More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΈνα παιδί από το πουθενά, της Άλκης Ζέη (Επετειακή συλλεκτική έκδοση, 100...

    Ένα παιδί από το πουθενά, της Άλκης Ζέη (Επετειακή συλλεκτική έκδοση, 100 χρόνια από τη γέννησή της)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    «Η Άλκη Ζέη δεν ξεχνάει ποτέ το παιδί.
    Δεν ξεχνάει ποτέ να είναι η ίδια παιδί…»
    Γιάννης Νεγρεπόντης

    Ο Μεγάλος Περίπατος ενός άλλου “Πέτρου”, του σήμερα, από την Άλκη Ζέη στο τελευταίο εκδοθέν μυθιστόρημά της.

    Περί τίνος πρόκειται

    Θα μπορούσε λόγω της ομοιότητας στα χαρακτηριστικά του, να είναι γιος του Νορβηγού συγγραφέα Τζο Νέσμπο αλλά είναι γιος του πιλότου Αλέξανδρου Λαμπρίδη. Τον λένε Ίκαρο και είναι δέκα χρονών. Όταν ήταν δύο χρονών ο πατέρας του χάθηκε στους ουρανούς και η μητέρα του τον άφησε για μια εβδομάδα στην αδερφή του πατέρα του, την Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια για να επισκεφτεί την πατρίδα της, τη Ρουμανία. Έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής κι έτσι ο Ίκαρος ζει με τη θεία του και τον αγαπημένο παπαγάλο της.

    Για την οικογένειά του δεν γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες. Την ιστορία της τη μαθαίνει κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ίοκάστης και συζητούν παίζοντας μπιρίμπα. Ο Ίκαρος νιώθει σαν ένα παιδί από το πουθενά. Η συνταξιούχα δασκάλα θεία του ανέλαβε τη φροντίδα του, αφού «ο μικρός είναι αίμα της» και τη διεκπεραιώνει χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς. Ο Ίκαρος πιστεύει ότι η Ελένη-Ιοκάστη έχει μεγαλύτερη αδυναμία στον παπαγάλο παρά στον ίδιο.

    Η καθημερινότητά του στο σχολείο συνήθως δεν είναι εύκολη. Οι φίλοι του είναι περιορισμένοι και συχνά πέφτει θύμα εκφοβισμού. Ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός όμως, γίνεται αφορμή να αλλάξει η ζωή του προς το καλύτερο. Όταν ο Πάνος, ο νταής της τάξης, τον απειλεί με ένα σουγιά, ένας άστεγος τον σώζει. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια ισχυρή σχέση αγάπης κι εμπιστοσύνης κι ο άστεγος άντρας γίνεται «ο θείος Νώντας» για τον Ίκαρο. Σταδιακά το αγόρι αποκτά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και στον εαυτό του. Αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με τον θείο της καλύτερής του φίλης, της Ξένιας, και μαζί βρίσκουν ένα σπίτι για τον άστεγο φίλο τους.

    Η ως τότε μίζερη ζωή του Ίκαρου μάλιστα αποκτά νέο νόημα όταν ο Αργύρης, ο γυμναστής του, πείθει τη θεία του να τον αφήσει να πάνε μαζί διακοπές. Ο Ίκαρος, ο Αργύρης και η κοπέλα του η Στέλλα επισκέπτονται ένα μικρό χωριό κοντά στη Σπάρτη. Εκεί ο Ίκαρος αποκτά θετούς παππούδες, μαθαίνει πως εξημερώνεται ένας γάιδαρος και βρίσκει έναν καινούριο φίλο, ένα άλλο αγόρι από το πουθενά, τον Σύριο Ασάντ. Μεταξύ τους έχουν πολλά κοινά καθώς κι αυτός έχει χάσει τους γονείς του και ζει με τον θείο του.

    Όταν οι διακοπές τελειώνουν κι ο Ίκαρος επιστρέφει σπίτι, έχουν αλλάξει πολλά. Ο θείος Νώντας έχει γνωριστεί με την Ελένη-Ιοκάστη και τις φίλες της και τις έχει πείσει να διαθέσουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε πράγματα πιο σημαντικά από την μπιρίμπα. Έτσι έγιναν εθελόντριες κι ανέλαβαν την εκπαίδευση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Όταν μάλιστα δημιουργούνται φασαρίες κι αντιδράσεις για τη φιλοξενία των προσφυγόπουλων στο σχολείο του Ίκαρου, η Ελένη-Ιοκάστη δε διστάζει να βγει μπροστά και να πείσει τους εξαγριωμένους γονείς ότι κι αυτά είναι παιδιά και χρειάζονται αγάπη και προστασία. Ο Ίκαρος βλέπει τότε πτυχές της προσωπικότητας της θείας του τις οποίες αγνοούσε. Αλλά κι εκείνη έχει αποκτήσει πλέον έναν ισχυρό δεσμό με τον ανιψιό της. Έναν δεσμό πιο δυνατό από τον δεσμό αίματος.

    Εστιάζοντας

    Το αγόρι της Άλκης Ζέη έχει αρκετά κοινά με τον Μικρό Πρίγκιπα του Εξυπερύ, το βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 2015 σε δική της μετάφραση. Τα διακειμενικά άλλωστε στοιχεία σε σχέση με αυτό το βιβλίο μέσα στο αφήγημα είναι αρκετά. Ο Ίκαρος είναι ένα αγόρι διαφορετικό ως προς την εμφάνιση, την οικογένεια, τις σχέσεις του. Καθώς έρχεται αντιμέτωπος με φαινόμενα της εποχής του ανακαλύπτει την ταυτότητά του.

    Η συγγραφέας μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με τρόπο απλό και φιλικό προς τον αναγνώστη θίγει αρκετά ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Σε κάτι λιγότερο από 180 σελίδες γίνεται αναφορά στον εκφοβισμό, το προσφυγικό ζήτημα, την ανεργία, τους άστεγους, τις σχέσεις, το νοιάξιμο και την ανθρωπιά. Χωρίς διάθεση για εξαντλητική ανάλυση και διδακτισμό η Άλκη Ζέη γράφει έναν ακόμα «μεγάλο περίπατο» στο σήμερα. Ο λόγος της δεν είναι επικριτικός ούτε απόλυτος. Κατορθώνει να αφηγηθεί τα γεγονότα τα οποία επίλεξε με την καθαρή, επιμελώς αφελή ματιά ενός παιδιού. Με την στοχευμένη αλλά και διακριτική τοποθέτησή της προβληματίζει και συγκινεί αφήνοντας χώρο στον αναγνώστη να πλάσει και τις δικές του εικόνες για τα πρόσωπα και τις καταστάσεις.

    Το εξώφυλλο του βιβλίου ανήκει στην αγαπημένη εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά.

    Για αναγνώστες από 8-9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Διακρίσεις

    Video

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ένα παιδί από το πουθενά
    Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
    Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Α’ έκδοση Νοέμβριος 2019, Παρούσα συλλεκτική επετειακή έκδοση Φεβρουάριος 2023
    Διόρθωση: Ειρήνη Χριστοπούλου
    Πρόλογος: Ελένη Μπούρα
    Σελίδες: 208
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-3543-9

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular