Όλα όσα θα χρειαστεί το παιδί μας για την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο!

0
1749

Δεξιά κι αριστερά, στα φόρουμ των παντογνωστών γονέων και των ειδημόνων που πουλάνε προϊόντα από την πίσω πόρτα, θα βρείτε πολλές προτάσεις για το τι πρέπει να αγοράσετε και να έχει το παιδί σας την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο. Το 90% όσων διαβάσαμε στο διαδίκτυο είναι άχρηστα. Γιατί κανείς σχεδόν από αυτούς δεν έχει σχέση με το νηπιαγωγείο.

Τι θα χρειαστεί το παιδί μας την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο; Ελάχιστα πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν αγοράζονται… Ίσως από εκεί και πέρα να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση. Ας τα δούμε:

Τσάντα: ναι, θα χρειαστεί μία τσάντα. Μία που θα του αρέσει και θα μπορεί να υποστηρίξει η τσέπη των γονιών του. Μία που θα μάθει να την ετοιμάζει σταδιακά μόνο του και δε θα είναι μέσο φιγούρας στους φίλους του αλλά χαράς (“είδες την τσάντα μου; σου αρέσει”).

Παγουρίνο: ναι, πιθανότατα θα χρειαστεί ένα, αν και αρκετές/-οι νηπιαγωγοί συστήνουν απλά μπουκαλάκια νερό που δεν σπάνε εύκολα και δεν κοστίζει η αντικατάστασή τους. Οπότε μην βιαστείτε. Επίσης, τα πλαστικά κακής ποιότητας σπάνε υπερβολικά εύκολα. Προτιμήστε είτε καλό πλαστικό είτε κάποιο σιδερένιο μπουκάλι καλής ποιότητας.

Κασετίνα: συνήθως δεν απαιτείται κάτι τέτοιο. Η γραφική ύλη στα περισσότερα νηπιαγωγεία δεν είναι προσωπική υπόθεση και παραμένει στην τάξη. Σε κάποια νηπιαγωγεία που ζητείται κασετίνα, καλό θα είναι να περιμένετε να ακούσετε από τους υπεύθυνους νηπιαγωγούς τις προδιαγραφές και την χρήση της κασετίνας (θα έχει 1-2 μολύβια, μία γόμα ή και μαρκαδόρους περασμένους στο λάστιχο;).

Δοχείο φαγητού: σιδερένιο συνήθως ή κάποιο πολύ καλό πλαστικό. ΜΗΝ πάρετε πλαστικό δοχείο κακής ποιότητας το οποίο έχει φτιαχτεί εκτός προδιαγραφών ασφαλείας της Ε.Ε. (δείτε τις ειδικές σημάνσεις πάνω στις ετικέτες τους) και αποφύγετε τα γυάλινα τα οποία μπορεί να σπάσουν εύκολα. Πληρώστε μία φορά κάτι σωστό και δώστε σημασία στην ασφάλεια και την υγεία του παιδιού και όχι στην φιγουρίτσα που μοιραία απασχολεί το παιδί, αφού δύσκολα θα το απασχολεί στα 5 του το κακής ποιότητας πλαστικό. Αν το νηπιαγωγείο έχει φούρνο μικροκυμάτων, οπωσδήποτε το μπολ πρέπει να είναι κατάλληλο και να ζεσταίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ με το καπάκι του κλειστό.

Άλλα σκεύη φαγητού: μια πετσέτα, ένα πιρούνι και ένα κουτάλι, ένα σουπλά. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν βιάζεστε να αγοράσετε αυτά τα είδη, η/ο νηπιαγωγός σας θα σας ζητήσει κάτι διαφορετικό, κάτι που εκείνη/-ος το έχει σκεφτεί διαφορετικά για τη λειτουργία της τάξης. Έχει υπάρξει νηπιαγωγός που έχει απαγορεύσει τα πιρούνια, άλλη που προτιμά τα πλαστικά, άλλη που κρατά τα πιρούνια στο νηπιαγωγείο και τα μοιράζει καθημερινά στα παιδιά κ.ο.κ. Ως εκ τούτου, περιμένετε την ενημέρωση από τους νηπιαγωγούς και κατόπιν κινηθείτε.

Μωρομάντιλα/χαρτομάντιλα: δε θα σας τα απαγορεύσει κανείς, στις περισσότερες περιπτώσεις θα σας τα συστήσουν κιόλας. Για την προσωπική υγεία του παιδιού, μόνο καλό θα του κάνουν αυτά τα είδη μιας χρήσης. Σημείωση: τα τζελ καθαρισμού και τα μαντιλάκια δεν αντικαθιστούν το κανονικό πλύσιμο των χεριών.

Προετοιμασία: αυτό που σίγουρα δεν θα μετανιώσετε ποτέ αν κάνετε, είναι να προετοιμάσετε το παιδί σας για την φοίτησή του στο νηπιαγωγείο, για έναν κόσμο με άλλα παιδιά, πιο απαιτητικό από τον παιδικό σταθμό, με πολύ παιχνίδι και πολλή μάθηση, με συνεργασία και μοιρασιά και λιγότερο εγώ. Οι σταθερές συμφωνίες ήδη από το καλοκαίρι, θα οδηγήσουν σε καλή υποδοχή της νέας τάξης πραγμάτων που φέρνει το νηπιαγωγείο στη ζωή του παιδιού.

Υπομονή: να έχετε υπομονή. Κανένα ρολόι δεν λειτούργησε από την πρώτη του δοκιμή με τέλειο τρόπο. Και ακόμα πιο σημαντικό, επειδή δεν έχουμε να κάνουμε με μηχανές αλλά με ανθρώπους και δη με παιδιά, να περιμένετε τις μικρές, αργές αλλαγές τους, να έχετε υπομονή στα μικρά σκαμπανεβάσματα της διάθεσής τους, να δείχνετε κατανόηση σε όλη αυτήν την αλλαγή στη ζωή τους, αλλά σε  κ α μ ί α  π ε ρ ί π τ ω σ η  να μην είστε ενδοτικοί και υποχωρητικοί. Το “δε θέλω να πάω σχολείο αύριο” απαγορεύεται. Αν ανοίξετε έστω και για μία μέρα πόρτα, ετοιμαστείτε να θερίσετε θύελλες.

Αγάπη: το παιδί αξίζει την αγάπη μας είτε τα πάει περίφημα στο νηπιαγωγείο από τις πρώτες κιόλας ώρες, είτε βρει εμπόδια και βγάλει αντίδραση. Με αγάπη, πολλή εξήγηση και σταθερότητα στις αποφάσεις μας (“σχολείο πήγαμε όλοι και θα πηγαίνουμε όλοι χωρίς καμία εξαίρεση”) και συνεργασία με την/τον νηπιαγωγό θα καταφέρουμε να βρούμε τον καλό δρόμο και να τον περπατήσουμε.