More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΈνας πραγματικός ιππότης, των Α. Αγγέλου και Ε. Σίνη (εικ.: Π. Μπουλούμπασης)

    Ένας πραγματικός ιππότης, των Α. Αγγέλου και Ε. Σίνη (εικ.: Π. Μπουλούμπασης)

    Ένα αγόρι. Ονειρεύεται να γίνει ιππότης. Τι θα χρειαστεί; Μια περικεφαλαία, μια ασπίδα, ένα σπαθί. Θα πρέπει να τρέξει, να σκαρφαλώσει, να αγωνιστεί σκληρά για να αποκτήσει τον εξοπλισμό του. Για να νικήσει στρατούς, δράκους. “Είμαι ιππότης! Χρειάζεται κανείς την βοήθειά μου;”. Κανείς μάλλον. Δεν είναι καιρός για ιππότες. Μα κάτι ακούγεται από μακριά. Κάποιος τον χρειάζεται. Και το αγόρι τρέχει…

    Ο Άγγελος Αγγέλου, η Έμη Σίνη και ο Πέτρος Μπουλούμπασης υπογράφουν ένα από τα πιο όμορφα βιβλία της χρονιάς. Με 178 μόλις λέξεις σε 12 εικονογραφημένα σαλόνια, συγγραφείς και εικονογράφος συνυφαίνουν ένα λιτό εγκώμιο στην σύγχρονη, “αστική” ιπποσύνη η οποία όμως είναι απλώς το ημιδιαφανές προπέτασμα όλων των σπουδαίων παραμέτρων που υπαινίσσονται: ευγένεια, αλληλεγγύη, απτό ενδιαφέρον και βοήθεια στον συνάνθρωπο, στον έχοντα ανάγκη, θάρρος και θέληση ταυτόχρονα. Οι συγγραφείς πετούν τα αχρείαστα ράσα και φτιάχνουν έναν αξιομίμητο ηθικό κώδικα που δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν σου χρειάζονται αξεσουάρ και σύνεργα, μα η θέληση να είσαι εκεί που πρέπει, αυτός που πρέπει και χρονικού συγχρονισμού βοηθούντος, όταν πρέπει.

    “Ανέκαθεν οι ιππότες χρειάζονταν δύναμη, υπομονή, θάρρος και τόλμη. Οι σύγχρονοι ιππότες όμως χρειάζονται –πάνω απ’ όλα– μια βαθιά, αληθινή και ακατανίκητη θέληση να βρίσκονται πλάι στον συνάνθρωπό τους, βοηθώντας τον όποτε το έχει ανάγκη. Αυτό είναι το βασικότερο στοιχείο που καθιστά έναν άνθρωπο πραγματικό ιππότη σήμερα. Γι’ αυτό και η εν λόγω διαπίστωση τοποθετείται, δομικά, στο κέντρο του βιβλίου μας”, μας είπαν οι δύο συγγραφείς στη συνέντευξη που έδωσαν στο ELNIPLEX.

    Γύρω από τον πυρήνα της ιστορία, δεν γίνεται να μην δεις την σωτηρία ενός κατοικιδίου από έναν κάδο σκουπιδιών, την ανταποδοτική ευγένεια και το παιχνίδι ενός παιδιού με την φαντασία και τα ευεργετικά της όπλα.

    Έχουμε ξανατονίσει ότι σε πάρα πολλά αξιόλογα εώς αριστουργηματικά picture book, ο συγγραφέας αφήνει επιτηδευμένα χώρο στον εικονογράφο, όχι για λόγους ευγενείας ή επαγγελματικής αβρότητας, αλλά γιατί αυτή η δομή συνεργασίας παράγει ένα ανώτερο αποτέλεσμα, αφού εκεί που κόβει ο ένας, ράβει ο άλλος, εκεί που ο ένας υπαινίσσεται, ο άλλος αποτυπώνει, συνθέτοντας μια ιδιαίτερη αλυσίδα λέξεων και εικόνων που συμπλέκονται με σπουδαίο τρόπο και αποτέλεσμα.

    Κι αυτό ακριβώς έχουμε στον Πραγματικό Ιππότη. Ο Πέτρος Μπουλούμπασης παίρνει κάθε ψηφίδα που του χαρίζουν οι παραδιακόσιες λέξεις των συγγραφέων και με την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του αποδίδει ένα αποτέλεσμα χάρμα ιδέσθαι, τον ορισμό θα έλεγα της αφαιρετικής εικονογράφησης, αποθεώνοντας την τέχνη του ελάχιστου που αναδεικνύει το μέγιστο.

    Ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε, δυναμικό στα παιδιά 3-7, ιδανικό για κάθε ηλικία.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Διακρίσεις

    Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book ή Album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο από την Greek Ibby-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2021

    “Τα παιδιά έχουν μια μοναδική –σχεδόν αλάθητη– αίσθηση του δικαίου και μια έμφυτη τάση να βοηθούν τον αδύνατο. Όμως αυτή τους η στάση δεν είναι συνειδητοποιημένη. Θα λέγαμε ότι αποτελεί περισσότερο ένα ένστικτο παρά μια λογική και σίγουρη τοποθέτηση. Γι’ αυτό και συχνά βλέπουμε να ατροφεί –και ίσως να χάνεται– καθώς το παιδί μεγαλώνει.”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένας πραγματικός ιππότης
    Συγγραφέας: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
    Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
    Τυπογραφική επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιανουάριος 2020
    Στοιχειοθεσία-προσαρμογή Ευτυχία Λιάπη
    Βιβλιοδεσία: Ηλ. Μπουντάς, Π. Βασιλειάδης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-572-320-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular