More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΈνα βιβλιοπωλείο που πουλά μόνο βιβλία με μειονοτικούς και διαφορετικούς ήρωες

    Ένα βιβλιοπωλείο που πουλά μόνο βιβλία με μειονοτικούς και διαφορετικούς ήρωες

    Ένα βιβλιοπωλείο στο Μπρίξτον της Μ. Βρετανίας πουλά παιδικά βιβλία… σπάνια. Δηλαδή βιβλία με πρωταγωνιστές μόνο μαύρους, Ασιάτες ή άλλες μειονότητες. Και τα πάει περίφημα.

    Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου για τη Λογοτεχνία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Centre for Literacy in Primary Education, CLPE, από τα 9.115 βιβλία για παιδιά που εκδόθηκαν το 2017, μόλις το… 4% είχε ως βασικό χαρακτήρα κάποιον BAME (Black, Asian or Minority Ethnic), δηλαδή κάποιον μαύρο, Ασιάτη ή άλλης εθνικής μειονότητας, τη στιγμή που οι μαθητές μειονοτήτων είναι το 32%. Ήταν μια εμφανής ανισορροπία μεταξύ πραγματικότητας και εκδοτικού τοπίου και αυτός ήταν τελικά ο βασικός λόγος που ώθησε τους δύο συνεταίρους, την Aimée Felone και τον David Stevens να δημιουργήσουν μια εκδοτική εταιρία (KnightsOf) και ακολούθως να ανοίξουν ένα pop-up βιβλιοπωλείο. Χρησιμοποιώντας στα κοινωνικά δίκτυα το hashtag #ReadTheOnePercent, κατόρθωσαν τον Οκτώβριο μέσα σε πέντε μέρες να πουλήσουν περίπου 500 βιβλία με ήρωες BAME. Αυτό το αποτέλεσμα κατέδειξε ότι το εγχείρημά τους ήταν και εμπορικά βιώσιμο. Αυτές τις ημέρες κάνουν μια νέα 12ήμερη εκστρατεία ενώ στα σχέδιά τους είναι το άνοιγμα τέτοιων περιστασιακών-ολιγοήμερων βιβλιοπωλείων σε αρκετές πόλεις της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, αφού ήδη προσκαλούνται παντού.

    Πλέον εστιάζουν σε κάθε βιβλίο που προάγει την διαφορετικότητα και την άρση των αποκλεισμών, ενώ σίγουρα αποτελούν ένα παράδειγμα πως μπορείς να φύγεις από παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικότητας και να τολμήσεις το νέο.

    Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα pop up βιβλιοπωλεία κερδίζουν έδαφος, ανοίγοντας για λίγες μέρες και πουλώντας αξιόλογα, θεματικά ή σπάνια βιβλία σε ικανοποιητικές τιμές προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

    Γιατί όλοι πρέπει να μπορούν να δουν τον εαυτό τους σε ένα βιβλίο.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular