύτη" που συνήθως τρέχουν να συνδράμουν τον κανακάρη τους να ξεμπλέξει από τα μπλεγμένα του.

Αυτή η προσεγμένη επιλογή της συγγραφέα μαζί με το καλογραμμένο κείμενο και την ευχάριστη, φροντισμένη γλώσσα δημιουργούν ένα μέσης έκτασης παιδικό μυθιστόρημα που θα διαβαστεί με ενδιαφέρον από τα παιδιά 8-12 ετών, όπου θεωρώ ότι βρίσκεται το αναγνωστικό target group του.

Πετυχημένα και μεστά τα ασπρόμαυρα κόμικ σκίτσα της Λέλας Στρούτση.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
Τι πρέπει να κάνετε:

ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στη σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός στο facebook.

και ακολούθως

1. Πατήστε Like στην ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στο facebook
3. Στείλτε μήνυμα στη
σελίδα του elniplex στο facebook με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, γράψτε απλά στο μήνυμα "ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ".

Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

Νικητής του διαγωνισμού είναι ο Apostolis Petousis

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Ελένη Γεωργοστάθη γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1973. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως επιμελήτρια εκδόσεων. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων κι έχει εργαστεί ως λημματογράφος σε εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Από το 2012 διατηρεί ιστολόγιο για το παιδικό βιβλίο (miaforakienankairoimikrieleni.blogspot.gr).

Τα βιβλία της
Το χάρτινο καραβάκι της μαμάς, Ψυχογιός (2014)

Το απέναντι νησί, Ψυχογιός (2016)
Χάθηκε η μπάλα, Ψυχογιός (2017)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας Γ΄ ενιαίου λυκείου, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
Κριτήρια αξιολόγησης και ανάλυση οδηγιών διδασκαλίας για κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας Γ΄ ενιαίου λυκείου, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
Θεματικοί κύκλοι Β΄ λυκείου, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
Θεματικοί κύκλοι Α΄ λυκείου, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας Γ΄ ενιαίου λυκείου, Εκδόσεις Πατάκη (2002)

Βιβλία που έχει επιμεληθεί:
Modignani, Sveva Casati, Οι δρόμοι της καρδιάς, Bell / Χαρλένικ Ελλάς (2003)
Simon, Adams, Άτλας του μεσαιωνικού κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Adams, Simon, Άτλας του αρχαίου κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Ωκεανοί, Ψυχογιός (2008)
Έρημοι, Ψυχογιός (2008)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Λέλα Στρούτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Aston της Μεγάλης Βρετανίας. Για αρκετά χρόνια  συνέχισε τη ζωγραφική πάνω στις σημειώσεις για τη δουλειά της σε διαφημιστικές εταιρείες. Μια μέρα τα σκίτσα της αποφάσισαν να ταξιδέψουν στις σελίδες βιβλίων για παιδιά! Την παρακίνησαν λοιπόν να κάνει μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου, φωτογραφίας και  εικονογράφησης  παιδικού βιβλίου.
Από το 2013 οι εικόνες της έχουν αρχίσει να τρυπώνουν στα βιβλία και να σκαρφαλώνουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Τα βιβλία της
Η (μία και μοναδική) Μαύρη Θρούμπα, Κέδρος (2015)

Βιβλία που εικονογράφησε
Μηναδάκη, Ελπίδα, Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας στον πίνακα "Η γέννηση της Αφροδίτης" του Μποτιτσέλι, Κέδρος (2013)
Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Εύη,
Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια, Κέδρος (2014)     
Τσερόλας, Πάνος,
Ο προϊστορικός ζωγράφος, Κέδρος (2014)
Τσερόλας, Πάνος,
Τζόυ, ο δεινόσαυρος Ανζού, Κέδρος (2015)
Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Η Τσιμπηματού, Ψυχογιός (2015)
Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Εύη,
Η βασίλισσα Καλοφαγού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Μαθαίνω σωστά μαθηματικά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Μαθαίνω σωστά να γράφω, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Μαθαίνω σωστά συλλαβές και λέξεις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Μαθαίνω σωστά την αλφαβήτα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Παπαθεοδώρου, Θοδωρής, Ποιος έκλεψε τον χρυσό αιώνα απ' τον Περικλή;, Ψυχογιός (2016)
Γεωργοστάθη, Ελένη,
Χάθηκε η μπάλα, Ψυχογιός (2017)