More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΈνα χαμόγελο και δύο όμορφες λέξεις, της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ένα χαμόγελο και δύο όμορφες λέξεις, της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο ζουν μόνοι. Γιατί αγαπούν να είναι μόνοι, γιατί αγαπούν την ησυχία και τη γαλήνη της σιωπής. Μα όχι πάντα. Κάποιες φορές έτσι τα φέρνει η ζωή. Πρέπει να αποχαιρετήσεις τους δικούς σου ανθρώπους για μια άλλη πατρίδα, για μια νέα αρχή. Κάποιοι ζουν μόνοι στο δρόμο. Κάποιο παιδί αισθάνεται μόνο αλλά δεν έχει σε ποιον να το πει. Ένα ζώο χάθηκε και ψάχνει τροφή, ίσως και λίγη παρέα. Κάποιος άλλος νιώθει μόνος ακόμα και μέσα σε κόσμο. Λείπει ο δικός του κόσμος. Κι άλλος νιώθει μόνος, με μια μοναξιά που δεν τη διάλεξε και δε μπορεί να την ξεφορτωθεί. Όλες τις δύσκολες στιγμές, ένα χαμόγελο και δυο όμορφες λέξεις ίσως γίνουν η νέα σου αρχή…

    Η συγγραφέας Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή επιλέγει ένα δύσκολο θέμα, εκείνο της μοναξιάς, και το αναπτύσσει με τρυφερότητα, λυρισμό και αισθαντικότητα, κοιτώντας προς όλες τις διακλαδώσεις της, εκούσιες και ακούσιες. Συνεργάζεται άψογα με την εικονογράφο Αιμιλία Κονταίου στην οποία επιτρέπει να συμπληρώσει θαυμάσια με τις εικόνες της το κείμενό της. Εμφανίζονται έτσι δύο παράλληλες, αλλησυμπλεκόμενες, παραπληρωματικές αφηγήσεις που λειτουργούν ως ένα αρμονικό σύνολο.

    Οι ήρωες της ιστορίας επιστρέφουν μετά από σελίδες, είτε για να συμπληρώσουν τον χαρακτήρα της μοναξιάς τους, είτε για να φανερώσουν πληγές, αγωνίες και αναζητήσεις τους, είτε για να δώσουν ένα χέρι, δυο λέξεις και ένα χαμόγελο σε κάποιον άλλο που το χρειάζεται. Αυτή η επιστροφή των προσώπων είναι άκρως γοητευτική κειμενικά και εικονογραφικά και αναδεικνύει τις διακλαδώσεις αυτές της μοναξιάς: επιλογή, μοναχική φύση, ξενιτιά, φουσκωτό μεταφοράς προσφύγων σε κάποια ακτή, μοναξιά ζώου, μοναξιά-ερημιά γιατί οι δικοί σου άνθρωποι έφυγαν, μοναξιά δημιουργική για να οραματιστείς, μοναξιά αποξένωσης και απομόνωσης, μοναξιά που δε διάλεξες και δε θες αλλά δε μπορείς να νικήσεις.

    Παράλληλα, η συγγραφέας αναδεικνύει και την απάντηση στη μοναξιά. Είναι η καλοσύνη, ένα χέρι βοήθειας, μια αγκαλιά, δυο κουβέντες, ένα παιχνίδι μαζί, ένα πιάτο φαγητό ίσως. “Είναι η ζωή από πηλό, βάλε φουλ τη φαντασία, πλάσε εσύ το γεγονός, έτσι νικιέται η ιστορία“*.

    Πέρα από την θαυμάσια συνεργασία με τη συγγραφέα, δυνατή δουλειά από την Αιμιλία Κονταίου που παίζει με τις σκιές, με τα μολύβια που αντιπαραβάλλονται σε φωτεινά χρώματα και δυναμώνει την εκφραστικότητα των προσώπων της, αποτυπώνει τη μοναξιά στο σώμα και το βλέμμα τους, φωτίζει τη μοναξιά και το αδιέξοδό τους με κοντραστ ασπρόμαυρων-έγχρωμων τμημάτων εικόνων.

    Αξιόλογο βιβλίο.

    Εκδόσεις Καλέντης.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Γιάννης Σπανός – Μοναξιά μου (Ορχηστρικό / Σόλο Τσέμπελο)

    Γιάννης Αγγελάκας – Χορός για έναν

    Loneliness (Instrumental) · George Winston

    Erik Satie – Gnossiennes 1-6

    Billie Eilish – No Time To Die (Karaoke Version)

    Plaid – Pino pomo

    * Θέλω να ζω

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα χαμόγελο και δύο όμορφες λέξεις
    Συγγραφέας: Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
    Εκδόσεις: Καλέντης, Οκτώβριος 2020
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-594-070-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular