More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΧρυσή Λίστα 2020: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-7 ετών της χρονιάς

    Χρυσή Λίστα 2020: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-7 ετών της χρονιάς

    Το ELNIPLEX ανακοινώνει τις ετήσιες Χρυσές Λίστες για το 2020. Πρόκειται για συγκεντρωτική λίστα των καλύτερων, κατά τη γνώμη μας, βιβλίων που εκδόθηκαν το 2019. Οι δύο πρώτες χρονιές με τις Χρυσές Λίστες του 2018 και 2019 συμπεριλάμβαναν τα καλύτερα βιβλία από Απρίλιο σε Απρίλιο. Αυτό όμως δημιουργούσε μια μικρή σύγχυση, καθώς βιβλία που εκδίδονταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έμεναν κάποιες φορές εκτός συναγωνισμού.

    Έτσι, με μεταβατική χρονιά την φετινή (2020), όπου εντάσσονται στη Λίστα κάποια βιβλία που ήταν και στην Λίστα του 2019, αλλάζουμε την επιλογή των βιβλίων σε ημερολογιακό έτος, όπως γίνεται άλλωστε με όλες τις διακρίσεις.

    Διακρίσεις! Οι Χρυσές Λίστες του ELNIPLEX δεν έχουν το ίδιο σκεπτικό με τα βραβεία που  απονέμονται ανά κατηγορία στους δημιουργούς. Οι Χρυσές Λίστες έχουν την αξία της συμπυκνωμένης πληροφόρησης προς τους βιβλιόφιλους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά, για όλους όσοι δεν έχουν τον χρόνο και ασφαλώς τα χρήματα να εξερευνούν το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής. Για αυτόν τον λόγο οι Χρυσές Λίστες μάς δεν αποτελούνται από ένα TOP-5, κάποιες βραχείες όπως λέγονται λίστες ή και κάποιο βιβλίο που βραβεύεται επίσημα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Χρυσές Λίστες είναι διευρυμένες, ξεχωρίζοντας όσα κρίνουμε πιο αξιοπρόσεκτα.

    Τα καλύτερα του 2019 λοιπόν! Έχοντας την πληρέστερη βιβλιοθήκη του ελληνικού διαδικτύου για παιδιά, έχοντας συνεργασία με όλους σχεδόν τους εκδοτικούς οίκους της χώρας, διαβάζοντας τα περισσότερα βιβλία της εκδοτικής παραγωγής, επιλέξαμε και φέτος με πολύ μεγάλη προσοχή, τα βιβλία που αξίζουν της προσοχής των παιδιών, αλλά και όσων ζουν και ασχολούνται με αυτά, τηρώντας την αρχή της αντιπροσώπευσης στη θεματολογία, το ύφος και το είδος.

    Τις προηγούμενες χρονιές τα βιβλία που έμπαιναν στις Χρυσές Λίστες ήταν 40 για παιδιά 0-8 ετών και 40 για παιδιά 9-16 το 2018, ενώ το 2019 είχαμε 40+2 βιβλία για παιδιά 0-7 ετών, 40+2 βιβλία για παιδιά 8-11 ετών, 20+1 για παιδιά 12-16 και 21 βιβλία γνώσεων.

    Φέτος, επιλέξαμε:

    Τα 10 καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-3 ετών

    Τα 20 + 20 καλύτερα βιβλία για παιδιά 4-7 ετών (20 Ελλήνων-20 ξένων δημιουργών) + ένα βιβλίο ποίησης.

    Οι Χρυσές Λίστες του ELNIPLEX, ο πολύτιμος οδηγός βιβλίου που το 2018 διαβάστηκε 70.000+ (βιβλία για παιδιά 0-8 ετών) και 40.000+ (βιβλία για παιδιά 9-16 ετών) φορές (50.000+ και 12.000+ το 2019), υπερβαίνουν προσωπικές συμπάθειες και ισορροπίες, φιλίες και χορηγίες και προτείνουν βιβλία που, κατά την γνώμη μας, έχουν σπουδαία ποιότητα και προχωρούν το βιβλίο μπροστά, δίχως ενδοιασμούς.

    Διαγωνισμός Χρυσής Λίστας: Κερδίστε 2 βιβλία

    Μαζί με τις Χρυσές Λίστες, δίνουμε τη δυνατότητα σε δύο επισκέπτες μας να κερδίσουν όποιο βιβλίο θέλουν από τα 10+40 που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα Χρυσή Λίστα. Οι 2 νικητές θα προκύψουν από κλήρωση και θα ενημερωθούν προσωπικά στις 30 Απριλίου 2020.

    • Κοινοποιήστε στον τοίχο σας την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook
    • Γράψτε σε σχόλιο στην ανάρτηση του ELNIPLEX στο  FACEBOOK τον τίτλο του βιβλίου που θέλετε να κερδίσετε από τα 10+40 της Λίστας και δίπλα το hashtag #xrysh_lista_2020.
      Π.χ. Τα ασημένια πατίνια #xrysh_lista_2020

    #pare_kai_vivlio – vivlio_pandemia

    Το ELNIPLEX, συνεχίζει και φέτος την καμπάνια με το hashtag #pare_kai_vivlio θεωρώντας το βιβλίο το καλύτερο δώρο, εκτός από τις κλασικές λαμπάδες και τα λοιπά πασχαλινά της εποχής. Πέρα όμως από αυτήν την καμπάνια, στην πρωτοφανή παρούσα συγκυρία, καλούμε όλους τους επισκέπτες μας να αγοράσουν έστω ένα βιβλίο στηρίζοντας τους δημιουργούς, τους εκδότες και τους εργαζομένους στους εκδοτικούς οίκους οι οποίοι πλήττονται ολοφάνερα από την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουμε εισέλθει.

    Να στηρίξουμε δημιουργούς, εκδότες και εργαζομένους οι οποίοι όλες αυτές τις ημέρες προσφέρουν, πάνω από τις δυνάμεις τους και εις βάρος των δικών τους απολαβών, δεκάδες δωρεάν βιβλία, audio, live αφηγήσεις, παιχνίδια, δραστηριότητες. Στηρίζουμε για να γίνει το βιβλίο η πραγματική πανδημία, με το hashtag vivlio_pandemia.

    Γιατί ό,τι κι αν κάνουμε, με όσα κι αν απασχοληθούμε, ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να λείπει το βιβλίο από την ημέρα μας. Έστω για λίγα λεπτά. Γιατί πάντα ένα βιβλίο είναι εύκολο, προσιτό και το ασφαλέστερο μέσο για ταξίδια και νέους κόσμους. Κάντε το βιβλίο πανδημία: #pare_kai_vivlio, @vivlio_pandemia

    Τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά από λίγων μηνών μέχρι και περίπου 3-3,5 ετών δεν είναι πάρα πολλά και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Στην Ελλάδα μάλιστα έχουμε μεγάλο έλλειμμα σε αυτήν την κατηγορία, καθώς κυκλοφορούν ελάχιστα βιβλία και ακόμα λιγότερα που αξίζουν της προσοχής μας. Αυτό σχετίζεται αφενός με την ριζωμένη μέχρι πρότινος αντίληψη ότι το παιδί κάτω των 3 ετών είναι πολύ μωρό για να το αφορά το βιβλίο (δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι το 2005 περίπου δεν έχουμε σχεδόν κανένα ελληνικό βιβλίο αλλά και ελάχιστα μεταφρασμένα για αυτές τις ηλικίες).

    Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εκδότες, οι οποίοι φέρνουν συνήθως μερικά έτοιμα πρότζεκτ από το εξωτερικό αλλά δεν επενδύουν σε εσωτερικές παραγωγές καθώς τα σκληρά χαρτόνια, οι οπές, οι ήχοι, οι καθρέφτες που έχουν αυτά τα βιβλία είναι κοστοβόρα.

    Έχοντας διαρκή και πολυετή επαφή με τους γονείς παιδιών κάτω των 4 ετών, έχουμε συμβουλεύσει πολλές φορές εκδότες και συγγραφείς που έχουν απευθυνθεί σε εμάς να στραφούν προς αυτήν την αγορά αφού είναι η κορυφαία σε καταναλωτικό ενδιαφέρον και παραδόξως ή πιο αφημένη στην τύχη της. Κάπως έτσι βλέπουμε να ανθίζουν κακής ποιότητας βιβλία για παιδιά 0-3,5 ετών.

    Καλούμε όλους τους γονείς και τους ανθρώπους που αγοράζουν βιβλία σε παιδιά αυτών των ηλικιών να αποφύγουν τα ανόητα βιβλία με γκλίτερ, στρας και αδιάφορα αυτοκολλητάκια που δεν έχουν κανέναν προσανατολισμό, να αποφύγουν τα εξίσου ανόητα βιβλία τύπου “βγάζω την πιπίλα“, “κάνω πιπί στο γιογιό” και “ακούω τη μαμά μου” τα οποία διαλύουν το αισθητικό κριτήριο των παιδιών και να επιλέγουν βιβλία που προσφέρουν στο βρέφος και το μικρό παιδί μια πρώτη αξιόπιστη, αξιόλογη, μεστή επαφή με τον μαγικό τους κόσμο. Υπογραμμίζουμε ότι αρκετά από τα βιβλία αυτά αφορούν και παιδιά λίγο μεγαλύτερα των 3 ετών, καθώς οι ηλικίες είναι γενικώς… σχετικές. Θυμηθείτε το άρθρο μας: Πώς διαβάζουμε στα παιδιά ένα βιβλίο: ιδέες, παραλείψεις, επιλογές.

    Οι 10 (+5) προτάσεις μας για φέτος είναι οι εξής:

    1. Ζωογραφιές, η πρώτη μου πινακοθήκη ζώων, των Τ. Ντόναλντσον και Σ. Κινγκ-Τσάϊ

    Εκδόσεις Πατάκη

    Αριστουργηματική σύλληψη από την Τ. Ντόναλντσον που δημιουργεί ένα αλφάβητο ζώων όπου το ένα διαδέχεται το προηγούμενο καθώς υπερέχει αυτού σε κάποια ιδιότητα.  Το αλφάβητο αυτό απογειώνει η απίστευτη δουλειά της Σ. Κινγκ-Τσάι η οποία δημιουργεί ένα ευφάνταστο πολυτροπικό παιχνίδι, όπου κάθε ζώο γίνεται ένα κινούμενο κομμάτι τέχνης, με folding pages, με χρώματα και κομμένα τμήματα στις σελίδες που δημιουργούν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι πρόβλεψης για το επόμενο ζώο. Για παιδιά 0-5 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

    2. Ματίς, η μαγική διαδρομή, του Τιμ Χοπγκουντ

    Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

    Μια από τις πιο όμορφες και τελευταίες δημιουργίες του Ανρί Ματίς, το The Snail (Το Σαλιγκάρι), είναι η έμπνευση των Hopgood και Boughton για το Matisse’s Magical Trail, αυτό το πραγματικά έξοχο βιβλίο που αποπνέει σε κάθε του στοιχείο από κάθε σελίδα και όχι απλώς σε κάθε σελίδα, την ατμόσφαιρα του Ματίς, τις βαθύτερες συστάδες της έμπνευσής του και κυρίως μας υπενθυμίζει ότι η τέχνη βρίσκεται παντού. Ένα πραγματικό διαμάντι εικαστικής έμπνευσης για κάθε παιδί. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    3. Ο κακός ο λύκος είναι άρρωστος, των Ζαν Λερουά και Λορέν Σιμόν

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Εν προκειμένω έχουμε έναν κακό λύκο που είναι χάλια και φτερνίζεται. Και πάει στον γιατρό  να βρει την γιατρειά του. Μόνο που αυτή η απλή επίσκεψη και αυτή η λιτή ιστορία έχουν μια τρύπα! Όχι μια τρύπα στο νερό, αλλά μια έξυπνη οπή διαμέτρου δύο περίπου εκατοστών απ’ όπου ξεπροβάλλει μια μαριονέτα του λύκου. Με έξοχη, εκφραστική εικονογράφηση, λιτό κείμενο και αυτήν την φανταστική μαριονέτα να εκτινάσσει τις δυνατότητες του βιβλίου και την διάδρασή μας μαζί του. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    4. Επιθεωρητής Φλόκος: Η υπόθεση του χαμένου φρυδιού, της Άντζελα Κίογκαν

    Εκδόσεις Πατάκη

    Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, ο επιθεωρητής Φλόκος, ο φερόμενος ως διασημότερος γάτος ντετέκτιβ στον κόσμο, κι ο πιστός του βοηθός, ο σκύλος Νέλσον, επισκέπτονται ένα μουσείο. Όμως εκεί κάτι παράξενο συμβαίνει. Το φρύδι από το πορτρέτο του ναυάρχου λείπει. Επικρατεί πανικός, μέχρι κι ο ναύαρχος από το πορτρέτο ζήτησε βοήθεια. Ένα άκρως διασκεδαστικό μυστήριο τέχνης, μουσειακής και εικαστικής αγωγής, παρατηρητικότητας και ενσυναίσθησης. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    5. Φεγγαράκι μου λαμπρό, της Νίκολα Σλέιτερ

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Η Σλέιτερ δημιούργησε ένα υπέροχο βιβλίο όπου πέρα από την πολύ όμορφη εικονογράφησή της ξεχωρίζουν οι έξοχοι ήχοι που ακούγονται ανά όργανο ξεχωριστά για να σμίξουν στο τέλος σε ένα κοινό τραγούδι και το αστεράκι που ανάβει στην τελευταία σελίδα.

    6. Χορεύουν οι καμηλοπαρδάλεις;, των Τζιλ Αντρέ και Γκυ Πάρκερ-Ρις

    Εκδόσεις Πατάκη

    Δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, το μπεστ σέλερ αυτό των Τζιλ Αντρέ και Γκυ Πάρκερ-Ρυς που μας έρχεται από το 1999. Είναι η ιστορία της Τζίνας της καμηλοπάρδαλης, με τον μακρύ, χαριτωμένο λαιμό και τα στραβά πόδια που θέλει πολύ να χορέψει στον μεγάλο χορό της ζούγκλας μα… δεν μπορεί. Αφού όλοι ξέρουν ότι οι καμηλοπαρδάλεις δε χορεύουν… Ή μήπως χορεύουν; Για τη θέληση, για την προσπάθεια, για την διαφορετικότητα και κυρίως για εκείνους που εντοπίζουν ότι κάποιοι χρειάζονται απλώς μια άλλη δοκιμασία, ένα άλλο γήπεδο, μια άλλη μουσική για να ανταποκριθούν και γιατί όχι να διαπρέψουν. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    7. Καληνύχτα λιονταράκι, του Τζόσουα Τζορτζ

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Πρόκειται για ένα ευφυέστατο παιχνίδι αναζήτησης και παρατηρητικότητας (search and observation books) στο οποίο εξασκείται το παιδί και λυρικά καληνυχτίζει τους φίλους του ζώου πριν κοιμηθεί και ο ίδιος. Δημιουργημένο με εικόνες πίσω από σκοτεινές διαφάνειες οι οποίες δημιουργούν έτσι παράθυρα-φακέλλους προσβάσιμους για τον φακό μόνο από κάτω. Το παιδί-αναγνώστης τοποθετεί τον χάρτινο φακό, που είναι στην ουσία ένα κατάλευκος κύκλος, μέσα στον διαφανή φάκελλο και κινώντας τον αναζητεί το ζητούμενο κάθε φορά φιλαράκι το οποίο φωτίζεται από τον λευκό κύκλο (φακό). Όλη η παρουσίαση εδώ.

    8. Λούνα- Μου αρέσει πολύ το ποδήλατο, της Λήδας Βαρβαρούση

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Η Λούνα παίζει χαρούμενη, ξαφνικά λιμπίζεται το καινούριο ποδήλατο του Λίο, του το ζητά, του προσφέρει τα παιχνίδια της σε αντάλλαγμα, ώσπου στο τέλος σκαρφίζεται ένα τέχνασμα για να κάνει κι αυτή μία βόλτα με το ποδήλατο. Λιτές, ρεαλιστικές μορφές και γραμμές, λιτό περιβάλλον, έντονα χρώματα με κυρίαρχα το πράσινο και το γαλάζιο, βραχύ κείμενο, ανάλαφρη, καθημερινή, ευχάριστη ιστορία, από την Λούνα που προσωπικά την βρίσκω πολύ του γούστου μου και ο,τι πρέπει για παιδιά λίγων μηνών-4 ετών. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    9. Μικρός Έλιοτ στην Εξοχή, του Μάικ Κουράτο

    Η σειρά του Μικρού Έλιοτ, απλογραμμένη, εύληπτη, κατανοητή, δίχως υπερφόρτωση πληροφοριών και σφοδρές καταστάσεις που προκαλούν έντονες συναισθηματικές αποκρίσεις, είναι από τις προτεινόμενές μας για παιδιά από 1 μέχρι 3,5 περίπου ετών, παιδιά δηλαδή μέχρι και πριν πάνε στο νηπιαγωγείο. Έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις για την animation λογικής εικονογράφησή της.Όλη η παρουσίαση εδώ.

    10. Πού είναι η κυρία πάπια; της Ίνγκελα Πέτερσον Αριένιους,

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Μετά τα “Πού είναι η κυρία Ζέβρα;” και “Πού είναι ο κύριος Σκύλος;” η Ίνγκελα Πέτερσον Αριένιους επανέρχεται με ένα ακόμα επιτυχημένο πολυτροπικό board book. Με απλές ερωτήσεις σε μεγάλη εύληπτη γραμματοσειρά, καθαρές μορφές ζώων, μικρά υφασμάτινα μέρη για απτικές και νοητικές διαδρομές και έναν μαγικό καθρέφτη στο τελευταίο σαλόνι όπου το παιδί θα δει τον εαυτό του στην ερώτηση “Και πού είσαι εσύ;“. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    Χρυσή Λίστα Plus (+5 προτάσεις για… Χρυσή Λίστα):

    Ιστορίες με ήχους: Το μυστικό της σαβάνας, της Ιρένα Τρεβιζάν, Ο πρώτος μου Μπετόβεν, Σοπέν, Μπαχ, Βιβάλντι κτλ, της Εμίλ Κολέτ, Ο Αρκουδάκος οδηγός στο ράλι!, του Μπέντζι Ντέιβις, Οι ιστορίες μου με ήχους: ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες, της Σάρα Σάντσεζ, Κύριλλος, ταξιδεύοντας για ένα χαμόγελο…, του Τιμ Χόπγκουντ

    ***

    (+-1 = τα ηλικιακά όρια δεν είναι απόλυτα και έγκεινται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, την εμπειρία και τη δυναμική κάθε αναγνώστη)

    Η πολυπληθέστερη εκδοτικά κατηγορία βιβλίων για παιδιά και ίσως αυτή με τα καλύτερα βιβλία. Η κατηγορία που αναδεικνύει την δημιουργική συνεργασία συγγραφέων και εικονογράφων. Συμπεριλάβαμε 20 βιβλία Ελλήνων και 20 βιβλία ξένων δημιουργών, καθώς και ένα βιβλίο με ποιήματα για παιδιά. Τονίζουμε την μεγάλη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων από μεγαλύτερους σε παιδιά, της καθαρής, μεγαλόφωνης, χρωματισμένης αφήγησης, που μπορεί να οδηγήσει και σε περιβάλλον εκτός βιβλίου (θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά κ.α.).

    Σιγά σιγά, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες εκδότες και δημιουργοί απομακρύνονται από τον παραδοσιακό διδακτισμό και τις παλιές γραμμές, δημιουργώντας μια απόσταση από εκείνους που εμμένουν σε αυτές. Βιβλία με ιδιαιτέρως πρωτότυπη φόρμα και προσέγγιση όπως η Αμάλια, βιβλία βαθιά φιλοσοφικά όπως το Εσύ τι λες πολύτιμο πώς είναι, βιβλία που παίζουν θέματα με τρόπο αντισυμβατικό, α-στερεοτυπικό ή ανάποδο όπως το Η Ζωή με τον μπαμπά ή το Όττο, βιβλία που γρατζουνάνε βαθιές ψυχολογικές παραμέτρους όπως το Πουλόβερ, βιβλία που επανεγγράφουν επιδέξια παλαιότερο υλικό όπως τα Κόκκινα Πατίνια και Ο ποντικός και η θυγατέρα του. Τονίζουμε την κάθε χρόνο και πιο αξιοζήλευτη δουλειά πολλών Ελλήνων εικονογράφων (Μπουλούμπασης, Σταματιάδη, Λαδά, Τουλιάτου, Δεληβοριά Ματαθία-Κόβο, Ραζής, Βερούτσου, Παπατσαρούχας, κ.α.), μια dream team για την οποία νιώθουμε μεγάλη χαρά που παράγει βιβλία στη γλώσσα μας και έχει αναβαθμίσει τόσο το αισθητικό κριτήριο των βιβλίων που βλέπουμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

    Η εκδοτική παραγωγή έχει περισσότερα από 20-25 καλά βιβλία, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε στον αριθμό που έχουμε ορίσει. Έτσι, μένουν εκτός λίστας ιδιαιτέρως αξιόλογα βιβλία τα οποία αγαπάμε ιδιαιτέρως.

    Από την Λίστα των Ελλήνων Δημιουργών επιλέξαμε τα εξής:

    Picture Book+ Εικονογραφημένο βραχείας φόρμας

    1. Η Ζωή με τον μπαμπά, του Δημήτρη Τσιλινίκου

    Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός, εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης

    Ο Δημήτρης Τσιλινίκος, μετά το Πιρούνια και μαχαίρια στα μαχαίρια, δημιουργεί ένα ιδιαίτερης ομορφιάς κείμενο, υπερνικώντας την αμηχανία του θέματος που εκδοτικά εξαντλείται συνήθως στην απώλεια του παππού και της γιαγιάς. Ο συγγραφέας, όμως, δεν γράφει για την απώλεια, δεν θρηνεί, δεν επιδιώκει τη συγκίνηση μέσω της απουσίας μητέρας. Η δική του συνθήκη τοποθετείται μετά το καθοριστικό γεγονός Χ, στη ζωή που χτίζεται και τρέχει μετά από αυτό. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    2. Αμάλια, του Αντώνη Παπαθεοδούλου

    Εκδόσεις Ίκαρος, εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη

    Σπουδαίο βιβλίο, σε μια στενή λίστα όμορφων βιβλίων, εμπνευσμένο από την βασίλισσα των φάδος και εθνικό σύμβολο της Πορτογαλίας, Αμάλια Ροντρίγκεζ, η οποία ξεκίνησε να τραγουδάει στο τέλος της δεκαετίας του 20′ και αρχές του 30′, κοριτσάκι ακόμα, στους δρόμους και αργότερα στην λαϊκή αγορά της Pena της Λισαβόνας και σε αποβάθρες, όπου πουλούσε φρούτα λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς της. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    3. Οι μέρες της Σιωπής, της Έφης Λαδά

    Εκδόσεις Πατάκη

    Ένα βιβλίο γεμάτο συμβολισμούς που αγγίζει με την λιτότητα του λόγου του τον αναγνώστη κάθε ηλικίας διαγράφοντας στα χείλη ένα χαμόγελο και δημιουργώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Με πραγματικά μαγευτική εικονογράφηση, ίσως στην καλύτερη δουλειά της Έφης Λαδά. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    4. Πες το μ’ ένα παραμύθι- Τα ασημένια πατίνια, της Μαρίας Παπαγιάννη

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ. Μυρτώ Δεληβοριά

    Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται εκ νέου την ιστορία την οποία είχε εμπνευστεί η αμερικανίδα συγγραφέας Μέρι Μέιπς Ντοντζ το 1865 και αποδεικνύει πως όλα μπορεί να ειπωθούν κι αλλιώς και μάλιστα με έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο. «Τα ασημένια πατίνια», το μυθιστόρημα το οποίο γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη αφηγηματική διασκευή. Η υπέροχη εικονογράφηση ανήκει στη Μυρτώ Δεληβοριά. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    5. Αριστούργημα, του Θοδωρή Παπαϊωάννου

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης

    Μια σημαντική σύμπραξη, δυο βραβευμένων δημιουργών, που μαγεύει με τους στοχασμούς του, την αισθαντικότητά του, την υφή των σελίδων του, τις νύξεις και τα περιθώρια που αφήνει να σκάψεις πιο βαθιά, πίσω από όσα βλέπεις μπροστά. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    6. Το πουλόβερ, του Δημήτρη Μπασλάμ

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικ.: Χρύσω Χαραλάμπους

    Μια ευρηματική, ευφυής, θα λέγαμε, αλληγορική ιστορία για τους φόβους, τις ανασφάλειες, τους συχνά πολυετείς κόμπους πίσω από τους οποίους οχυρώνουμε την ζωή μας, τις ρουτίνες κάτω από τις οποίες κρύβουμε την διστακτικότητα, την αναβλητικότητα, το παρακάτω βήμα που δεν κάνουμε ποτέ. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    7. Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι, της Λιλής Λαμπρέλλη

    Εκδόσεις Πατάκη, εικ.: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο

    Βραβείο στην κατηγορία Picture Book από την IBBY-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2020. Η Λίλη Λαμπρέλλη και η Κέλυ Ματαθία-Κόβο συνδημιούργησαν ένα φιλοσοφικό παραμύθι ικανό να γοητεύσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό σύγχρονο αναγνώστη! Η συγγραφέας καταφέρνει να μαγέψει τους αναγνώστες της από τις πρώτες κιόλας αράδες, αξιοποιώντας την αμεσότητα της αφήγησης την οποία είναι σαφές ότι διαχειρίζεται με μαεστρία λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής, δημιουργεί ένα σύγχρονο, κλιμακωτό παραμύθι. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    8. Η Μάγια στο δάσος των Χριστουγέννων, της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου/Sadahzinia

    Εκδόσεις Καστανιώτη, εικ.: Σοφία Τουλιάτου

    Λιτή, υπέροχη, τρυφερή, ατμοσφαιρική, πραγματικά χριστουγεννιάτικη με τον τρόπο των παιδιών, ιστορία, ένα αυθεντικό picture book από την Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia) που με την ανατρεπτική περιήγηση της Μάγια μας ξεναγεί στα σύμβολα που φτιάχνουν τα Χριστούγεννα, τις μέρες που όλοι περιμένουμε να ανταμώσουμε με τους αγαπημένους μας, να κοιμηθούμε σε κάποια μοκέτα με λαμπάκια και μια σόμπα κοντά μας. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    9 Ο Γενναίος Ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα, του Μάκη Τσίτα

    Εκδόσεις Καλέντη, εικ.: Κώστας Θεοχάρης

    Υπέροχο κείμενο για μια αλλιώτικη χαμογελαστή βασίλισσα από τον Μάκη Τσίτα, εικονογράφηση από τον Κώστα Θεοχάρη και ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, τρυφερό βιβλίο, υψηλής συναισθηματικής -και όχι μόνο- αξίας. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    10. Φίλοι Πάνω Κάτω, των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικ.: Σοφία Τουλιάτου

    Μετά το έξοχο “Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει“, η τριάδα των εμπνευσμένων δημιουργών του –Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη και Σοφία Τουλιάτου–  επανέρχεται με ένα ιδιαιτέρως θεατρικό, ευρηματικό, κλιμακωτό παραμύθι βγαλμένο από τις απρόσωπες πολυκατοικίες και τις ψυχρές γειτονιές των σύγχρονων αστικών κέντρων, όπου κανείς δεν ξέρει καν ποιος ζει δίπλα/πάνω/κάτω του, όπου η επιφύλαξη, η αποξένωση και η εσωστρέφεια κυριαρχούν και χρειάζεται το τυχαίο ή ο αυθορμητισμός ενός παιδιού για να προκαλέσει έναν σεισμό χρωμάτων και γνωριμιών. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    11. Τι είμαι εγώ; του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, εικ.: Βασίλης Παπατσαρούχας

    Το βιβλίο είναι η πρώτη συνεργασία δυο βραβευμένων δημιουργών, του Βασίλη Παπατσαρούχα και του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, η οποία ξεκίνησε με την ανατροπή της παραδοσιακής διαδικασίας αφού ζωγράφισε πρώτα ο εικονογράφος τις εικόνες και στη συνέχεια εμπνεύστηκε ο συγγραφέας το κείμενο. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    12. Τα παπούτσια των άλλων, της Άλκηστης Χαλικιά,

    Εκδόσεις Ίκαρος, εικ. Φωτεινή Τίκκου

    Η εν-συναίσθηση, το πολυπόθητο “μπες λίγο στη θέση μου” ή όπως το είχε διατυπώσει η λαϊκή σοφία των παλιών “μπες στα παπούτσια μου” γίνεται ο πυρήνας της πολύ όμορφης, καλογραμμένης ιστορίας της Άλκηστης Χαλικιά. Η γεφύρωση αυτού του χάσματος ετερότητας και θέσης, η συναίσθηση των ανησυχιών, των αγωνιών, των καταστάσεων που πολιορκούν την ψυχή του άλλου, είναι σπουδαία κλειδιά και αξίες (αυτή η λέξη έχει πολύ σπουδαία σημασία) για την αγωγή κάθε παιδιού. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    13. Στο τικ τακ του ρολογιού, της Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου

    Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικ. Βανέσσα Ιωάννου

    Όλο αυτό το βαθύ πέλαγος του μη αναστρέψιμου δυνάστη χρόνου και όχι κάποιες μεμονωμένες, απλοϊκές σημάνσεις του στη ζωή μας, κολυμπά το νέο βιβλίο της αξιόλογης συγγραφέα Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου, Στο τικ τακ του ρολογιού. Και το κολυμπά με καλοκαιρινή ξεγνοιασιά και παιδικό σύστημα αξιών και ερωτημάτων, με επιστημονική συνέπεια και ρεαλιστική ακρίβεια. Το βιβλίο είναι βγαλμένο από κάθε σπίτι, από κάθε οικογένεια, από κάθε εσωτερική φωνή παιδιού. Είναι σα να έχει αποκωδικοποιήσει και αποδελτιώσει δεκάδες παιδιά που παλεύουν καθημερινά με όψεις του χρόνου. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    14. Όττο, της Άννας Κοντολέων

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη

    Βραβείο στην κατηγορία Βιβλίου Βραχείας Φόρμας από την IBBY-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2020. Με τρόπο ιδιαιτέρως ευφυή, συγγραφέας και εικονογράφος συνεργάστηκαν και επιδέξια συνωμότησαν και έκρυψαν τον σπουδαίο πρωταγωνιστή της ιστορίας, που δεν είναι ένας άψυχος τυπικός ήρωας, αλλά κάτι που με τη δική του ενέργεια, παρουσία και φροντίδα, ντύνει τις ζωές των ανθρώπων, εν προκειμένω της Χάνα. Σπουδαία συνεργασία, ξεχωριστό βιβλίο. Και το παιχνίδι των υποθέσεων καλά θα κρατεί ενόσω η ανάγνωση θα προχωρά. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    15. Ο ποντικός και η θυγατέρα του, της Φίλιας Δενδρινού

    Εκδόσεις Εν Πλω, εικ.: Εύη Τσακνιά

    Η Φίλια Δενδρινού κάνει ένα πολύ όμορφο ταξίδι σε όλον τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών με την δεξιοτεχνία των ικανών παραμυθάδων, μια δουλεμένη ξενάγηση των παιδιών στον αμέτρητο πλούτο της ελληνικής γλώσσας, της γλώσσας των ποιητών και των λαλητάδων, των σοφών γιαγιάδων και των τρανών ταξιδευτών. Απολαυστικό. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    16. Το μαγικό κλειδί, της Λίνας Μουσιώνη

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτικη, εικ.: Κατερίνα Βερούτσου

    Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη χρησιμοποιεί μαγικές εικόνες και περιγραφές που ξεσηκώνουν τη φαντασία, χίλια ξόρκια και μαγικά τεχνάσματα. Επιλέγει τις λέξεις μια προς μια και ξεδιπλώνει μια περιπέτεια με φανταστικά στοιχεία και πρωταγωνίστρια ένα μικρό κορίτσι. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση περιγράφει την εναλλαγή των συναισθημάτων και τα στάδια που περνάει ένα παιδί, από τον θυμό, την ματαίωση, τον φόβο, την απογοήτευση μέχρι την παραδοχή του λάθους και την ανάγκη για συγχώρεση. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    17. Η Χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

    Εκδόσεις Σαϊτη, εικ.: Κατερίνα Βερούτσου

    Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, κρατώντας τα βασικά στοιχεία των λαϊκών παραμυθιών, ενορχηστρώνει με τον δικό της αναγνωρίσιμο τρόπο και ύφος τρεις λυρικές ιστορίες με έναν κοινό ήρωα. Πρόκειται για άχρονες κι άτοπες ιστορίες με σχηματικούς ήρωες, έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στο καλό και το κακό, ανιμισμούς και αίσια έκβαση που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα γραφής και αριστοτεχνική διαχείριση της πλοκής. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου απογειώνει το κείμενο! Όλη η παρουσίαση εδώ.

    18. Ψίθυροι στην αμμουδιά, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικ.: Έφη Κοκκινάκη

    Γλώσσα θαλασσινή, καλοκαιρινή, λογοτεχνική, εύληπτη, ψίθυροι ρεαλιστικοί, σα να τους έχεις ακούσει στ’ αλήθεια αν έχεις περπατήσει στις αμμουδιές, ένας μικρόκοσμος καλοστημένος σαν πραγματική ζωή, σαν μέρα κάποιου ελληνικού καλοκαιριού, σαν ζουμ σε κάποια παιδικά χρόνια που έφυγαν και κάποια άλλα που τρέχουν τώρα. Με τους νοσταλγικούς, καλοκαιρινούς, ατμοσφαιρικούς και ατμοσφαιρικά καλοκαιρινούς πίνακες της Έφης Κοκκινάκη. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    19. Καλοκαίρι στο κουτί, της Αργυρώς Πιπίνη

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικ.: Αχιλλέας Ραζής

    Η Αργυρώ Πιπίνη μας χαρίζει ένα μικρό αριστούργημα. Το ποιητικό της κείμενο, συγκινητικά τρυφερό, είναι γεμάτο σύντομες αλλά γλαφυρές περιγραφές καλοκαιρινών στιγμών! Η συγγραφέας έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει και να αποδώσει με απίστευτη οικονομία λέξεων όλη την αίσθηση του καλοκαιριού. Ο εικαστικός Αχιλλέας Ραζής μετουσιώνει τις λέξεις σε εικόνες. Συνδυάζοντας θερμά και ψυχρά χρώματα δημιουργεί καλοκαιρινούς πίνακες ζωγραφικής που συχνά σε ξεγελούν και νομίζεις πως μπορείς να τους ψηλαφίσεις. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    20. Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι; του Φίλιππου Φωτιάδη

    Εκδόσεις Μάρτης

    Ο βραβευμένος εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης επιστρέφει με μια δική του χιουμοριστική και καλογραμμένη ιστορία! Ο συγγραφέας μολονότι επίλεξε το τετριμμένο θέμα της απόκτησης κατοικίδιου, εντούτοις κατάφερε να το προσεγγίσει από μια δική του ευφάνταστη σκοπιά. Απολαυστικά ξεκαρδιστική και άμεση η πρωτοπρόσωπη αφήγηση κυρίως στα σημεία στα οποία περιγράφονται τα ατυχήματα του άτυχου Μίλτου. Το κείμενο και η εικονογράφηση στο γνωστό ύφος του Φίλιππου Φωτιάδη δημιουργούν ένα εξαιρετικά απολαυστικό εικονογραφημένο βιβλίο! Όλη η παρουσίαση εδώ.

    Χρυσή Λίστα Plus (+5 προτάσεις για… Χρυσή Λίστα):

    Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς, της Ελένης Κατσαμά, Οι Πιτσιμπουίνοι: Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου, της Ευτυχίας Γιαννάκη (Εκδ. Ίκαρος), Δάσκαλος σε δύο ρόδες, της Μαρίας Ανδρικοπούλου (Εκδ. Καλέντη), Ο γάτος που έφυγε με τα χελιδόνια, του Χρήστου Μπουλώτη (Εκδ. Πατάκη), Υπόγεια εκδρομή, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη (Εκδ. Καλειδοσκόπιο)

    Ποίηση για παιδιά

    Κάθε χρόνο ένα βιβλίο θα επιλέγεται ως η πρότασή μας για αυτό το απαιτητικό, δύσκολο και ιδιαίτερο είδος.

    Ποιήματα-Σχήματα, της Αγγελικής Γ. Θάνου

    Εκδόσεις Πηγή, εικ.: Δημήτρης Μοράρος

    Η Αγγελική Γ. Θάνου στο βιβλίο της Ποιήματα-Σχήματα ενέταξε 14 οπτικά ποιήματα τα οποία εικονογράφησε περίφημα ο ζωγράφος Δημήτρης Μοράρος. Ποιήματα με απλότητα και χάρη, που ανασηκώνουν γνώριμους και οικείους στα παιδιά κόσμους και εικόνες (αστερίας, φύλλα, ουράνιο τόξο, χαρταετός, χριστουγεννιάτικο δέντρο κ.α.), εύληπτα, σε απλές ποιητικές φόρμες (δίστιχα, οκτάβες, 4+2, 6+2), με προσιτό λεξιλόγιο και επίπεδα λυρισμού που μπορούν να σηκώσουν τα παιδιά πέριξ (+-) της προσχολικής ηλικίας. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    Στην κατηγορία 4-7 ετών έχουμε ασφαλώς και την έκδοση αρκετών έξοχων μεταφρασμένων βιβλίων (τα είκοσι είναι πολύ λίγα για τα διαμάντια που μας έρχονται συνήθως από τις 20-30 εκ των 200 και πλέον χωρών της υφηλίου) που φανερώνουν την δύναμη της εικόνας και του λιτού, μετρημένου κειμένου, της πρωτοτυπίας και των υπόγειων, αδέσμευτων, μη ετοιμοπαράδοτων μηνυμάτων, την ουσιαστικά πλήρη απουσία παραδοσιακής φόρμας και γραμμών και την προσπάθεια εύρεσης θεμάτων που δεν έχουν παίξει ή που οι δημιουργοί τα τρέχουν εντελώς διαφορετικά. Η εξέλιξη οδηγείται από βιβλία σαν αυτά και μας χαροποιεί το γεγονός ότι Έλληνες δημιουργοί τρέχουν ή και συνοδοιπορούν προς αυτήν την εξέλιξη.

    Η Λίστα των Ξένων Δημιουργών αποτελείται επίσης από 20 βιβλία, τα οποία είναι τα εξής:

    1. Ο κηπουρός της νύχτας, των Τέρι και Έρικ Φαν

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Μετά το Ελαφοκάραβο (εικονογράφηση) και το Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό (κείμενο και εικονογράφηση), οι αδερφοί Φαν χαρίζουν στους αναγνώστες ένα ακόμα αριστούργημα! Ένα από τα κορυφαία βιβλία της δεκαετίας. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    2. Γραμμή 28, του Ντάβιντε Κάλι

    Εκδόσεις Ίκαρος, εικ.: Μάγκαλι Λε Χους

    Ένα απίστευτης ομορφιάς, ρεαλιστικό κείμενο, βγαλμένο από μια από τις πλέον ρομαντικές τουριστικές ατραξιόν του κόσμου. Εύρυθμο, καλοδομημένο, τρυφερό, νοσταλγικό, ωδή πραγματική στον έρωτα και τους ανά τον κόσμο ανώμοτους λειτουργούς του. Με την τόσο εκφραστική εικονογράφηση της Magali le Huche που ζωντανεύει με αίσθηση κινούμενης εικόνας την ιστορία. Αριστούργημα! Όλη η παρουσίαση εδώ.

    3. Το κορίτσι και ο δεινόσαυρος, της Χόλι Χιουζ

    Εκδόσεις Διόπτρα, εικ.: Σάρα Μασσίνι

    Ένα σπουδαίο, μαγευτικό Βιβλίο με όλη τη σημασία της λέξης από την Χόλι Χιουζ, με το λυρικό της κείμενο και την απλότητά της να μαγεύουν, μια ιστορία που αναδεικνύει την φαντασία των παιδιών, την μοναξιά και την ανία που τα οδηγεί σε σπουδαίες εφευρέσεις, αλλά και την δύναμη και σημασία του φανταστικού φίλου ο οποίος σε παιδιά μοναχικής ιδιοσυγκρασίας που δεν κάνουν εκπτώσεις στις συναναστροφές τους είναι πολύ σημαντικός έως απαραίτητος. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    4. Ο κήπος του Έβαν, του Μπράιαν Λις

    Εκδόσεις Άγκυρα

    Εκθαμβωτικής ομορφιάς, ίσως το κορυφαίο όλων των εποχών παγκοσμίως για την απώλεια! Το βιβλίο αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μάθημα για κάθε επίδοξο και μη συγγραφέα. Όσο για τα παιδιά; Θα βρουν ένα ξεκάθαρο, φωτεινό μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται όχι ως μια κλισέ φράση, αλλά με τη σειρά που της πρέπει: θύμωσε, οργίσου, κλείσου στον εαυτό σου, όλα φυσιολογικά είναι και ύστερα δες το φως που θα ξανάρθει στην ζωή και την καρδιά. Είναι νομοτελειακό: θα ξανάρθει! Όλη η παρουσίαση εδώ.

    5. Χιούστον, με ακούς; της Μαρί Λε Κουζιά

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος, εικ: Νίνα Μπενετό

    Κι από κοντά με τον Κήπο του Έβαν, ένα άλλο διαμάντι για την απώλεια και την τιμή στους αγαπημένους που φεύγουν. Νομίζετε ότι είναι ένα απλό παιδικό βιβλίο; Νομίζετε ότι τα “παιδικά βιβλία” είναι μόνο για παιδιά; Όχι. Πρόκειται για βιβλίο έξοχα φιλοσοφικό, που ανοίγει ένα τούνελ αισιοδοξίας, έναν δρόμο τιμής μπροστά στην απώλεια και τον θρήνο.“Ήταν υπέροχα στο φεγγάρι μαζί σου!” Όλη η παρουσίαση εδώ.

    6. Τι κάνουν η μαμά και ο μπαμπάς τη νύχτα; του Τιερί Λενά

    Εκδόσεις Διόπτρα, εικ.: Barroux

    Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει αναρωτηθεί τι κάνουν οι γονείς του στον προσωπικό τους χώρο. Δεν νομίζω να υπάρχει παιδί που να μην έχει αποδώσει στους γονείς του θεωρίες συνομωσίας, χαριτωμένες, αφελείς ή εντελώς ανυπόστατες. Κάθε σελίδα και ένα μικρό διαλογικό μέρος που γοητεύει με την απλότητά του, αποθεώνει την παιδική αθωότητα και αφέλεια και χαϊδεύει την καρδιά όλων, μικρών και μεγάλων, από τον βραβευμένο Thierry Lenain. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    7. Η Θάλασσα είδε, του Τομ Πέρσιβαλ

    Εκδόσεις Ίκαρος

    Δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν, μικρό και μεγάλο. Ο Τομ Πέρσιβαλ, χρησιμοποιώντας τα φυσικά τοπία του Vincent van Gogh και του Willem Roelofs, τον κόσμο της θάλασσας του Aelbert Cuyp και του Hendrik Willem Mesdag και τις υδάτινες διαδρομές μέσα στο δάσος του Maurits van der Valk, έφτιαξε ένα σμίξιμο αξιοθαύμαστο. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    8. Παλμίρ, του Ζιλ Μπομ

    Εκδόσεις Διάπλαση, εικ.: Αμαντίν Πιού

    Ένα υπέροχο με όλη τη σημασία της λέξης βιβλίο, ένα μοναδικό picture book με πολλές silent σελίδες και εικόνες για να δώσει ο αναγνώστης τον δικό του παλμό στο ταξίδι του Παλμίρ, μια λογοτεχνική έκρηξη για την μετανάστευση, για την προσαρμογή, την αναγνώριση της ευκαιρίας, την διαχείριση των συναισθημάτων στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, φυσικές ή άλλες, για την αποδοχή, τον φόβο και τη νέα ζωή που ανατέλλει και απλά πρέπει να έχεις βλέμμα για να τη δεις. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    9. Επιστροφή, του Άαρον Μπέκερ

    Εκδόσεις Φουρφούρι

    Ξεκίνησε µε το βραβευµένο µε Caldecott Honor “Ταξίδι”. Συνέχισε µε την επική “Αναζήτηση” (καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς για το National Public Radio). Και το 2019, ο Άαρον Μπέκερ ολοκληρώνει την silent τριλογία του με ένα ονειρικό βιβλίο. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    10. Τη νύχτα που τα φώτα άναψαν, του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

    Ασύλληπτης έμπνευσης βιβλίο από τον μάγο των εικόνων και των λέξεων Ντέιβιντ Λίτσφιλντ, ο οποίος μετά το Ο Αρκούδος, το Πιάνο, ο Σκύλος και το Βιολί σαγηνεύει ξανά, εξίσου βαθιά, μεστά, φιλοσοφικά. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    11. Χάρτινα αεροπλανάκια, του Τζιμ Χέλμορ

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικ.: Ρίτσαρντ Τζόουνς

    Τόσο απλό, τόσο δυνατό! Απόλυτος συγκερασμός λόγου και εικόνας. Το κείμενο, λιτό, καθαρό, βαθύ και ειλικρινές καθρεφτίζεται στις εικόνες που επίσης χωρίς καμία υπερβολή, με όμορφες απαλές χρωματικές αποχρώσεις και υφές, με λεπτομέρειες που δεν κραυγάζουν, χωρίς ξεκάθαρα περιγράμματα, με την αίσθηση ότι εισχωρεί το ένα μέσα στο άλλο, εκπέμπουν τα δυνατά συναισθήματα μεταδίδοντας μια έντονα ονειρική διάθεση.Όλη η παρουσίαση εδώ.

    12. Το Παιδί και η Αρκούδα, της Τρέισι Κόρντεροϊ

    Εκδόσεις Τζιαμπίρης, εικ.: Σάρα Μασσίνι

    Τι μαγευτικό βιβλίο είναι αυτό! Για τη φιλία, για τη μοναξιά του ενός παιδιού που αναζητεί έναν ακόμα για να παίξει όσα δεν παίζονται μονάχος, για την φαντασία και το μαζί, για τη χειμερία νάρκη (χειμέριος ύπνος στην περίπτωση της αρκούδας), τον σκληρό χειμώνα και την άνοιξη που αναγεννιέται η φύση και ξανασμίγουν οι φίλοι. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    13. Οι 12 Άθλοι του Ηρακλή, της Φρανσουάζ Ραχμίλ

    Εκδόσεις Κέδρος, εικ.: Σαρλότ Γκαστό

    Πραγματικό αριστούργημα. Μετά Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα και το Θεοί και θεές της μυθολογίας, η Φρανσουάζ Ραχμίλ και η Σαρλότ Γκαστό φέρνουν τώρα τον ήρωα των ηρώων, τον περίφημο Ηρακλή, σε μία ακόμα έκδοση που συναρπάζει με την ποιότητα, την εικαστική αρτιότητα και το αισθητικό αποτύπωμά της. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    14. Πωλητής ευτυχίας, του Ντάβιντε Κάλι

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

    Ένα μικρό αριστούργημα, ένα crossover picturebook που θα αγγίξει κάθε μικρή και μεγάλη καρδιά. Όλοι θέλουν να αγοράσουν λίγη ευτυχία, όμως η ευτυχία βρίσκεται παντού στις απλές καθημερινές στιγμές, σε ένα δείπνο με φίλους, σε ένα χαμόγελο, σε μια αγκαλιά και δε μένει παρά να τη δούμε με τα μάτια της ψυχής. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    15. Τα φτερά του Νόρμαν, του Τομ Πέρσιβαλ

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Όπως και Η Ανησυχία της Ρούμπι, λιτό και καλοδουλεμένο, πιο πρωτότυπο από τη Ρούμπι και εξίσου έξυπνο, Τα Φτερά του Νόρμαν πιάνει την διαφορετικότητα που αισθάνεται ένα παιδί ως μια πνιγηρή για το ίδιο πραγματικότητα που το αποσυντονίζει σε κάθε μικρή και μεγάλη πτυχή της καθημερινότητάς του, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι αυτή ακριβώς η διαφορετικότητά του είναι, όχι απλώς ευλογία, αλλά τα πραγματικά του φτερά που θα το κάνουν να πετάξει ψηλά, μακριά, άνετα, τον δρόμο, τη διαδρομή που θέλει. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    16, Μεταξύ τικ και τακ, της Λουίζ Γκρέιγκ

    Εκδόσεις Διόπτρα, εικ.: Άσλινγκ Λίντσεϊ

    Η Λουίζ Γκρέιγκ δημιουργεί μια πρωτότυπη, λυρική ιστορία. Το κείμενό της είναι σύντομο και γοητευτικά απλό. Οι λεπτομερείς κατόψεις της πόλης, πριν και μετά τις παρεμβάσεις της Λίζελ, αποτελούν από μόνες τους ένα ενδιαφέρον «κυνήγι θησαυρού» αλλά και άσκησης οπτικού γραμματισμού. Δίχως μεγαλοστομίες με απλές, καθημερινές πράξεις αγάπης προς τον συνάνθρωπο, τα ζώα, το περιβάλλον η ηρωίδα δείχνει μια στάση ζωής. Μια μαγική ιστορία για τον πολύτιμο χρόνο και την ενσυναίσθηση την οποία αξίζει να διαβάσει κανείς! Όλη η παρουσίαση εδώ.

    17. Το βιβλίο με τα λάθη, της Κορίνα Λούκεν

    Εκδόσεις Φουρφούρι

    Ένα πράγματι ευφάνταστο βιβλίο, ένα βιβλίο που ξεκινά με ένα απλό λάθος και δικαιώνει όλους όσοι λέμε το απλό “αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη” γιατί από αυτό θα προκύψει το σπουδαίο, το διαφορετικό, το αλλιώτικο, το απροσπέλαστο, το εξωπραγματικό, το επαναστατικό, το μοναδικό, το αναντίγραφο, το κάτι άλλο από το ευθύγραμμο, το ίδιο, το φωτοτυπημένο. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    18. Κοραλία, το ψάρι που έγινε εκατό ετών, της Λάρα Χόθορν

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία της αλίευσης ενός ροφού διακοσίων ετών στις ακτές της Αλάσκα, η ιστορία της Κοραλίας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν άνθρωπο ασυγκίνητο. Ζωντανή, πολύχρωμη εικονογράφηση, μαχαιριά το βραχύ κείμενο και ένα βιβλίο στην μάχη για έναν άλλο, υπεύθυνο πολίτη που θα διώξει το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού από τη ζωή του. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    19. Το κορίτσι που ήθελε να σώσει τα βιβλία, του Κλάους Χάγκερουπ

    Εκδόσεις Λιβάνη

    Για όσους αγαπούν τα βιβλία, για όσους ταξιδεύουν με τις ιστορίες τους και τους ήρωές τους, για όσους τα θεωρούν ζωντανούς κόσμους που αιωρούνται συχνά δίπλα τους, ο Νορβηγός συγγραφέας Κλάους Χάγκερουπ και η βραβευμένη εικονογράφος Λίζα Αιζάτο δημιούργησαν μια πραγματική ωδή στη φιλαναγνωσία και την αγάπη για τα βιβλία, μια αληθινή αναγνωστική εμπειρία που μαγεύει και ξετυλίγεται σαν κινηματογραφικό σκηνικό. Μοναδική λογοτεχνία για παιδιά περίπου 5-8 ετών. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    20. Μεγάλη, του Κανισάλες

    Εκδόσεις Διάπλαση

    Μια μικρή πέτρα ονειρεύεται να γίνει μεγάλη και τότε έρχεται η μαγεία του Κανισάλες. Απίθανη εξέλιξη που δεν γίνεται να αφήσει ασυγκίνητο τον ενήλικα αναγνώστη και να μην εμψυχώσει βαθιά τον μικρότερο. Γοητευτικά τα γεωμετρικά σκίτσα, όμορφη η λιτότητα των γραμμών του, κοντά στην παιδική φύση και εξαιρετικό το παιχνίδι του με τα μεγέθη και τις συγκρίσεις τους, όπως αυτές αλλάζουν κάθε φορά που η Πέτρα στέκεται πλάι σε διαφορετικό ζώο. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    Χρυσή Λίστα Plus (+5 προτάσεις για… Χρυσή Λίστα):

    Η νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα στη χώρα των θαυμάτων, της Κάρυς Μπέξινγκτον (Εκδ. Πατάκη), Ο φίλος μου ο Τζιμ, της Κίττυ Κράουθερ (Εκδ. Μάρτης), Αδερφάκια, του Ροθίο Μπονίγια (Εκδ. Ίκαρος), Ένα βουνό καρότα, της Κέιτι Χάντσον (Εκδ. Τζιαμπίρης), Ο Αρκούδος, το Πιάνο, ο Σκύλος και το Βιολί, του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ (Εκδ. Μικρή Σελήνη).


    Ραντεβού στις 22 Απριλίου 2020 με τις Χρυσές Λίστες για τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 8-11, 12-16 και γνώσεων.

    https://www.elniplex.com/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-%ce%b9%ce%b4%ce%ad%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82/

    RELATED ARTICLES

    Most Popular