More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΧομ- Πρώτος φίλος, ο τελευταίος του είδους, της Τζιν Γουίλις (εικ.: Πάντι...

    Χομ- Πρώτος φίλος, ο τελευταίος του είδους, της Τζιν Γουίλις (εικ.: Πάντι Ντόνελι, μετ.: Μαριλένα Πανουργιά )

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-12) – Εικονοβιβλίο

    πρόγονος < πρό- + -γονος < προγίγνομαι < γίγνομαι

    Ένα αγόρι μας μιλά εμπιστευτικά για τον Χομ. Οι μεγάλοι δεν πρέπει να μάθουν γι’ αυτόν. Θα έρθουν να τον πιάσουν. Αλλά ο Χομ είναι χαρούμενος εδώ. Τι είναι όμως ο Χομ; Είναι ένα ήρεμο πλάσμα, δεν ξέρουμε τι πλάσμα ακριβώς. Μα είναι ο τελευταίος του είδους του. “Κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή του. Μόνο εγώ”.

    Μετά το ναυάγιο, το αγόρι κολύμπησα μέχρι ένα έρημο νησί. Εκεί συνάντησε τον Χομ. Τρόμαξαν κι οι δυο όταν συναντήθηκαν. Είναι τριχωτός, λίγο πιο κοντός από το αγόρι, αγνώστου ηλικίας, δίχως οικογένεια πια που έχει χαθεί για διάφορους λόγους. Παίζουν μαζί, περνούν χρόνο μαζί, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον. Για παράδειγμα το αγόρι έμαθε από τον Χομ ποια φρούτα μπορεί να φάει, έμαθε να χειρίζεται σαν εργαλεία αιχμηρές πέτρες, να τρέχει γρήγορα. Και το αγόρι του έμαθε τη φωτιά, να παίζει με ένα αυτοκινητάκι. Όταν εμφανίζεται ένα πλοίο, το αγόρι σκιρτά. Μα αν τον δει το πλοίο, θα δει και τον Χομ. Και η ζωή του θα αλλάξει για πάντα…

    Μια μεγάλη συγγραφέας, που καθήλωσε κυριολεκτικά (και καθηλώνει κάθε φορά που το διαβάζουμε σε νήπια) με το εμβληματικό Η Αργυρώ γελάει, μετά από αρκετά σημαντικά βιβλία (π.χ. Αστερόσκονη), επιστρέφει με ένα πολυεπίπεδο βιβλίο που διεισδύει επιδέξια σε ένα πλήθος γοητευτικών παραδρόμων. Τι είναι ο Χομ; Τι συμβολίζει άραγε; Είναι ο αρχαίος πρόγονος των ανθρώπων, εκείνος ο σκυφτός, τριχωτός, που ήξερε όσα του χρειάζονταν για να επιβιώσει σε ένα νησί μονάχος;

    Τα λίθινα εργαλεία ο Χομ τα γνωρίζει. Όμως δεν γνωρίζει τη φωτιά, το άναμμα και τον έλεγχό της. Οι επιστήμονες λένε ότι τα εργαλεία τα χειρίζονται οι πρωτόγονοι άνθρωποι εδώ και 2,5 εκατομμύρια χρόνια, ενώ τη φωτιά, αρκετά αργότερα, μεταξύ 1,9 και 1,6 εκατομμυρίων ετών, ενώ άλλοι επιστήμονες την τοποθετούν πολύ αργότερα, στα χρόνια του Νεάντερνταλ. Κάπου μεταξύ λίθινων εργαλείων και χειρισμού της φωτιάς βρίσκεται η εξέλιξη του Χομ, του φοβισμένου, αγνού, παιχνιδιάρη, μοναχικού, αθώου εκφραστή της ανθρώπινης αλυσίδας εξέλιξης που αν ανακαλυφθεί από ανθρώπους θα μεταφερθεί για πειράματα, έρευνες, κάτι που απεύχεται το αγόρι, τόσο ώστε να τον φυλάει μακριά από τα βλέμματα των ενηλίκων.

    Δεν είναι μια απλή ιστορία φιλίας, η φιλία είναι σε δεύτερο πλάνο, νομίζω, εδώ. Είναι η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη και το ηθικό ανάστημα του αγοριού. Είναι αυτή η συνομιλία με τον πρωτόγονο εαυτό μας και τα κομμάτια του που είτε επιβιώνουν είτε ξεψυχούν μέσα μας. Είναι ένας φανταστικός φίλος που έπλασε η φαντασία μας για να συνομιλούμε με το παρελθόν μας. Είναι οι στιγμές μέσα από τις οποίες πέρασε δια πυρός και σιδήρου η ανθρωπότητα, με την επινοητικότητα και την ευρηματικότητά της. Είναι ο νέος κόσμος που αναζητά τον παλιό και τις γέφυρες που τους ενώνουν. Είναι όλα αυτά και λίγα ακόμα μαζί.

    Εικονογράφηση με πολύ έντονα χρώματα, ιδιαιτέρως εκφραστική, με κίνηση, άλλοτε με πολλή λεπτομέρεια, άλλοτε πιο αφαιρετική. Η αίσθησή της είναι κινηματογραφική.

    Ένα θαυμάσιο βιβλίο που σημαίνει τόσες όμορφες ιδέες και αξίες, γνώσεις και λάμψεις που ονειρεύεσαι τη στιγμή που θα το διαβάσεις σε παιδιά.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε (JAN2021) σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Με μια ματιά

    • Μια σπουδαία συγγραφέας, η Τζιν Γουίλις, επιστρέφει με ένα πολυεπίπεδο βιβλίο που διεισδύει επιδέξια σε ένα πλήθος γοητευτικών παραδρόμων όπως η φιλία, η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη, η ηθική, ο διαφορετικός κόσμος παιδιών και ενηλίκων, ενώ συνομιλεί αυθεντικά με τον πρωτόγονο εαυτό μας και τα κομμάτια του που είτε επιβιώνουν είτε ξεψυχούν μέσα μας.
    •  Εκφραστική με πολύ χρώμα εικονογράφηση

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Cast Away Soundtrack – Main Theme

    Bitter Sweet Symphony- David Garrett

    Hawaii five-o theme song-Kevin & Mike Townend

    Le avventure di Pinocchio- Quintetto D’Ottoni E Percussioni Dell’Ort

    No Mercy (1986) | The Delivery (Soundtrack) [ 3.]

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Χομ- Πρώτος φίλος, ο τελευταίος του είδους
    Τίτλος πρωτοτύπου: Hom
    Συγγραφέας: Jean Willis
    Εικονογράφηση: Paddy Donnelly
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιανουάριος 2021
    Μετάφραση: Μαριλένα Πανουργιά
    Επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Στοιχειοθεσία-προσαρ.: Μαλβίνα Κότο
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 27 Χ 23
    ISBN: 978-960-572-370-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular