Χαρισμάθεια: Out of the Box Challenge- Προκλήσεις κριτικής ικανότητας και φαντασίας

0
553

Έχω γράψει κατ’ επανάληψη ότι το παιδαγωγικό βιβλίο στην Ελλάδα πάσχει. Και πάσχει μέχρι θανάτου. Αυτοκολλητάκια, επιπόλαιες ασκησούλες γραμμένες στο πόδι, αναχρονιστικής λογικής ζητούμενα, χρωμάτισε αυτό ή κύκλωσε εκείνο, κλειστές απαντήσεις και φαντασία μηδέν.

Όταν δημιουργήσαμε τη σειρά Τα Φυλλαράκια στις εκδόσεις Μεταίχμιο θέλαμε να ανατρέψουμε ακριβώς αυτήν την κατεστημένη αντίληψη. Και καταφέραμε να πάρουμε κοντά μας πολύ κόσμο.

Τη σκυτάλη κατόπιν πήρε ο Άγγελος Πατσιάς και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος με το ευφάνταστο Πλεξικό της Φανταστικής και τώρα έρχεται η Χαρισμάθεια (για λίγο μεγαλύτερα παιδιά) να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στο παλιό.

Γρίφοι και προβλήματα λογικής, ερωτήματα που θέτουν σε συναγερμό τη συνδυαστική ικανότητα και τη δημιουργικότητα του εγκεφάλου, προβλήματα που επιστρατεύουν πλήθος αρετών, ακονίζουν άλλες που ίσως βρίσκονται σε “ταμπλέτειο” λήθαργο και ένα συναρπαστικό ταξίδι προκλήσεων ξεκινά.

Η Χαρισμάθεια δεν απευθύνεται σε διάνοιες, ούτε στα δισέγγονα του Άλμπερτ Αϊνστάιν και τους συνομιλητές του Στίβεν Χόκινγκ. Ταχύτητα, επιμονή, υπομονή, προσήλωση, κρίση, φαντασία, άποψη, σύνθεση, συνδυασμός γνώσης, λογική, είναι μερικές από τις αρετές που σε καλεί να κινήσεις για να λύσεις τα αναδυόμενα ζητούμενα. Μη μου πείτε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά δεν μπορούν να εξασκηθούν ώστε να αναζωογονήσουν αυτές τις αρετές!

Το βιβλίο Χαρισμάθεια- Out of the Box Challenge- Προκλήσεις κριτικής ικανότητας και φαντασίας περιλαμβάνει τα θέματα του Out of the Box Challenge, του πρώτου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργικότητας και κριτικής ικανότητας για παιδιά Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, χωρισμένα ανά ηλικιακή κατηγορία.

Η Χαρισμάθεια είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου και σκοπό έχει τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να απομακρυνθεί από την αποστήθιση και να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να υποστηρίξει τη δημιουργικότητα, την κριτική ικανότητα και την τεχνολογία στην εκπαίδευση μέσα από τη διαφοροποιημένη διδασκαλία.

Από εκεί και πέρα το θέμα των χαρισματικών παιδιών, ποιος είναι και σε τι χρησιμεύει η αναγνώριση αυτών των παιδιών, σηκώνει αρκετή συζήτηση και θέλει προσεκτικές αφετηρίες και διατυπώσεις, από όλους.

Δείτε στο video το μήνυμα της Χαρισμάθειας:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Χαρισμάθεια: Out of the Box Challenge-Προκλήσεις κριτικής ικανότητας και φαντασίας
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπανδρέου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιανουάριος 2019
Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
Σελίδες: 96
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-569-910-9