More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΦεστιβάλ & ΓιορτέςΈρχεται για 17η χρονιά η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα

    Έρχεται για 17η χρονιά η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα

    Για 17η χρονιά φέτος, από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου, το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» με την συνδιοργάνωση του Δήμου Κέας και της «Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» διοργανώνουν τη Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα. Το θέμα φέτος είναι η ελληνική μυθολογία, η καλλιτεχνική διεύθυνση της γιορτής είναι του Γιώργου Ευγενικού και το πρόγραμμα ιδιαιτέρως πλούσιο και υψηλής αισθητικής.

    Η «Γιορτή Παραμυθιών» συνεχίζει δυναμικά και με πάθος για 17η χρονιά να συμβάλει τα μέγιστα στη διάδοση της προφορικής παράδοσης και της αφηγηματικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Κέα από 27 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2019 και έχει ως θέμα «Ελληνική Μυθολογία». Αφηγητές παραμυθιών και μουσικοί καταφθάνουν και φέτος στην Κέα από όλη την Ελλάδα, την Κορέα, την Βρετανία, την Νορβηγία και την Περσία και απλώνονται από άκρη σε άκρη του νησιού, για να μεταφέρουν ιστορίες από την μυθολογία. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για μεγάλους.

    Λίγα λόγια για το πρόγραμμα της Γιορτής

    Η Γιορτή Παραμυθιών θα ξεκινήσει το πρόγραμμά της  με ένα από τα κορυφαία λογοτεχνήματα όλων των εποχών, την Ιλιάδα του Ομήρου που θα μας αφηγηθούν η Αγγελική Γκόγκου και η Σμαράγδα Αποστολάτου. Αν αναζητάτε κάτι πιο σύγχρονο από τον Όμηρο, τότε η Ανθή Θάνου εμπνευσμένη από τον Νίκο Τσιφόρο θα μας πει ιστορίες Θεών που διάγουν βίον ανθρωπινόν με μουσική συνοδεία του Αλέξανδρου Μακρή. Η Στέλλα Κασιμάτη θα μας δώσει υπερβολική δόση από κάτι καλό… ναι, θα είναι υπέροχη η εξερεύνηση στα διαχρονικά μυστικά και τη σοφία των αρχαίων ελληνικών μύθων και θα μας γνωρίσει τον Διόνυσο, τον Θεό της πληρότητας της ζωής. Ο Ηλίας Γιαννικόπουλος θα μας αφηγηθεί την ιστορία του Προμηθέα, του ήρωα που συγκρούστηκε με την ανώτερη εξουσία για να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Με ήχους και μουσικές θα συντροφεύσει η Σμαράγδα Αποστολάτου. Η Βασιλεία Βαξεβάνη θα συνδυάσει τον προφορικό λόγο με την τέχνη των comics, βαδίζοντας στα χνάρια του Θησέα, του μυθικού βασιλιά της Αθήνας. Η Φίλια Δενδρινού  θα μας μεταφέρει 75 μέτρα κάτω από τη γη, στο λατομείο του Ορκού, εκεί που η Περσεφόνη πάει να συναντήσει τον Άδη και η Ελεάνα Χατζάκη θα μας υψώσει στους ουρανούς για να μας γνωρίσει τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου. Μέσα στο δρυοδάσος θα ακούσουμε την Νορβηγίδα σοπράνο Kristin Groven Holmboe να ερμηνεύει τραγούδια και άριες, συντροφιά με τις Αμαδρυάδες. Θα βοηθήσουμε την Λίλα Θεολογία Πιττά, την Βούλα Μανουσαρίδου, την Ανεζούλα Κατσιμπίρη και τον μουσικό Ηλία Παπιώτη, να ξεμπλέξουν από τον ιστό της Αθηνάς, να ξεφύγουν από τον χορό των νυμφών και να μην δαγκώσουν το μήλο της Έριδος. Αν τα καταφέρουμε, μπορούμε να ταξιδέψουμε έως την Κορέα για να γνωρίσουμε την αφηγήτρια Seung Ah Eunae Kim και την μουσικό Hee Young Kim. Οι Κορεάτισσες θα παρουσιάσουν τον μύθο της «Μπάρη», της εγκαταλελειμένης πριγκίπισσας.

    Ο Διγενής Ακρίτας στα μαρμαρένια αλώνια θα μας περιμένει στην επιστροφή, μαζί με την Σμαράγδα Αποστολάτου και τις μουσικές του Σόλη Μπαρκί και η Μαρία Βραχιονίδου πάνω στου Ποσειδώνα το άρμα θα μας γνωρίσει Μύθους για θαλασσινούς θεούς. Η Γιορτή δεν τελειώνει όμως εδώ. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» θα μας πει ο Γιώργος Ευγενικός, στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας, μαζί με την ιστορία του Σόλωνα και του Κροίσου, όπως ο Ηρόδοτος την καταγράφει. Ο Πέρσης Amir Mirzai θα μας αφηγηθεί την περσική εκδοχή αυτής της ιστορίας και ο Σόλης Μπαρκί με μουσικές και ήχους θα συντροφεύσει. Το τελευταία πρωινό της Γιορτής το λόγο έχει ο Ηρακλής, η Αμάντα Γεραρχάκη και η μουσική της Νατάσας Ταπάκη. Θα τους ακολουθήσουμε στις περιπέτειες και θα τους γνωρίσουμε μέσα από τρομερούς άθλους. Πραγματικά, δεν κατάλαβα πώς πέρασαν οι μέρες και να που ο ήλιος θα βασιλέψει για ένατη φορά και θα δώσει το στέμμα του στη Βιργινία Κοκκίνου. Θα το φορέσει και θα μας συνοδεύσει με τους μουσικούς Γιάννη Ανθόπουλο και Εμμανουήλ Παλιάκη στα μονοπάτια του Διονύσου, εκεί που με τραγούδι, με κρασί… στην 17η Γιορτή, γλέντι μεγάλο θα στηθεί.

    Την 17η Γιορτή Παραμυθιών διοργανώνει το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» με την συνδιοργάνωση του Δήμου Κέας και  της «Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» καθώς και τη στήριξη  της «Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων» και του «Συμβουλίου Τεχνών της Κορέας».

    Η καλλιτεχνική διεύθυνση της Γιορτής είναι του Γιώργου Ευγενικού.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 

    «Ομήρου Ιλιάδα. Έπος πολεμικό ή Ύμνος για την Ειρήνη;»

    Μεγάλος γάμος γινότανε στη Φθία. Ο Πηλέας, έπαιρνε για γυναίκα του μια νεράιδα! Τη Θέτιδα. Κι εκεί, απάνω στο γλέντι του γάμου, ολόχρυσο μήλο έπεσε χάμω. Κι ανάμεσα απ’ των θεών τα ποδάρια, αρχίνησε να κυλάει. Κι όπως κύλησε κείνο το μήλο, έτσι κυλήσανε και του πολέμου τα χρόνια…

    Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου

    Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 12:30 / (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες),(Πρόσβαση ΑΜΕΑ).

    «Τσιφ ή Θεοί διάγοντες βίον ανθρωπινόν» 

    Έσμιξε ο Ουρανός και η Γη και έφτιαξαν την πρώτη σάρα των θεών αυτών που μας παιδεύουν μέχρι σήμερα. ‘Όμως σ’ αυτούς χρωστάμε το ελεύθερο πνεύμα, αυτό που δεν υποτάσσεται σε περιορισμούς. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη Θεογονία του Ησίοδου και την Ελληνική Μυθολογία του Νίκου Τσιφόρου.

    Αφήγηση: Ανθή Θάνου
    Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής

    Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 21:00 / (Για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες) (Πρόσβαση ΑΜΕΑ).

    Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

    «Ολυμπιακοί μύθοι»

    Με ένα κλαδί ελιάς και με δόξα αιώνια στεφάνωναν τον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πώς ξεκίνησαν όμως οι πρώτοι αγώνες; Πού ξεκίνησαν; Ποιος ήταν ο πρώτος ολυμπιονίκης. Αρχαιοελληνικοί μύθοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρματοδρομίες, αγώνες δρόμου, αγώνες παραμυθίας και ψευδολογίας.

    Αφήγηση: Ανθή Θάνου
    Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής

    Με τη στήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

    Ιουλίδα (Αρχαιολογικό μουσείο Κέας) / 12:30 /(Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες) (Πρόσβαση ΑΜΕΑ)

    «Η Ηγεσία του Διονύσου» (Αφήγηση στα αγγλικά)

    Ο Διόνυσος είναι ο Θεός της Πληρότητας της ζωής. Μας δείχνει ότι αν δεν τιμούμε τις επιθυμίες μας και τη Φύση, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Όσοι πιστεύουν ότι είναι μόνο ο μεθυσμένος Θεός του Κρασιού, θα εκπλαγούν από τη δύναμή του, από τις ομοιότητες που έχει η ζωή του με του Χριστού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξυμνεί τη Φύση και τα αρχαία μυστήρια.

    Έρευνα και αφήγηση: Στέλλα Κασιμάτη

    Ιουλίδα (Σκαλάκια Άγιου Βασίλειου – Άγιου Φανουρίου) / 20:00 / (Για εφήβους και ενήλικες)

    «Προμηθέας»

    Η ιστορία του ήρωα που συγκρούστηκε με την ανώτερη εξουσία για να υπηρετήσει τον άνθρωπο αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

    Αφήγηση: Ηλίας Γιαννικόπουλος

    Μουσική: Σμαράγδα Αποστολάτου

    Ιουλίδα (Βρύση Κουρέντη) / 21:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)

    Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 

    ΦΟΡΟΥΜ

    «Αφήγημα – Αφήγηση – Αφηγητής»

    Η Γιορτή Παραμυθιών οργανώνει Φόρουμ με θέμα «Αφήγημα – Αφήγηση – Αφηγητής», έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το «Αφήγημα» ως πολιτιστικό υλικό της προφορικής παράδοσης, την «Αφήγηση» ως μορφή της ανθρώπινης επικοινωνίας και τον Αφηγητή ως μεταφορέα της προφορικής παράδοσης.

    Κορησσία (Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης) / 12:30 /(Για εφήβους και ενήλικες) (Πρόσβαση ΑΜΕΑ)

    ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ COMICS

    «Πριν τα Hunger Games: Η ιστορία του Θησέα»

    Πριν την Katniss Everdeen ήταν ο Θησέας και πριν τους Αγώνες Πείνας ο Λαβύρινθος. Σε μια παράσταση που συνδυάζει τον προφορικό λόγο με την τέχνη των comics, θα ταξιδέψουμε στα βήματα του μυθικού βασιλιά της Αθήνας, του πρώτου επαναστάτη.

    Αφήγηση: Βασιλεία Βαξεβάνη (Παραμυθοκόρη)

    Κορησσία (Στα σοκάκια της παλιάς Κορησσίας) / 21:30 / (Για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)

    Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 

    ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

     «Έναν μύθο θα σας πω»

    Ελεύθερο βήμα σε αφηγητές που δήλωσαν την συμμετοχή τους και προσκλήθηκαν να μοιραστούν ένα μύθο από την ελληνική ή παγκόσμια μυθολογία. Συντονισμός: Αγγελική Γκόγκου

    Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 12:30 / (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες), (Πρόσβαση ΑΜΕΑ).

    «Η Περσεφόνη στον Άδη»

    Η ημέρα ανήκει στο φως η νύχτα στο σκοτάδι. Ο Θάνατος, κυρίαρχος του Σκότους, ορέγεται συχνά τη συνεύρεση με νεαρό κορμί. Ίσως γιατί η ένωση μαζί του τού επιτρέπει να γευτεί κάτι από το βασίλειο του φωτός. Ίσως γιατί ο έρωτας γεννάει τη ζωή, κι ό,τι γεννιέται είναι προορισμένο να πεθαίνει. Έρως – Γέννηση – Θάνατος, από την αρχαιότητα ως σήμερα…

    Αφήγηση: Φίλια Δενδρινού

    Ορκός (Λατομείο) / 19:00 / (Για εφήβους και ενήλικες)

    «Η Μυθολογία των Ζωδίων»

    Ιστορίες μυθολογίας από όλο τον κόσμο για τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου. Οι άνθρωποι πάντοτε συνήθιζαν να κοιτούν τ’ αστέρια. Συνήθιζαν να ενώνουν τις φωτεινές κουκκίδες στον μαυροπίνακα τ’ ουρανού, να φτιάχνουν εικόνες. Μοιραζόμαστε τις ιστορίες που έδιναν φωνή στη φαντασία τους σε μια αφήγηση μυθολογικής αστρολογίας!

    Αφήγηση: Ελεάνα Χατζάκη

    Ορκός (Παραλία) / 21:00 /  (Για εφήβους και ενήλικες), (Πρόσβαση ΑΜΕΑ).

    Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 

    ΑΦΗΓΗΣΗ – ΜΟΥΣΙΚΗ – ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

    Μονοπάτι Προφήτη Ηλία (Σημείο συνάντησης στις 19:30 η είσοδος του μονοπατιού στου Γυριστή, πλησίον εμπορικού καταστήματος) (Πληροφορίες για τη διαδρομή στο υπόμνημα που θα βρείτε παρακάτω)

    Τρεις διαδοχικές ημίωρες αφηγήσεις σε διαφορετικά σημεία του μονοπατιού μέσα στο δρυοδάσος. Στο ενδιάμεσο η Νορβηγίδα σοπράνο Kristin Groven Holmboe ερμηνεύει τραγούδια και άριες συντροφιά με τις Αμαδρυάδες.

    Οργάνωση: Εργαστήριο αφήγησης 360°

    «Αράχνη και Αθηνά»

    Γυναίκα ήταν η Αράχνη με χάρισμα στα χέρια. Ύφαινε καλαίσθητα υφαντά σαν να’ ταν απ’ τα αστέρια! Έγινε υφάντρα ξακουστή, γεμάτη αλαζονεία, ξεχνώντας της Αθηνάς τη θεία προστασία. Νήμα που ξεδιπλώνεται ο μύθος της Αράχνης, ιστός αραχνοΰφαντος το αφήγημα της.

    Αφήγηση: Λίλα Θεολογία Πίττα

    «Νύμφες… μέσα σε σύννεφο, με δάκρυ κεχριμπάρι!»

    Σε δέντρο ή σε πηγή, σε ποταμό που ρέει ή σπήλαιο βαθύ, εκεί οι Νύμφες ζουν χορεύουν, τραγουδούν. Σσσσ… Άκου, κάτι έχουν να σου πουν! Πώς ξέφυγε η Αρέθουσα από τον Αλφειό, τι συνδέει τις Ηλιάδες με το κεχριμπάρι το χρυσό; Ας τις ακολουθήσουμε…

    Αφήγηση: Βούλα Μανουσαρίδου

    Μουσική: Ηλίας Παπιώτης

    «Το μήλο της Έριδας και άλλοι… πειρασμοί»

    Τρεις θεές, ένα στοίχημα και ένα όμορφο θνητό αγόρι… που πρέπει να διαλέξει την ομορφότερη από όλες για να της δώσει -τι άλλο;- ένα μήλο. Έρωτες, ζήλιες, ίντριγκες, διαμάχες και απιστίες στον Όλυμπο… σωστή σαπουνόπερα! Συντονιστείτε!

    Αφήγηση: Ανεζούλα Κατσιμπίρη

    Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019 

    «Μπάρη, η εγκαταλελειμμένη πριγκίπισσα» (Αφήγηση στα αγγλικά)

    Ένας από τους παλαιότερους κορεάτικους μύθους μιλά για τη θεά όλων των σαμάνων την πριγκίπισσα «Μπάρη», που σημαίνει εγκαταλελειμμένο μωρό, γιατί οι βασιλιάδες γονείς της την άφησαν στην τύχη της. Η μοίρα το ’θελε κάποτε η Μπάρη να κατέβει στον Κάτω Κόσμο για να φέρει στους γονείς της το μαγεμένο νερό.

    Αφήγηση: Seung Ah Eunae Kim
    Μουσική: Hee Young Kim
    Οργάνωση: BARI(Beauties of ARIrang), με τη στήριξη  του Συμβουλίου Τεχνών της Κορέας.

    Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 21:00 / (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες), (Πρόσβαση ΑΜΕΑ)

    Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 

    ΟΜΙΛΙΑ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

    «Άριραγκ: Τραγούδι αγάπης και θλίψης»

    Το Άριραγκ είναι το πιο γνωστό δημοτικό τραγούδι της Κορέας και θεωρείται ως ο θεμέλιος λίθος του κορεάτικου πολιτισμού. Υπάρχουν περίπου 3.600 μοναδικές παραλλαγές των 60 διαφορετικών εκδοχών του τραγουδιού. Το Άριραγκ μπορεί να παρουσιαστεί με μορφή τραγουδιού, μουσικής, χορού ή αφήγησης! Το 2012 ανακηρύχθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μέρος της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο δίωρο αυτό μουσικό σεμινάριο θα ακούσετε την ιστορία του Άριραγκ και θα συγκρίνετε διάφορα τραγούδια Άριραγκ από διαφορετικές επαρχίες της Κορέας. Θα μάθετε επίσης να τραγουδάτε ένα τραγούδι Άριραγκ σε παραδοσιακό κορεάτικο ρυθμό. Στο σεμινάριο αυτό θα μάθετε να απολαμβάνετε ιστορίες Άριραγκ υπό τη συνοδεία του Haegeum, ενός όμορφου παραδοσιακού έγχορδου οργάνου από την Κορέα. Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα τραγουδήσουν μαζί ένα από τα τραγούδια του Άριραγκ.

    Εισηγήτριες: Seung Ah Eunae Kim (Αφηγήτρια), Hee Young Kim (Μουσικός)

    Οργάνωση: BARI(Beauties of ARIrang) με τη στήριξη του Συμβουλίου Τεχνών της Κορέας.

    Κορησσία (Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης) / 12:30 / (Για ενήλικες), (Πρόσβαση ΑΜΕΑ).

    «Διγενής Ακρίτας»

    Ο άρχοντας Αμιράς Μουσούρ και η Ελληνίδα Ειρήνη έφεραν στον κόσμο ένα όμορφο και δυνατό αγοράκι. Το ονόμασαν Βασίλειο Διγενή. Όνομα δίκαιο να ταιριάζει και στα δύο γένη. Όνομα που έγινε θρύλος. Όνομα που έγινε έπος.

    Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου
    Μουσική: Σόλης Μπαρκί
    Ιουλίδα (Στα σκαλάκια του νέου Δημαρχείου) / 21:00 / (Για εφήβους και ενήλικες)

    Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 

    «Με του Ποσειδώνα το άρμα: Μύθοι για θαλασσινούς θεούς»

    Με τα πανιά μας ανοιχτά πλέουμε στα πελάγη παρέα με τις Νηρηίδες, τον Ωκεανό, την Αμφιτρίτη, τους Δέλφινες, τον Αρίωνα. Κι αυτοί μας οδηγούν στις θαλασσινές σπηλιές τους με τα κρυμμένα μυστικά και μας τρατάρουν τις αλμυρές ιστορίες τους.

    Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου
    Μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος

    Οτζιάς (Παραλία) / 12:30 / (Για παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικες), (Πρόσβαση ΑΜΕΑ).

    «Σόλων και Κροίσος: Μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Ηροδότου Ιστορία.

    Ο Κροίσος, ο πλουσιότερος των βασιλιάδων κάλεσε τον σοφό Σόλωνα στο παλάτι του και του έδειξε τα αμύθητα πλούτη του, αναμένοντας να του πει ότι είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Και ο Σόλων αποκρίθηκε «Μη θεωρήσεις κανέναν ευτυχή, πριν γνωρίσεις το τέλος του».

    Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός.=
    Αφηγηματικοί ύμνοι στην περσική γλώσσα από τον Πέρση αφηγητή Amir Mirzai
    Συμμετέχουν: Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου
    Μουσική: Σόλης Μπαρκί
    Έρευνα – επιμέλεια: Tίνα Αγγέλου, Νεφέλη Παπαντωνοπούλου
    Οργάνωση: Ομάδα ΜΥΘΟΣ
    Με τη στήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
    Θέατρο Αρχαίας Καρθαίας / 19:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)
    (Πληροφορίες για τη διαδρομή στο υπόμνημα που θα βρείτε παρακάτω)

    Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 

    «Ηρακλής, ο πρώτος κυνηγός του κόσμου!»

    Ένα ταξίδι μυθικό με τον πιο αγαπημένο ήρωα της ελληνικής μυθολογίας!

    Θα τον ακολουθήσουμε στις περιπέτειες του και θα τον γνωρίσουμε μέσα από τους τρομερούς του άθλους!

    Αφήγηση: Αμάντα Γεραρχάκη
    Μουσική: Νατάσα Ταπάκη

    Ποίσσες (Παραλία) / 12:30 / (Για παιδιά από 5 έως 12 ετών), (Πρόσβαση ΑΜΕΑ).

    «Στα μονοπάτια του Διονύσου» 

    Η ιστορία ενός μελαγχολικού βασιλιά στέκεται αφορμή να περπατήσουμε ένα αμπέλι, και μέσα στα φύλλα του ιστορίες για τον Διόνυσο να βρούμε, το κλήμα, το κρασί, για θεούς αλλοτινούς, βασιλιάδες και σοφούς μα κι ανθρώπους απλούς. Μαζί τους μαθαίνουμε πώς φτάνει στα χέρια μας τούτο το θαυμαστό ποτό,

    Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου
    Μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος, Εμμανουήλ Παλιάκης.

    Κάτω Μεριά (Πλατεία) / 21:00 / (Για παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικες), (Πρόσβαση ΑΜΕΑ).

    «Με τραγούδι, με κρασί… γλέντι τώρα θα στηθεί»

    Έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια μάς παίρνουν από το χέρι και μας στροβιλίζουν σ’ ένα γλέντι βγαλμένο από τα παλιά. Μουσικές που μας καλούν όχι μόνο να τραγουδήσουμε αλλά και να χορέψουμε όλοι μαζί.

    Κιθάρα – φωνή: Γιάννης Ανθόπουλος
    Κρουστά – Λίρα- φωνή: Εμμανουήλ Παλιάκης
    Ακορντεόν: Νατάσα Ταπάκη
    Με τη στήριξη  του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σιμωνίδης ο Κείος»
    Κάτω Μεριά (Πλατεία) / 21:30 / (Για παιδιά και ενήλικες), (Πρόσβαση ΑΜΕΑ).

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ

    Μονοπάτι Προφήτη Ηλία

    Ξεκινάμε στις 20:00 από του Γυριστή και περπατάμε στο μονοπάτι του Προφήτη Ηλία. Σε 1χλμ κάνουμε την πρώτη στάση. Συνεχίζουμε το περπάτημα για 500μ και κάνουμε τη δεύτερη στάση, και στα επόμενα 500μ την τρίτη και τελευταία στάση. Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο. Όλη η διαδρομή είναι λιθόστρωτη και περνάει μέσα από το δρυοδάσος. Θα χρειαστείτε άνετα παπούτσια και φακό για την επιστροφή.

    Καρθαία

    Διαδρομή 6 (Σταυρουδάκι – Χαρτσιδιό – Πηγή Βαθυποτάμου – Καρθαία).

    Στο Σταυρουδάκι από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο υπάρχει παράδρομος που οδηγεί στο Χαρτσιδιό σε 700μ. Υπάρχει μεγάλη πινακίδα πάνω στον επαρχιακό δρόμο που ειδοποιεί ότι προς τα αριστερά ο δρόμος κατευθύνεται στην Καρθαία. Στο Χαρτσιδιό υπάρχει περιορισμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, επομένως, αν δεν βρείτε θέση, μπορείτε να σταθμεύσετε στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Από το Χαρτσιδιό κατεβαίνουμε την κοιλάδα περπατώντας για 45 λεπτά περίπου στο αρχαίο μονοπάτι έως την Καρθαία. Από εκεί αρχίζει το αρχαίο μονοπάτι, πλακόστρωτο, αρκετά καλά διατηρημένο, ανάμεσα στις φασκομηλιές, που ευωδιάζουν στο πέρασμά μας. Κατεβαίνουμε αγναντεύοντας την απέναντι πλαγιά με τα ξωκλήσια και τις παλιές αγροικίες και φθάνουμε, ύστερα από μια μικρή παράκαμψη, στην πηγή του Βαθυπόταμου. Εδώ υπάρχει το παλιό υδραγωγείο των Καρθαιέων και τα περιβόλια των σημερινών αγροτών. Ακολουθούμε το ρέμα σε μια φανταστική διαδρομή ανάμεσα σε πικροδάφνες, καλαμιές και λυγαριές και φθάνουμε στην αμμουδιά. Δεξιά μας το εκκλησάκι της Παναγίας, αριστερά μας το αρχαίο θέατρο, ψηλά ο αρχαιολογικός χώρος.

    Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο θα σας ενθουσιάσει. Θα μπορούσατε να πάτε νωρίτερα και να συνδυάσετε και το μπάνιο σας στα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά. Θα σας μείνει αξέχαστο. Η επιστροφή είναι από το ίδιο μονοπάτι, πιο δύσκολη στον ανηφορικό δρόμο και διαρκεί γύρω στη 1.10΄. Θα χρειαστείτε άνετα παπούτσια, νερό, φακό, αν γυρίσετε το βράδυ, φωτογραφική μηχανή και μια σακούλα για τα απορρίμματά σας.

    Διάρκεια διαδρομής:

    Κορησσία – Σταυρουδάκι: 21 χιλιόμετρα

    (Με ΙΧ αυτοκίνητο περίπου 50′ με χαλαρή ταχύτητα)

    Σταυρουδάκι – Χαρτσιδιό: 700 μέτρα (κατηφόρα, με τα πόδια περίπου 15′)

    Χαρτσιδιό – Καρθαία (κατηφόρα, με τα πόδια περίπου 45′)

    Με υπολογισμένες πιθανές μικρές στάσεις ή ενδιάμεσες καθυστερήσεις από την Κορησσία έως την Αρχαία Καρθαία θα χρειαστείτε 2 ώρες και 30 λεπτά.

    Για να είστε στην έναρξη της παράστασης θα πρέπει να ξεκινήσετε από την Κορησσία στις 17:00.

    Αν θέλετε να περιηγηθείτε και στον αρχαιολογικό χώρο θα ήταν καλό να ξεκινήσετε στις 16:00 (Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι δωρεάν).

    Αν πάλι θέλετε να συνδυάσετε μπάνιο, περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και παράσταση, είναι καλό να ξεκινήσετε πολύ πριν τις 16:00. Η καλύτερη στιγμή είναι νωρίς το πρωί που δεν θα έχετε τον ήλιο από πάνω σας.

    Καλό ταξίδι!

    ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ  ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
    «Γιορτή Παραμυθιών»
    Κορησσία, Κέα,  ΤΚ 840 02, Κυκλάδες
    «Το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς»
    Ιωσήφ των Ρογών 11,  Ακρόπολη, Αθήνα, TK 117 43
    ΤΗΛ: +30 210 4313332, FAX: +30 210 4313322
    E-mail: mythoscentre@gmail.com   Web site: www.e-mythos.eu

    RELATED ARTICLES

    Most Popular