Ψηλά τα χέρια, της Έλενας Αρτζανίδου

0
726

Τίτλος: Ψηλά τα χέρια
Συγγραφέας:Έλενα Αρτζανίδου
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση & Πάρις Ναυπλιώτης
Εκδόσεις:
Ψυχογιός, Μάρτιος 2016
Σελίδες: 48
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-618-01-1382-2

Αγόρασέ το

Η σχολική τάξη είναι ο «φυσικός χώρος» της Έλενας Αρτζανίδου αφού εκτός από συγγραφέας είναι και εκπαιδευτικός.  Η ιστορία της λοιπόν, στο σχολείο εκτυλίσσεται με ήρωες τα παιδιά. Το Θέμα του βιβλίου είναι ο σχολικός εκφοβισμός αλλά και πολλά περισσότερα από αυτό. Το συναισθηματικό κλίμα της τάξης, η ομάδα αλλά και τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε παιδιού είναι μερικές ακόμα πτυχές της ζωής και των σχέσεων τις οποίες η συγγραφέας προσεγγίζει με ευαισθησία και τρυφερότητα.

Η ιστορία αρχίζει την ώρα του διαλείμματος. Ο Τζίμης, ο παλληκαράς της τάξης, εκφοβίζει τη νεοφερμένη Θεοφίλη με τα όπλα και τις απειλές του. Η Θεοφίλη, η οποία έχει επιλεκτική αλαλία, τρομάζει και η Μαλένα σπεύδει να την υπερασπιστεί. Γίνεται όμως η ίδια το θύμα του Τζίμη ο οποίος τη σημαδεύει με το ψεύτικο όπλο του, την αποκαλεί «γυαλαμπούκα» και «μπουμπούκα» κι απειλεί να της σπάσει τα γυαλιά. Κάποια παιδιά φοβούνται και κλαίνε ενώ άλλα όπως ο Περικλής και ο Μάνος παρεμβαίνουν προσπαθώντας να σταματήσουν τον Τζίμη. Το κουδούνι εκτονώνει προσωρινά την κατάσταση. Η εμφάνιση ενός μικρού, τραυματισμένου πουλιού θα δώσει την ευκαιρία στην κυρία Μύρα, τη δασκάλα , να δουλέψει το κοινωνικοσυναισθγματικό κλίμα της τάξης αλλά και στη Θεοφίλη το κίνητρο να επικοινωνήσει. Κι αν αναρωτιέστε τι συνέβη τελικά με τον Τζίμη, δε θα σας αποκαλύψουμε κάτι άλλο. Τη συνέχεια της ιστορίας  θα τη διαβάσετε στο βιβλίο. 

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται από τη Μαλένα και είναι πρωτοπρόσωπη, άμεση και ζωντανή. Στο ίδιο ύφος κινούνται και οι εικονογράφοι Λήδα Βαρβαρούση και Πάρις Ναυπλιώτης συνοδεύοντας το κείμενο με  εικόνες καθαρές και ζωντανές. Μια πολύ δυνατή κι ενδιαφέρουσα στιγμή στην εικονογράφηση, με πολλά σημαινόμενα είναι κατά τη γνώμη μας, εκείνη που απεικονίζει ένα χέρι  να προτάσσεται με σηκωμένο τον δείκτη και τον αντίχειρα και σαν άλλο όπλο να σημαδεύει το σπουργίτι.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στα βιβλία της Έλενας Αρτζανίδου είναι ότι οι ήρωες της είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Τους «βαφτίζει» με πρωτότυπα, ξεχωριστά ονόματα που εντυπώνονται κι ύστερα υφαίνει την ιστορία τους δημιουργώντας στον αναγνώστη την αίσθηση ότι τους γνωρίζει. Μερικοί μάλιστα ήρωες είναι τόσο ζωντανοί ώστε επανεμφανίζονται όπως συμβαίνει με τη Μαλένα και τον Τζίμη τους οποίους είχαμε γνωρίσει σε παλιότερα βιβλία της Έλενας Αρτζανίδου και τους ξανασυναντάμε μεγαλύτερους βέβαια, στο βιβλίο «Ψηλά τα χέρια». Μέσω της διακειμενικότητας λοιπόν, τα κείμενα της Έλενας Αρτζανίδου αν και αυτόνομα, επιτυγχάνουν μια αβίαστη "συνομιλία" μεταξύ τους, με τον αναγνώστη  αλλά και με την εποχή τους καθώς θίγουν κοινωνικά ζητήματα. Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου εξάλλου, μας θύμισε την ομότιτλη γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Ρομέν Γκουπίλ (2010) αλλά και τη φράση "ψηλά τα χέρια" που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα για την άνευ όρων παράδοση. Δεν μπορέσαμε λοιπόν παρά να σκεφτούμε διαβάζοντας το βιβλίο, αν τα παιδιά θα παραδοθούν στα φαινόμενα βίας που χαρακτηρίζουν, όχι τις σχολικές τάξεις, αλλά τις κοινωνίες ολόκληρες ή αν θα επιλέξουν έναν διαφορετικό δρόμο αλληλοαποδοχής και σεβασμού. 

Ολοκληρώνοντας θα αναφερθούμε στον διακριτικά καθοδηγητικό ρόλο της δασκάλας, η οποία φαίνεται να γνωρίζει τα πάντα. Δεν επιβάλει όμως το δικό της αξιακό σύστημα στα παιδιά. Αξιοποιεί απρόβλεπτα περιστατικά της καθημερινότητας για να ενδυναμώσει την ντροπαλή Θεοφίλη που δυσκολεύεται λόγω της επιλεκτκής αλαλίας να επικοινωνήσει, αλλά και για να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην τάξη της. Το παιχνίδι μάλιστα του ονόματός της «Μύρα» με την ομόηχη λέξη μοίρα, δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει την αριστοτελική ρήση ότι η τύχη των λαών βρίσκεται στην εκπαίδευση. 

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αξίζει να διαβάσουν το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου, όχι γιατί το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα λέγαμε "της μόδας".Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί γιατί μας προτρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τις διαστάσεις που παίρνουν στιςπαιδικές ψυχές διάφορα κοινωνικά φαινόμενα όπως η βία και η έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα. Άλλωστε η λογοτεχνία μπορεί να μην επιλύει ως δια μαγείας φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας αλλά βάζει το λιθαράκι της στην αλλάγή της κουλτούρας μας.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε το 1964 στη Δ. Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1981 τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων αλλά και άρθρων που αφορούν τον πολιτισμό για την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη – Μακεδονία" και στο free-press "Karfitsa". Αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό έντυπο www.thinkfree.gr. κι από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. 

Τα βιβλία της
Φιλαρέτη και Πάτης, Εκδόσεις Πατάκη (1997)
Στο μισό του ουρανού, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Φεγγαροχριστούγεννα, Μίλητος (2002)
Τέλος φθινοπώρου, Ιανός (2002)
Η χαδιάρα φώκια, Παρατηρητής (2002)
Στην αγκαλιά της θάλασσας, Ελληνικά Γράμματα (2003)
Ένα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια, Μίλητος (2003)
Κόκκινα χρυσά παπούτσια, Μίλητος (2004)
Ο Ίππο και η παρέα του, Σύγχρονοι Ορίζοντες (2006)
Με λένε Πρόμις, Ψυχογιός (2006)
Το ταξίδι των κύκνων, Διάπλαση (2007)
Το δέντρο της ευτυχίας, Μίλητος (2007)
Βοήθεια! Σκουπίδια… Σώστε με!, Ωρίων (2007)
Η πόλη του βασιλιά, Διάπλαση (2007)
Ο γίγαντας κοιμάται!, Ωρίων (2007)
Ο ποταμός ξεχείλισε, Ωρίων (2007)
Ο Φωκίων είναι παλικάρι, Μίλητος (2007)
Τα 95 φεγγάρια του κόσμου μας, Ωρίων (2007)
Η οικογένεια, Ψυχογιός(2008)
Τα σιδεράκια της Φαρφιρώς, Ψυχογιός (2010)
Με παιχνίδι γράφω λέξη και στην Πρώτη πιάνω θέση, Διάπλαση (2009)
Τα γυαλάκια της Μαλένας, Ψυχογιός(2009)    Φίλοι σε ξένο τόπο, Διάπλαση (2009)
Δεν έφταιγα εγώ!, Ψυχογιός (2009)
Δεν έφταιγα εγώ!, Ψυχογιός (2010)
Μυστικά και ψέματα, Βιβλιόφωνο (2010)
Ο φίλος μου ο Τζίμης, Ψυχογιός (2010)
Η οικογένεια, Ψυχογιός (2011)
Ο κρυμμένος θησαυρός της τσέπης, Ψυχογιός (2011)
Ο φίλος μου ο Τζίμης, Ψυχογιός (2011)
Τα γυαλάκια της Μαλένας, Ψυχογιός (2011)
Τα σιδεράκια της Φαρφιρώς, Ψυχογιός (2011)
Γκασταρμπάιτερ, η οδυνηρή φυγή, Manus Scripta (2012)
Δεν ντρέπομαι πια, Ψυχογιός (2012)
Δεν ντρέπομαι πια, Ψυχογιός (2012)
Με λένε Πρόμις, Ψυχογιός (2012)
Ο κρυμμένος θησαυρός της τσέπης, Ψυχογιός (2012)
Στο μισό του ουρανού, Βιβλιόφωνο (2012)
Άγης ο Μαθημάγος, Ψυχογιός (2013)
Στην αγκαλιά της θάλασσας, Manus Scripta (2013)
Το κουτί της Ιζόλδης, Ψυχογιός (2013)
Κι εσύ, μαμά… τον χαλβά σου, Ψυχογιός (2014) 
Σιωπηλές σκιές, Βιβλιόφωνο (2014)   

Ψηλά τα χέρια, Ψυχογιός (2016)
Το καράβι της γιορτής, Καλειδοσκόπιο (2016)

Πιάσε το τιμόνι, γίγαντα, Ψυχογιός (2017)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Λήδα  Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Διδάσκεται ζωγραφική κοντά στους εικαστικούς Ελένη Αντωνίου και Δημήτρη Μάζη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών Βακαλό (ζωγραφική, γραφιστική, εικονογράφηση, φωτογραφία). Το 1983 εργάστηκε ως εικονογράφος σε εταιρεία παραγωγής ταινιών και κινουμένων σχεδίων ενώ από το 1985 σε διαφημιστικές εταιρείες, ως καλλιτεχνική διευθύντρια δημιουργικού. Το 1990 κέρδισε το πρώτο και το δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ Διαφήμισης, για την καμπάνια «Σαντορίνη» της εταιρείας Μπουτάρη- Leo Burnett. Από το 1993 έχει γράψει 15 βιβλία και εικονογραφήσει περί τα 200 βιβλία στην Ελλάδα από τα οποία κάποια κυκλοφορούν σε πολλές χώρες. Μέσα σε αυτά τα πιο γνωστά είναι η σειρά της “Τρελοδαγκωνίτσες”* που γράφει και εικονογραφεί, ο Τριγωνοψαρούλης και ο Μάϊκ ο Φασολάκης που είναι Best sellers & long sellers

2006 Πρώτο διεθνές βραβείο εικονογράφησης από το South East Europe Children Literature Center- Sofia Bulgaria, για το βιβλίο της “Ένα Σκουλίκι με φτερά” -σειρά “Τρελοδαγκωνίτσες”, εκδ. Παπαδόπουλος.
2006 Εικονογραφεί το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού “Η γλώσσα μου” και το λεξικό της Α’, Β’και Γ΄ δημοτικού.
2009 Συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης στην Ελλάδα με το βιβλίο της “Μια παρέα με καρδιά” που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης( Κείμενα -Εικόνες)
2010 Δημιουργεί τη μασκώτ “Ελπίδα” που διακοσμεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα”
2014 Εικονογραφεί για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης στην Ελλάδα, το βιβλίο “Τα αστέρια της Ευρώπης”Με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα “Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα”, συνεργάζεται στενά με σχολεία, νηπιαγωγεία, βιβλιοθήκες και δήμους για την διάδοση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου (του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ήταν υποψήφια προτεινόμενη εικονογράφος γαι το βραβείο Andersen IBBY 2016.

Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε
Ένα φίδι… τρομερό!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001) 
Ένας καλόκαρδος… καρχαρίας!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)          
Ένας πολύ γλυκός… λύκος!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)    
Μια αράχνη μόνη… ψάχνει!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2002) 
Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2002)
Ένα γουρούνι… με ταλέντο!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)  
Ένα ψάρι που δεν ήξερε… να κολυμπάει!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)      
Παίζω και ζωγραφίζω με τις τρελοδαγκωνίτσες 1, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)
Παίζω και ζωγραφίζω με τις τρελοδαγκωνίτσες 2, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)
Ένας ποντικός… κάπως βιαστικός!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2005)    
Τα Χριστούγεννα της τρελοπαρέας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2005)    
Ένα σκουλήκι… με φτερά!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)     
Το αγαπημένο μου σπιτάκι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)     
Μια μέλισσα με… λύση!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)          
Τι ρόλο παίζει η αγελάδα;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2013)       
Ένα πουλί… στην πρίζα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)

Βιβλία που εικονογράφησε
Ραπτόπουλος, Σωτήριος Κ., Η γλώσσα μου Β΄ τάξη δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη  (1997)
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο Τριγωνοψαρούλης, Εκδόσεις Πατάκη (1997)     
Tomalin, Barry, Magic 2, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Tomalin, Barry, Magic 2, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Πετρίδου – Φωτοπούλου, Χρυσούλα, Η Μελιώ και ο Ζαχαρούλης, Αρχιπέλαγος (1998)     
Θεοδοσίου, Νίκος, Μεδουσάνθη, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Μεταξά – Παξινού, Μαίρη, Ο παππούς μου κι εγώ, Κέδρος (1998)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Δ., 1964- , συγγραφέας, Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Μεταξά – Παξινού, Μαίρη, Οι φίλες μου, το περιστέρι κι εγώ, Κέδρος (1998)     
Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, Σαν το σκύλο με τη γάτα, Κέδρος (1998)     
Στέλλας, Νικήτας Π., Σταυρόλεξα με τις λέξεις της καρτέλας για την Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Μεταξά – Παξινού, Μαίρη, Το αδερφάκι μου κι εγώ, Κέδρος (1998)     
Αρναούτης, Νίκος, Το ταξίδι της ελληνικής γλώσσας, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Ψαλλιδάς, Βασίλης Κ., Χειροτεχνικές συνθέσεις, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Blyton, Enid, Απειλή στο αγρόκτημα, Μίνωας (1999)     
Βελετά – Βασιλειάδου, Μαρία, Ένα σούπερ δεινοσαυράκι, Ελληνικά Γράμματα (1999)     
Blyton, Enid, Μυστήριο στο έρημο σπίτι, Μίνωας (1999)     
Βασιλείου, Λέττα, Ο Μίμης ο πατούσας, Μίνωας (1999)     
Blyton, Enid, Περιπέτεια στην ομίχλη, Μίνωας (1999)     
Blyton, Enid, Τα κλεμμένα μαργαριτάρια, Μίνωας (1999)     
Blyton, Enid, Το αίνιγμα του σκοτεινού δωματίου, Μίνωας (1999)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το μαϊμουδάκι φάντασμα, Μίνωας (1999) Blyton, Enid, Ένας άλυτος γρίφος, Μίνωας (2000)     
Ραπτόπουλος, Σωτήριος Κ., Η γλώσσα μου Β΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Blyton, Enid, Η σπηλιά με τα μυστήρια, Μίνωας (2000)     
Σακελλαρίδης, Γιώργος, Ιστορία μέσα σε μια σαλάτα, Ελληνικά Γράμματα (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Ο Πάκι Αϊ-Βασίλης, Μίνωας (2000)     
Βελετά – Βασιλειάδου, Μαρία, Το ανιψάκι του Αϊ-Βασίλη, Ελληνικά Γράμματα (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το αρκουδάκι που δεν ζηλεύει το αδελφάκι του, Μίνωας (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το αρκουδάκι που φοβόταν το σκοτάδι, Μίνωας (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το αρκουδάκι που φοβόταν τους σεισμούς, Μίνωας (2000)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το γοργονάκι, Μίνωας (2000)     
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Blyton, Enid, Το μυστικό του δάσους, Μίνωας (2000)     
Αυτζής, Μερκούριος, Το τραγούδι του κότσυφα, Μίνωας (2000)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τριγωνοψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Βασιλείου, Λέττα, Τσιρλιμίγκος, ο ήσυχος καλικάντζαρος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2000)
Χατζηνικολάου, Ντίνα, Φέφε ο μεγάλος πιανίστας και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Αναγνώστου, Κατερίνα, Με το ποδήλατο του ανέμου, Μίνωας (2001)     
Κύρδη, Καλλιόπη, Πώς έμαθε η γάτα να διαβάζει;, Μεταίχμιο (2001)     
Blyton, Enid, Στα ίχνη της συμμορίας, Μίνωας (2001)     
Ρεκαλίδου, Γαλήνη, Στη χώρα του ουράνιου τόξου, Ελληνικά Γράμματα (2001)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Τα πρώτα μου αγγλικά, Μίνωας (2001)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το αρκουδάκι που δεν φοβάται το νοσοκομείο, Μίνωας (2001)     
Καρακώστα, Μελίνα, Το φεγγάρι που ζήλευε, Εκδόσεις Πατάκη (2001)     
Κύρδη, Καλλιόπη, Γλώσσα – ιστορία Γ΄ δημοτικού, χρονοταξιδευτές στην Πύλη των Λεόντων, Μεταίχμιο (2002)     
Βαρελλά, Αγγελική, Δέκα σάντουιτς με ιστορίες, Ψυχογιός (2002)     
Καλωσόρισες μωράκι!, Μίνωας (2002)     
Καλωσόρισες μωράκι!, Μίνωας (2002)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Μαθαίνω τα ζώα της θάλασσας με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Μαθαίνω τα ζώα του αγροκτήματος με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Lou, Virginie, 1954-, Μια αγάπη για φιλάκια, Μεταίχμιο (2002)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Πάκι το αρκουδάκι πρώτη μέρα στο σχολείο, Μίνωας (2002)     
Χρωματίζω με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Χρωματίζω με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Χρωματίζω με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Χρωματίζω με τον Πάκι το αρκουδάκι, Μίνωας (2002)     
Blyton, Enid, Η απαγωγή, Μίνωας
Blyton, Enid, Η νύχτα με τις φωτιές, Μίνωας
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Μαθαίνω την ώρα, Μίνωας
Plath, Sylvia, 1932-1963, Η κουζίνα της κυρίας Τσέρι, Μεταίχμιο (2003)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Μάστορη, Βούλα, Ο μικρούλης Απόλλωνας, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Μάστορη, Βούλα, Ο μικρούλης Δίας, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Μάστορη, Βούλα, Ο μικρούλης Ερμής, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Κοντολέων, Μάνος, Οι κάλτσες με τα δώρα, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Μυλωνά, Φωτεινή, Το μαγικό κουμπί, Μίλητος (2003)     
Κοκορέλη, Αργυρώ, Το παραμύθι της Λίζας, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Σιδέρης, Σπύρος, Το φεγγάρι που δεν μπορούσε να κοιμηθεί, Μίνωας (2003)     
Λυχναρά, Λίνα, Η Λυδία στη χώρα των χρωμάτων, Εκδόσεις Καστανιώτη (2004)     
Η Σταχτοπούτα, Ελληνικά Γράμματα (2004)     
Κυρίτση, Ιωάννα, Θαλασσομαθήματα, Μίλητος (2004)     
Χονδράκη, Ειρήνη, Μηδέν έως ένα, Εκδόσεις Πατάκη (2004)     
Κάσσαρης, Δημήτρης, Οι χοντρές κυρίες, Κέδρος (2004)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Πάκι, τα παιδιά δε χωρίζουν ποτέ, Μίνωας (2004)     
Παπαλιού, Ντορίνα, Το μαγικό τσουκάλι του Ορέστη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Δώρα, κουραμπιέδες, φώτα και πρωτοχρονιάτικα καρότα, Μίνωας (2005)     
Φώτου, Γιώτα, Ο αόρατος Πολ, Ψυχογιός (2005)     
Γεωργίου, Κατερίνα, Ο Μίδας το χρυσόψαρο, Ελληνικά Γράμματα (2005)     
Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Ο Πάκι δε φοβάται τους σεισμούς, Μίνωας (2005)     
Βενιέρη, Ελένη, Οι ωραιότερες διακοπές μου για τα παιδιά που τελείωσαν την Γ΄ δημοτικού, Διηνεκές (2005)     
Πουλινάκης, Νίκος Α., Τα χνότα των ονείρων του Αστρομποϊλή και οι ξυπόλητες νότες, Μίνωας (2005)     
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Τζίλντα και Ιβάν, Εκδόσεις Πατάκη (2005)     
Χρωματίζω με τον Πάκι, Μίνωας (2005)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
Τερκεσίδου, Λένα, Οι θησαυροτροφές, Άγκυρα (2006)     
Βαρελλά, Αγγελική, Το πιάτο του Αλέξανδρου, Πορτοκάλι (2006)
Καλαμπαλίκη – Μπάου, Θάλεια, Δεκαπέντε κλωστές δεμένες…, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Κυρίτση, Ιωάννα, Επιχείρηση ψείρα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)     
Γραμμένος, Δημήτρης, Η συναυλία των χρωμάτων, Άγκυρα (2007)     
Bottaccioli, Francesco, Μου τέλειωσε το βάλιουμ, να φάω μια μακαρονάδα;, Μύρτος (2007)
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο Τριγωνοψαρούλης κάνει πάρτι, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο Τριγωνοψαρούλης σ' αγαπάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Οι φίλοι του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Συλλογικό έργο, Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…, Κοάν
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τριγωνοψαρούλης, Να φορούν τα ψάρια ρούχα;, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τριγωνοψαρούλης, Παίζω και μετρώ, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
Παράσχου – Χατζηδημητρίου, Σοφία, Η πριγκίπισσα Θλίψη που έγινε… Χαρά, Εκδόσεις Πατάκη (2008)     
Γερουλάνου, Ελένη, Με οδηγό τη μύτη ενός μολυβιού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)     
Καμαράτου – Γιαλλούση, Ειρήνη, Ο ψευτάκος, Ψυχογιός (2008)     
Βαρελλά, Αγγελική, Στον κήπο με τα παραμύθια, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2008) Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2009)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ένα… ψυγείο για τον Ορφέα, Ψυχογιός (2009)     
Κανάκη, Στέλλα, Θέλω μέλι, Πορτοκάλι (2009)     
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Αζόρ και ο Κωστάκης στο σχολείο, Μεταίχμιο (2009)     
Σιδέρης, Σπύρος, Το φεγγάρι που δεν μπορούσε να ξυπνήσει, Μίνωας (2009)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Θα σε γαργαλήσω, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2010)     
Συλλογικό έργο, Μίλα μη φοβάσαι, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2010)     
Καμαράτου – Γιαλλούση, Ειρήνη, Ο ψευτάκος, Ψυχογιός (2010)     
Γερουλάνου, Ελένη, Όταν η μύτη του μολυβιού συνάντησε τους αριθμούς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ουρανοκαμώματα, Ελληνικά Γράμματα (2010)     
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο φασολάκης: Πάω θάλασσα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Τα Χριστούγεννα του Μάικ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)     
Μπουλώτης, Χρήστος, Ο Αζόρ και ο Κωστάκης στο σχολείο, Μεταίχμιο (2011)     
Φώτου, Γιώτα, Ο αόρατος Πολ, Ψυχογιός (2011)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ο Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου, Ψυχογιός (2011)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα, Ψυχογιός (2011)
Μπαλίλη, Βιβή, Ο σκίουρος με τη μοβ ουρά, Modern Times (2011)     
Συλλογικό έργο, Οι πιο ωραίες ιστορίες για το Πάσχα, Μίνωας (2011)     
Τζούμα, Ειρήνη, Σίντο: Περιπέτεια στη Μουσικοχώρα, Εν πλω (2011)     
Βαρελλά, Αγγελική, Δέκα σάντουιτς με ιστορίες, Ψυχογιός     
Συλλογικό έργο, Αγαπημένες ελληνικές ιστορίες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, Μίνωας (2012)     
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012) 
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Συλλογικό έργο, Γλώσσα Α΄ δημοτικού: Γράμματα, λέξεις, ιστορίες, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012) 
Ηλία, Ελένη Α., Μετά τον Μικρό Πρίγκιπα, Ηριδανός (2012)     
Αυτζής, Μερκούριος, Ο Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα, Ψυχογιός (2012)
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Θα σε γαργαλήσω, Ψυχογιός (2013)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο φασολάκης: Πάω θάλασσα, Ψυχογιός (2013)     
Κυριακού, Μαρί, Οι περιπέτειες του Μάικ του Φασολάκη, Ψυχογιός (2013)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ… αχινό!, Εκδόσεις Πατάκη (2013)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Ήρθε το σχολικό, Ψυχογιός (2014)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Τα Χριστούγεννα του Μάικ, Ψυχογιός (2014)    
Καββαδά, Μαριλένα, Το κρυφτό της χαράς, Διάπλους (2014)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Ήρθε το σχολικό, Ψυχογιός (2015)    
Γερουλάνου, Ελένη, Με οδηγό τη μύτη ενός μολυβιού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     
Γερουλάνου, Ελένη, Όταν η μύτη του μολυβιού συνάντησε τους αριθμούς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     
Βλασταρά, Λένα, Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου, CaptainBook.gr (2015)     
Κυριακού, Μαρί, Μάικ ο Φασολάκης: Κόντρα με τον αρακά, Ψυχογιός  (2016)    
Αρτζανίδου, Έλενα,
Ψηλά τα χέρια, Ψυχογιός  (2016)