More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑγάθα: η Περίεργη Μαγισσούλα, της Λίντα Πατσοούρκοβα (εικ.: Καταρίνα Κρατοχβίλοβα)

    Αγάθα: η Περίεργη Μαγισσούλα, της Λίντα Πατσοούρκοβα (εικ.: Καταρίνα Κρατοχβίλοβα)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3-5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Συνειδητοποιώ το μυστήριο που μας περιβάλλει, έτσι γράφω για συμπτώσεις, κακά προαισθήματα, αισθήματα, όνειρα, τη δύναμη της φύσης, τη μαγεία.
    Ιζαμπέλ Αλιέντε

    Η μαγισσούλα Αγάθα είναι απεσταλμένη των μαγισσών για να εξερευνήσει τον κόσμο των ανθρώπων. Πώς είναι η ζωή των ανθρώπων; Χωρίς τα μαγικά της μοιάζει βαρετή και παράξενη. Τρώνε παγωτά που δεν της αρέσουν! Τα πουλιά κάνουν θόρυβο. Η διασκέδασή τους (βλέπε λούνα παρκ) είναι εξίσου παράξενη, δίχως μαγεία! Τα φορέματά τους, χμ… δεν της ταιριάζουν.

    Η Αγάθα πηγαίνει σε πάρτι γενεθλίων και σκέφτεται να πάει δώρο μια νυχτερίδα ή έναν βάτραχο. Μα τι συνήθειες έχουν αυτοί οι άνθρωποι πια; Τούρτες; Και κάθεται να φτιάξει τη δική της τούρτα. Μα η αποτυχία είναι… προ των πυλών! Και πηγαίνει βόλτα με λουρί έναν αυθάδη γάτο που τρομάζει τους σκύλους. Και δείχνει σε έναν οδοκαθαριστή πώς να πετάει με τη σκούπα του, αλλά κι αυτός της δείχνει μια άλλη χρήση της σκούπας: το σκούπισμα!

    Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό βιβλίο με μικρές ιστορίες όπου η Αγάθα αναδεικνύει όψεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και παραδοξολογίες. Πράγματα και προτιμήσεις που δεν μετράνε στον κόσμο των μαγισσών αλλά υπολογίζονται για σπουδαία στον κόσμο των ανθρώπων. Η συγγραφέας έχει βάλει γερές δόσεις χιούμορ, σε ένα βιβλίο που αποφεύγει τον στείρο διδακτισμό και μέσα από αυτές τις χαριτωμένες μικρές ιστορίες αναδεικνύει τη διασκέδαση, τα κατοικίδια, την ένδυση, τις γιορτές και τα δώρα, τη χρήση των αντικειμένων στους ανθρώπους. Και βλέπουμε πόσο διαφορετικά μπορεί να βλέπει κάποιος (η μάγισσα εν προκειμένω) τα πράγματα, πόσο ενοχλητικά μπορεί να της φαίνονται τα πουλιά ή πόσο εξωπραγματικά αδιάφορη της φάνηκε η χρήση της σκούπας για άλλους λόγους πέραν της πτήσης!

    Κάτω από την επιδερμίδα της ιστορίας, νομίζω ότι μπορούμε να δούμε τη δεξιότητα της περιέργειας, των αποριών που ζητούν διέξοδο, της σύγκρισης ίδιων πραγμάτων σε διαφορετικούς κόσμους, τη διαφορετικότητα και την διαφορετική προσέγγιση αντικειμένων και συνηθειών.

    Η εικονογράφηση της άλλης Τσέχας δημιουργού, της Καταρίνα Κρατοχβίλοβα, λιτή και αφαιρετική, εστιάζει, με λευκό επί το πλείστον φόντο, στη μάγισσα, τις εκφράσεις της, τη απορρόφηση από την ίδια του κόσμου των ανθρώπων. Μια πολύ ενδιαφέρουσα, γοτθική θα την χαρακτήριζα ματιά, με ιδιαιτέρως γοητευτικές αποτυπώσεις των ανθρώπινων μορφών, με εμφανείς επιρροές από τα graphic novels.

    Είναι από τις ελάχιστες φορές που διαβάζουμε μια ιστορία από Τσέχους δημιουργούς και βρήκα ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Historical Quest.

    Με μια ματιά

    • Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό βιβλίο με μικρές ιστορίες όπου η Αγάθα αναδεικνύει όψεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και παραδοξολογίες. Πράγματα και προτιμήσεις που δεν μετράνε στον κόσμο των μαγισσών αλλά υπολογίζονται για σπουδαία στον κόσμο των ανθρώπων. Η συγγραφέας έχει βάλει γερές δόσεις χιούμορ, σε ένα βιβλίο που αποφεύγει τον στείρο διδακτισμό και μέσα από αυτές τις χαριτωμένες μικρές ιστορίες αναδεικνύει τη διασκέδαση, τα κατοικίδια, την ένδυση, τις γιορτές και τα δώρα, τη χρήση των αντικειμένων στους ανθρώπους.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Flying Suite

    Salento · René Aubry

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αγάθα: η Περίεργη Μαγισσούλα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Zvědavá čarodějka Agáta
    Συγγραφέας: Linda Pacourková
    Εικονογράφος: Katarina Kratochvilova
    Εκδόσεις: Historical Quest, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Άννα Τσακαλίδου
    Γλωσσική επιμέλεια: Ιωάννα Πετροπούλου
    Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Κιορπές
    Σελίδες: 52
    Μέγεθος: 21,5 Χ 30
    ISBN: 978-618-81-3304-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular