Ως την άκρη του νερού, της Βασιλικής Νευροκοπλή

0
658

Τίτλος: Ως την άκρη του νερού
Συγγραφέας: Βασιλική Νευροκοπλή
Εικονογράφηση: Μιχάλης Βαλάσογλου, Μαρία Παγκάλου
Εκδόσεις: Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη
Σελίδες: 48
Μέγεθος: 23 Χ 29
ISBN: 978-960-14-3132-1

Αγόρασέ το

Ήταν παλιά. Τότε που ο κόσμος δε γνώριζε τον εαυτό του, οι άνθρωποι έμεναν σε σπηλιές ή καλύβες και κυνηγούσαν τα θηρία που τους φόβιζαν για τροφή. Κι ήταν τότε που ζωγράφιζαν πάνω σε βράχους και έψαχναν μια γλώσσα για να συνεννοούνται μεταξύ τους. Ο άνθρωπος μόνος και φοβισμένος στο απέραντο, ανεξήγητο σύμπαν των πολλών πλασμάτων και φαινομένων. Κι ο θεός; Πού ήταν ο θεός και πώς θα τους άκουγε;

Ο μεσόγειος Αζαρίας, η κινεζοπρεπής Λινκ Λινκ, ο Ινδιάνος Τρελός Άνεμος και η μελαμψή Οάμρα. Τέσσερα παιδιά, σκορπισμένα σε τέσσερις γωνιές της γης, τραβούν δίχως να το γνωρίζουν το σχοινί της εξέλιξης. Ο Αζαρίας αποκοιμίζει τον αδερφό του τραγουδώντας, όπως κάνουν τα πουλιά στα μωρά τους. Η Λινκ Λινκ βγάζει ήχο από τα (έγχορδα) μαλλιά της κούκλας της και σαστίζει γονείς και σοφούς. Πώς το κάνει αυτό;

Λίγο ή πολύ παραπέρα, ο Ινδιάνος Τρελός Άνεμος φυσάει κατά λάθος μέσα σε ένα καλάμι από εκείνα που χρησιμοποιούσε για να φτιάχνει σχεδίες. Και κάπου αλλού, η Οάμρα, χτυπά τις νεροκολοκύθες και σηκώνει τον κόσμο στο πόδι.

Τα χρόνια κυλούν, τα τέσσερα παιδιά -και όλα τα άλλα- μεγαλώνουν. Ο Τρελός Άνεμος με τη σχεδία του ταξιδεύει. Συναντά την Λινκ Λινκ να παίζει με την έγχορδη κούκλα της. Κι ύστερα τους ζυγώνει και η Οάμρα με την κρουστή νεροκολοκύθα της. Κι ύστερα όλοι μαζί ακούνε τον Αζαρία να τραγουδά κάτω από ένα δέντρο. Τέσσερις νέοι από τα πέρατα του κόσμου. Τι τους ενώνει; Για που τραβάνε όλοι μαζί πάνω στη σχεδία;

Η Βασιλική Νευροκοπλή αφηγείται λυρικά, εικονο-ποιητικά και με γλωσσικό πλούτο μια συμβολική ιστορία για τα παιδιά του κόσμου, τις απαρχές της μουσικής, την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου για συνεργασία, επικοινωνία και έκφραση αλλά και την ατέρμονη αναζήτηση του θεού. Η ανακάλυψη των τεσσάρων βασικών μουσικών πηγών (κρουστά, έγχορδα, πνευστά και ανθρώπινη φωνή), η διαφορετικότητα των ανθρώπων στα 4 σημεία του ορίζοντα, η φύση της ίδιας της μουσικής να βρει το άλλο, το διαφορετικό, το ταιριαστό.

Με έμμετρους δεκαπεντασύλλαβους και όχι μόνο στίχους να συνοδεύουν τα ίχνη των τεσσάρων παιδιών, η αφήγηση της ιστορίας έχει μέσα της τόση μουσική και θεατρικότητα, που ίσως εύκολα σε κινητοποιεί να "παίξεις" μαζί της.

Σε κλασικές γραμμές και φόρμες η εικονογράφηση των Μιχάλη Βαλάσογλου και Μαρίας Παγκάλου που έχουν συνεργαστεί άλλες δύο φορές, στον Διαφορετικό Μισομπουκίτσα του Γιάννη Ζουγανέλη και της Γιούλας Γεωργίου και το Ταξίδεψε μαζί μου της Δήμητρας Π. Πυργελή.

Από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Βασιλική Νευροκοπλή γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Το 2007 το παραμύθι της "Αν τ' Αγαπάς Ξανάρχονται" (εκδόσεις Λιβάνη) κερδίζει το Βραβείο 2008 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ως βιβλίο προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας καθώς και το Βραβείο (2008) Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου από το περιοδικό Διαβάζω. Επίσης μοιράστηκε το Β΄ βραβείο διηγήματος για την ελληνική γλώσσα στον διεθνή διαγωνισμό με θέμα: "Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα – Η ιστορία της κλοπής ή Η κλοπή της Ιστορίας", που οργάνωσε η Asociaciοn Cultural Helenica "Nostos" στην Αργεντινή.
Η σειρά των βιβλίων της "Οι ιστορίες του Καλλίστρατου" βραβεύτηκε τον περασμένο Μάιο (2015) στη Σεούλ της Ν. Κορέας με το διεθνές βραβείο "Annie Vallotton" στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας από το παγκόσμιο συνέδριο των εκδοτών των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών.
Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στο Διαδίκτυο.

Τα βιβλία της
Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2007)
Σε τέμπο κόκκινο, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
Το παραμύθι της μουσικής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
Και τι θα πει σ’ αγαπάω;, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2009)
Το μοναδικό φιλί, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2010)
Το κόκκινο κορδόνι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)
Χάρτινα όνειρα, Διάπλαση (2011)
Ο Καλλίστρατος και το χωράφι της καρδιάς, Ελληνική Βιβλική Εταιρία (2012)     
Ο Καλλίστρατος και οι περιπέτειες των χαρισμάτων, Ελληνική Βιβλική Εταιρία (2013)  
Ο Καλλίστρατος και η πολιτεία των αηδονιών, Ελληνική Βιβλική Εταιρία (2014)    

Ο Αχτιδοϋφαντής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2015)     
Ο Καλλίστρατος και ο κρυμμένος θησαυρός, Ελληνική Βιβλική Εταιρία (2015)
Ως την άκρη του νερού, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2016)

***

ΟΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ

***

Ο Μιχάλης Βαλάσογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή Μουσική και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως φιλόλογος, συντάκτης / επιμελητής στον περιοδικό Τύπο και ιεροψάλτης. Μετά τις σπουδές του αφοσιώθηκε στην υποκριτική, στον σύγχρονο χορό και στη ζωγραφική παρακολουθώντας επί σειρά ετών σεμινάρια και εργαστήρια. Σήμερα εργάζεται ως ηθοποιός. Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία Ο διαφορετικός Μισομπουκίτσας του Γιάννη Ζουγανέλη σε κείμενα Γιούλας Γεωργίου και Ταξίδεψε μαζί μου της Δήμητρας Π. Πυργελή, των οποίων την εικονογράφηση συνυπογράφει με τη Μαρία Παγκάλου.

Η Μαρία Παγκάλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε Γραφιστική και από το 2014 φοιτά στη Δραματική Σχολή «Δήλος». Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία Ο διαφορετικός Μισομπουκίτσας του Γιάννη Ζουγανέλη σε κείμενα Γιούλας Γεωργίου και Ταξίδεψε μαζί μου της Δήμητρας Π. Πυργελή, των οποίων την εικονογράφηση συνυπογράφει με τον Μιχάλη Βαλάσογλου.