More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγγραφείςΈμη Σίνη, Άγγελος Αγγέλου: "Τα παιδιά πιστεύουν ότι οι ιστορίες είναι αυθύπαρκτες"

    Έμη Σίνη, Άγγελος Αγγέλου: “Τα παιδιά πιστεύουν ότι οι ιστορίες είναι αυθύπαρκτες”

    Έχουν το θέατρο στο αίμα τους, έχουν βραβευτεί γι’ αυτήν την ροή αγάπης για το θέατρο για παιδιά (Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά 2007). Τα βιβλία τους και οι στίχοι τους είναι ένας συνδυασμός λόγου και θεατρικής περιπέτειας. Αφού γύρισαν τον Κόσμο Ανάποδα με έξοχα τραγούδια, την ίδια χρονιά (2009) ίδρυσαν την καλλιτεχνική ομάδα Κοπέρνικος για να εξερευνήσουν μαζί με τα παιδιά τα αστέρια του θεάτρου όπως το ονειρεύονταν οι ίδιοι. Παραστάσεις τους ανέβηκαν στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και σε αρκετά θέατρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Το εκπληκτικό βιβλίο τους “Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει” έλαβε το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015, ενώ το ιδιαίτερο “Ένα αλφάβητο ταξίδι έγινε ένα από 5 ελληνικά βιβλία που εντάχθηκε στα White Ravens 2016. Το 2018 κυκλοφόρησε (και αυτή από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος/@epbooks.gr) η νέα σειρά βιβλίων με τις περιπέτειες του μικρού Κοπέρνικου,Ο Πόλεμος των Άσπρωνκαι Το πάρκο των Δεινοσαύρων“.
    Η Έμη Σίνη και ο Άγγελος Αγγέλου στο ELNIPLEX.
    Συνέντευξη στον Απόστολο Πάππο.
    Τι γυρεύει «Ένα ξωτικό στην πόρτα μου» Έμη και Άγγελε; Ποια είναι η αποστολή του;
    Τα ξωτικά είναι πλάσματα, από τη φύση τους, δοτικά. Έχουν όμως και αυτά στιγμές αδυναμίας. Έτσι όταν ο Ροτοτό, ένα ξωτικό των Χριστουγέννων, κατασκεύασε το πιο όμορφο παιχνίδι, αποφάσισε αυθόρμητα, αντί να το δώσει στο παιδί που το ζήτησε, να το κρατήσει για τον εαυτό του! Το μετάνιωσε σχεδόν αμέσως, αλλά ήταν ήδη αργά. Το έλκηθρο είχε αναχωρήσει. Από τότε, έχοντας χάσει πια τις μαγικές του δυνάμεις, περιφέρεται αδιάκοπα στην χώρα των ανθρώπων ψάχνοντας τον μικρό Χάρη – που τώρα πια θα έχει γίνει ολόκληρος άντρας-  για να του παραδώσει … το πιο υπέροχο παιχνίδι του κόσμου.

    Αλήθεια, τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για εσάς;
    Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με τη χαρά. Και χαρά σημαίνει ένα πράγμα για εμάς: οικογένεια και φίλοι.

    Στην Αθήνα το «Ένα ξωτικό στην πόρτα μου», στη Θεσσαλονίκη «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή». Τι δίνει ικανοποίηση σε έναν δημιουργό που βλέπει τα έργα του να παίζονται χρόνια τώρα; Η αγάπη του κόσμου, το αισθητικό αποτέλεσμα, οι συνεργασίες;
    Το να βλέπεις τα έργα σου να αγκαλιάζονται από τον κόσμο και να συνεχίζουν να παίζονται, είναι μια ανέλπιστη χαρά. Όμως το γεγονός αυτό σου δίνει την δυνατότητα να δουλέψεις ακόμα περισσότερο επάνω τους. Κάθε χρόνο κάνουμε βελτιώσεις, εμβαθύνουμε, πειραματιζόμαστε, ανατοποθετούμαστε. Έτσι, οι παραστάσεις που επαναλαμβάνονται γίνονται κάθε χρόνο καλύτερες. «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» παίζεται φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά! Φαντάζεστε τον βαθμό συνειδητοποίησης και εμβάθυνσης του κειμένου από τους ηθοποιούς μας; Είναι εκπληκτικό να δουλεύεις ξανά και ξανά το ίδιο κείμενο. Κάθε φορά λες ότι δεν μπορείς να δώσεις κάτι παραπάνω, αλλά όταν γυρίζεις προς τα πίσω συνειδητοποιείς ότι έχεις ήδη πάει ένα βήμα μακρύτερα!

    Τα παιδιά τι σας λένε όταν σας βλέπουν; Τους λέει κάτι ότι είστε οι συγγραφείς των έργων που παρακολουθούν ή οι συγγραφείς είναι εκ φύσεως αντιστάρ και τα φώτα πάντοτε πέφτουν στους ηθοποιούς;
    Τα παιδιά πιστεύουν ότι οι ιστορίες είναι αυθύπαρκτες. Ότι υπάρχουν από πάντα ή ότι συνέβησαν πραγματικά. Όταν παρακολουθούν μια θεατρική παράσταση νιώθουν σαν να γίνονται μάρτυρες ενός αληθινού γεγονότος. Βλέπουν μπροστά τους μόνο τους ήρωες. Ούτε ηθοποιούς, ούτε συγγραφείς, ούτε σκηνοθέτες. Μια μέρα, όταν ένας από τους μικρούς μας θεατές συνάντησε στο χώρο στάθμευσης  του θεάτρου τον ηθοποιό που υποδυόταν τον κύριο ΚΙΧ (που στην παράσταση κάνει το ταξίδι του καβάλα σε έναν γάιδαρο!) είπε απογοητευμένο: «Τι, θα πας με αυτοκίνητο στο σπίτι σου;».

    Η ομάδα Κοπέρνικος ήταν προφανώς μια ανάγκη και των δυο σας. Αλλά… πώς γεννήθηκε; Ποιος μαγικός καφές, ποια μαγική συνάντησή σας τον γεννά;
    Από τα φοιτητικά μας χρόνια ήμασταν μέλη καλλιτεχνικών ομάδων. Έτσι, μυηθήκαμε στο να δημιουργούμε συλλογικά. Όταν λοιπόν γράψαμε το πρώτο μας θεατρικό έργο η σκέψη «να δημιουργήσουμε μια ομάδα», ήταν η πρώτη που μας ήρθε στο μυαλό. Κάπως έτσι κανονίστηκε ο πρώτος καλλιτεχνικός καφές στον οποίο μπήκαν τα θεμέλια της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ.

    Γιατί Κοπέρνικος; Γιατί ο «πατέρας τα ηλιοκεντρικής προσέγγισης» βάφτισε την ομάδα και τον κεντρικό ήρωά των τελευταίων βιβλίων σας;
    Ο Κοπέρνικος ήταν ένας άνθρωπος που ονειρευόταν κοιτάζοντας τ’ αστέρια. Ένας επιστήμονας με ευρεία αντίληψη και είχε την ικανότητα της αμφισβήτησης –χαρακτηριστικό των «νέων» μυαλών και κύριο συστατικό της παιδικότητας. Στην εποχή του, όλοι πίστευαν ότι η γη ήταν το κέντρο του κόσμου. Ο «εαυτός μας» ήταν το κέντρο του σύμπαντος. Ο Κοπέρνικος απέδειξε ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Είμαστε μια κουκκίδα στον ωκεανό. Αν όμως συνεργαστούμε, μπορούμε να ταξιδέψουμε σ’ αυτόν. Το «ταξίδι», η «ανατροπή», η κατανόηση και η συνεργασία είναι τα βασικά στοιχεία της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ.

    Ποια συστατικά κάνουν μια παράσταση για παιδιά «καλή»; Ή αν θέλετε, αντίθετα, ποια την κάνουν «κακή»;
    Είναι πολύ δύσκολο να το απαντήσουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι από τη στιγμή που μια νέα ιδέα θα μπει στο μυαλό μας, αρχίζει η δουλειά. Η ασταμάτητη εργασία, η δική μας αλλά και των συνεργατών μας: του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου, του ενδυματολόγου, των τεχνικών και των ηθοποιών, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την πρεμιέρα. Είναι μια δουλειά με τεράστιες δυσκολίες – καλλιτεχνικές, τεχνικές, οικονομικές – που αυξάνονται γεωμετρικά κάθε φορά που επιχειρούμε να τοποθετήσουμε τον πήχη λίγο ψηλότερα. Αυτό όμως είναι και το νόημα. Να προσφέρεις όλο και περισσότερα, να μην επαναπαύεσαι και να μην ξεχνάς πως απέναντί σου έχεις τους πιο σκληρούς αλλά και τους πιο ευαίσθητους κριτές. Τα παιδιά.

    Τι να προσμένουμε τώρα, «Κοπέρνικοι» μας; Θέατρο; Βιβλία; Ή κάτι άλλο;
    Πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα σειρά βιβλίων με τις περιπέτειες του μικρού Κοπέρνικου («Ο Πόλεμος των Άσπρων» και «Το πάρκο των Δεινοσαύρων»). Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί πρόκειται για τον πρώτο ήρωα που εμπνευστήκαμε: ένα παιδί με απίστευτη όρεξη για περιπέτεια. Μαζί με την παρέα του ζουν ένα σωρό φανταστικές περιπέτειες μέσα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2019 θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμη νέοι τίτλοι της σειράς. Την ίδια στιγμή ετοιμάζουμε άλλον έναν δίσκο με τις μουσικές μας από δύο παραστάσεις της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ. Το «Σβήσε  το φως» και το «Ένα ξωτικό στην πόρτα μου». Ελπίζουμε να σας αρέσουν!

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular