Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό, της Άννας Δενδρινού

0
984

Τίτλος: Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό
Συγγραφέας: Άννα Δενδρινού
Εικονογράφηση: Αλέξης Φραγκούλης
Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Κώτση
Εκδόσεις:  Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016
Σελίδες: 64
Μέγεθος: 14,5 Χ 21
Μπλε Σειρά 4
Για παιδιά 8+ ετών
ISBN: 978-618-5151-22-5

Αγόρασέ το

Κάτι παράξενο συμβαίνει στη Θαλασσοχώρα και τα θαλασσινά τα έχουν χάσει. Έχουν κάνει την εμφάνιση τους η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ρύπανση και ο γιαλός έχει γεμίσει σκουπίδια. Υπεύθυνος για την καταστροφή ο άνθρωπος και η αλόγιστη χρήση χημικών. Τα ψάρια ψάχνουν να βρουν λύση και αποφασίζουν να φτιάξουν αφίσες, πλακάτ και πανό με συνθήματα για το περιβάλλον. Όλα τα θαλασσινά είναι έτοιμα να βγουν με πλακάτ και πανό για διαμαρτυρία στο γιαλό.

Μια παρέα παιδιών φτιάχνουν πύργους και αμμοπολιτείες στην παραλία, όταν τεράστια κύματα κι ένα βουητό τους κάνει να παγώσουν από φόβο. Μοιάζει με πραγματικό τσουνάμι μόνο που μεταφέρει όλων των ειδών τα θαλασσινά στο γιαλό. Τα παιδιά κοιτούν και δεν πιστεύουν στα μάτια τους, αν όσα συμβαίνουν είναι αληθινά. Τα παράπονα των ψαριών είναι πολλά και η διαμαρτυρία τους έχει στόχο να βγουν στο φως τα προβλήματα που προκαλούν οι άνθρωποι με τα σκουπίδια και τ’ απόβλητα τους.
Στην παραλία υπάρχουν καλάθια για τα σκουπίδια, όμως είναι ξεχειλισμένα και τα περισσότερα σκουπίδια είναι σκορπισμένα κάτω και γύρω απ αυτά. Ο ροφός, αρχηγός των ψαριών δίνει εντολή και το καλαμάρι σημειώνει: χρειάζονται μεγαλύτεροι κάδοι σε δρόμους και παραλίες και να τοποθετηθούν σε κοντινές αποστάσεις, ώστε οι άνθρωποι να σκοντάφτουν πάνω τους.
Τα παιδιά έχουν κι εκείνα να προτείνουν στο δήμαρχο να τοποθετήσει ειδικούς μπλε κάδους για τα ανακυκλώσιμα υλικά με την επιγραφή: «Προσοχή εδώ πετάτε όλα τα περιττά που γίνονται χρήσιμα ξανά».

Όμως τι γίνεται με εκείνους που δεν πειθαρχούν στις συμβουλές για προστασία του περιβάλλοντος; Για άλλη μια φορά τα παιδιά έχουν τη λύση γιατί υπάρχει ένα μέσο μαγικό που χρησιμοποιεί καθημερινά ο άνθρωπος και αυτό είναι το κινητό. Το σχέδιο των παιδιών είναι να πάνε σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και να τοποθετήσουν το εξής φωνητικό μήνυμα:
«Φίλε ή φίλη μου, πριν πετάξεις στο περιβάλλον σου κάτι περιττό, ψάξε γύρω σου να βρεις τον κάδο τον ειδικό, αλλιώς θα καταστρέψεις κάθε όνειρό σου και το μέλλον των παιδιών σου»

Οι ιδέες των παιδιών αμέτρητες και πρωτότυπες έχουν αφήσει τα ψάρια άφωνα, φωτογραφίες με τη διαμαρτυρία των ψαριών στο facebook, e- mail  και μηνύματα μέσω Viber σε όλα τα σχολεία, καθώς και μουσικοθεατρικά δρώμενα σε συνεργασία με δασκάλους για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Τι θα συμβεί στο τέλος άραγε;

Ένα παραμύθι με ήρωες τα θαλασσινά σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τη διαμαρτυρία τους με πλακάτ και με πανό και συμμάχους τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον. Η συγγραφέας Άννα Δενδρινού με χιούμορ, φαντασία και έξυπνα στιχάκια δημιουργεί μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος του βιβλίου η ιστορία μετατρέπεται σε θεατρικό έργο κατάλληλο να παιχτεί σε σχολεία και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Μια πρόταση για καλοκαιρινή γιορτή με κυρίαρχο μήνυμα την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν μόνα τους τα πλακάτ και τα πανό και να γράψουν τα δικά τους συνθήματα, να βρουν αντίστοιχα τραγούδια και χορογραφίες με θαλασσινό θέμα για την θεατρική παράσταση.

Η εικονογράφηση του Αλέξη Φραγκούλη με τις καρτουνίστικες φιγούρες που απεικονίζουν τη Μόλυνση και τη Ρύπανση αλλά και τα ψάρια με γυαλιά και μουστάκια και τον κάβουρα με καπέλο προσδίδουν μια χαρούμενη νότα και απελευθερώνουν τη φαντασία. Τα παιδιά ξαφνιάζουν ευχάριστα με τις πρωτότυπες ιδέες τους και είναι στο πνεύμα της εποχής και της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Άννα Δενδρινού γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Πριν ακόμη μάθει να γράφει και να διαβάζει, έφτιαχνε ιστορίες στο μυαλό της τα βράδια, για να ξεπεράσει το φόβο της με το σκοτάδι.  Αργότερα τις έλεγε στα παιδιά της και σαν εργαζόμενη στα παιδιά του θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου "Μέριμνα" Πατρών, σχολείο για άτομα με νοητική υστέρηση, όπου και εργάζεται ως εκπαιδεύτρια από το 1990. Είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών.
Το 2005 έγραψε ένα θεατρικό παραμύθι με τον τίτλο "Αγάπιος τ' όνομά του", το οποίο παρουσιάσθηκε στο Δημοτικό θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας από τον παιδικό θίασο του Καρναβαλικού Κομιτάτου της πόλης. Στη συνέχεια ο "Αγάπιος" έγινε παιδικό βιβλίο και κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2007 από τις εκδόσεις "Περί Τεχνών" στην Πάτρα.
 Επίσης ένα δεύτερο θεατρικό παραμύθι "Το όνειρο του Ηλιανού", παίχτηκε το 2005 στο θέατρο "Αγορά", της Πάτρας. Τέλος, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο "Περί Τεχνών", το έτος 2009, εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το παραμύθι με τον τίτλο "Ένα ταψί με γεμιστά".
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής Παιδικού Βιβλίου (Ε.ΚΕ.Β.Ι.), το 2006-2007, εργαστήρια Αφήγησης Λαϊκών Παραμυθιών στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, το 2007, με την Αγνή Στρουμπουλή, εργαστήρια Προσέγγισης Αφήγησης Παραμυθιού στο πρόγραμμα "Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου" στη Βυτίνα Αρκαδίας, το 2007-2008, σεμινάρια θεατρικής Παιδείας", το 2008, στην Πάτρα από το εργαστήρι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.- Ν.Ε.Λ.Ε. Αχαϊας καθώς και σεμινάρια Εμψύχωσης θεατρικού Παραμυθιού, την περίοδο 2009-2020, στο θεατρικό Εργαστήρι του θεάτρου "Πόρτα" της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Έχει παρακολουθήσει τον κύκλο μαθημάτων «Το θέατρο στα σχολεία» με τον Θωμά Μοσχόπουλο, τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, καθώς και ετήσιο εργαστήρι της Σάσας Βούλγαρη. Έως σήμερα συμμετέχει στο εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού της ομάδας του Λάκη Κουρετζή.

Τα βιβλία της:
Ο δάσκαλός μου κι εγώ, Ψυχής τα Λαμπυρίσματα, 2006
Αγάπιος τ’ όνομά του, περί τεχνών, 2007
 Ένα ταψί με γεμιστά, περί τεχνών, 2009
Μια ευθεία και ένα Ο, Παρρησία, 2011
Η παιχνιδο-κλέφτρα, Παρρησία, 2011
Και ήταν, λέει, ένα όνειρο…, Δρόμων, 2012
Η χιονονιφάδα και το δέντρο το μονάχο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2014
1.2.3. … φτου ξελευτερία!, Εκδόσεις Κυριακίδη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ,2015
Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Αλέξης Φραγκούλης γεννήθηκε στη Πάτρα το 1988 και είναι, από το 2010, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική από πολύ μικρή ηλικία και σύντομα ξεχώρισε χάρη στο πολύπλευρο ταλέντο του και την αγάπη του για τις τέχνες. Από το 1996 έως και το 2000 παρακολούθησε μαθήματα ελευθέρου σχεδίου, ζωγραφικής, εικονογράφησης και παιδικής εικονογράφησης κοντά στο Πατρινό ζωγράφο Ανδρέα Αγγελόπουλο τα οποία και συνεχίζει από το 2011 έως και σήμερα.
Από το 2009 έως και σήμερα διδάσκει Ζωγραφική και Χειροτεχνία σε παιδιά ηλικίας από 4 έως και 14 ετών, στα τμημάτα Ζωγραφικής του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών.Το 2009 εικονογράφησε το παιδικό μυθιστόρημα «Ηλιοδώρα Αστερίτης και Φλάουτο» της Πατρινής Συγγραφέως Θεοδώρας Μαρούδα-Ανεστοπούλου και το 2012 εικονογράφησε το μυθιστόρημα «Τα μυστικά των κόσμων» του συγγραφέα Βασίλη Αλεξανδρόπουλου. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Μυθοπεριπατητές».
Από το 2010 έως και σήμερα συμμετέχει με τους «Μυθοπεριπατητές» στο Θεατρικό Παραμύθι και στο Θεατρικό Δρώμενο που διοργανώνουν οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.Το 2012 συμμετείχε ως χορευτής στο έργο “FlashBack” στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας.
Η επιβράβευση του ταλέντου του έρχεται από μια σειρά διακρίσεων και συμμετοχών σε διάφορους τοπικούς και μη διαγωνισμούς.

• Πάτρα, 13 Ιανουαρίου 2012: Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη στο διαγωνισμό αφίσας του
   δήμου Πατρέων για το Πατρινό Καρναβάλι.
• Πάτρα, 10 – 12 Οκτωβρίου 2008: Συμμετοχή και παρακολούθηση των εργασιών της 22ης
 Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που έγινε στην Πάτρα, με οργανωτή το   
 ΣΕΑ Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Ο Άγιος Στυλιανός».
• Απρίλιος 2006: Συμμετοχή στους 12ους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς
 αγώνες.
• Απρίλιος 2006: Α' Βραβείο Ζωγραφικής των Περιφερειακών Μαθητικών Αγώνων
 Ζωγραφικής, Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας & Ιονίων Νήσων.
• Πάτρα, 15 – 30 Σεπτεμβρίου 2006: Συμμετοχή και διάκριση στους 100 πρώτους στον 1ο
 Διαγωνισμό COMIX.
• Βέροια – Έδεσσα, 2004 – 2005: Συμμετοχή και τιμητική διάκριση στο πρόγραμμα
 Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: ‘Φως – Χρώμα – Δημιουργία στο σχολείο μας’, της
 Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Αχαΐας.