More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΈνας τοίχος στη μέση του βιβλίου, του Τζον Εϊτζί

    Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου, του Τζον Εϊτζί

    Ένας τούβλινος τοίχος στη μέση του βιβλίου. Το χωρίζει στα δύο. Αριστερά, υπάρχει ένας ιππότης που συνδέεται με την καλή, ασφαλή πλευρά του βιβλίου. Δεξιά βλέπουμε έναν ρινόκερο, μια τίγρη, έναν γορίλα που σπρώχνουν τον τοίχο και προσπαθούν να δουν τι υπάρχει στην άλλη πλευρά. Αριστερά ο ιππότης προσπαθεί κι αυτός με μια σκάλα να δει από την άλλη πλευρά. Έρχεται νερό και μια πάπια στην ασφαλή μεριά του βιβλίου. Ανεβαίνει η στάθμη στην ασφαλή πλευρά του βιβλίου, ενώ δεξιά, που δεν είναι ασφαλής πλευρά, εμφανίζεται ένας γίγαντας κακομούτσουνος με ένα ρόπαλο. Ο οποίος ανεβαίνει, ανεβαίνει, σηκώνει το χέρι του και… αρπάζει τον ιππότη από την αριστερή, την… ασφαλή πλευρά του βιβλίου. Κι αυτό… μάλλον έγινε για καλό του!

    Ευφυές, ευρηματικό, εκθαμβωτικό, ο απόλυτος ορισμός του picture book που μέσα σε ελάχιστες λέξεις θρυμματίζει προκαταλήψεις, στερεοτυπικές δηλώσεις και διαλύει το καλό και το κακό ως απόλυτες έννοιες, βλέποντας ως μικρός Νίτσε πέρα από αυτό.

    Ο Εϊτζί πραγματικά κάνει ένα παγκόσμιο βιβλιο-πείραμα. Έχει τεθεί προκάτ ότι η αριστερή πλευρά του βιβλίου είναι η καλή ενώ στη δεξιά τα τρία αυτά ζώα και αργότερα ο γίγαντας παλεύουν για το χειρότερο, απειλώντας την ευτυχισμένη αριστερή πλευρά. Όμως, τα φαινόμενα και κυρίως οι λεκτικές διαβεβαιώσεις του αφηγητή απατούν. Η αριστερά “ασφαλής” πλευρά αποδεικνύεται ολέθρια και ο ιππότης ουσιαστικά ένας Γκαστόνε με κοκαλάκι της νυχτερίδας αφού σώζεται στα τσακ από τον δήθεν επικίνδυνο γίγαντα.

    Πόσα μπορούν να χωρέσουν κάτω από αυτόν τον απίστευτο συμβολισμό; Τα άπειρα. Από τις στερεοτυπικές μας απόψεις για άλλες φυλές ή ομάδες ανθρώπων, από τους “κακούς” από εκεί/απέναντι (μετανάστες, μαύρους, βόρειους, νότιους, γείτονες) και τους “καλούς” αποδώ ιθαγενείς/δικούς μας, μέχρι τις εμμονικές προσηλώσεις των ανθρώπων σε ό,τι πατρογονικά τους δίδεται ως καλό, ιερό και όσιο, αδιατάραχτο και άγιο δισκοπότηρο.

    Παράλληλα, ο Εϊτζί δημιουργεί κάτι μοναδικό για παιδικό βιβλίο. Θέτει το παιδί σε συναγερμό ως προς την αλήθεια και την ηθική ακεραιότητα του αφηγητή, άρα εκπαιδεύει τον μικρό αναγνώστη σε μια πολύτιμη αρετή: να αμφισβητεί τον ομιλούντα, να αμφισβητεί την μία αλήθεια, να αρνείται ό,τι του δίνεται ως αληθές και μονοπλάνο.

    Πού είναι το κακό; Από πού προέρχεται; Μήπως ο “εχθρός” δεν είναι απέναντι αλλά στην ίδια μεριά με εμάς; Λέει πάντα αλήθεια αυτός που μας μιλά;

    Απίστευτο βιβλίο, από έναν σπουδαίο δημιουργό. Ένα φιλοσοφικό αριστούργημα, για παιδιά από 3 ετών.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου
    Τίτλος πρωτοτύπου: The wall in the middle of the book
    Συγγραφέας: Jon Agee
    Εικονογράφηση: Jon Agee
    Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή
    Σχεδιασμός: Lily Malcom
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Ιανουάριος 2020
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Γιάννα Αθανασίου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 21,5 Χ 29
    ISBN: 978-960-645-034-1

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular