More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΑγιοβασιλέματα, της Μαριέττας Κόντου (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Αγιοβασιλέματα, της Μαριέττας Κόντου (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 8-10) – Εικονογραφημένο εκτενούς φόρμας

    Δε ξέρω αν υπάρχει Αι-Βασίλης. Ως παιδί τον αγνοούσα. Τον έμαθα μάλλον μεγάλος και άρχισα να τον συμπεριλαμβάνω στη ζωή μου ακόμα πιο αργά. Δεν είμαι λοιπόν ο πιο κατάλληλος να πω σε κάποιον γονιό αν πρέπει να του πει “υπάρχει” ή “δεν υπάρχει”. Ή μήπως είμαι ο πιο κατάλληλος;

    Μέχρι να απαντηθεί το παραπάνω ασήμαντο ερώτημα, τα παιδιά που μεγαλώνουν από τους πρώτους μήνες της ζωής τους μαζί του, έχουν τις καλύτερες ιδέες. Αυτό που σκέφτηκε ας πούμε η Ερμιόνη στα πολύ παιδικάτα της, εγώ το σκέφτηκα μετά τα τριάντα πέντε μου.

    “Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, μην έρθεις φέτος”

    Δεν ήταν ούτε η ίδια σίγουρη ότι έγραψε κάτι τέτοιο. Αλλά όχι, το σιγούρεψε ύστερα. Και μάλιστα το πήγε ακόμα πιο μακριά. “Α, και κάτι ακόμα: Θέλω να έρθω να σε δω μέρα, να σε ευχαριστηθώ… Θέλω να έρθω εγώ λοιπόν εκεί να σου φέρω τα δικά μου δώρα…”

    Όχι, το έχει δέσει η Ερμιόνη, δεν αστειεύεται. “Άγιε μου Βασίλη, θα έρθω εγώ. Δε θέλω δώρα, ούτε χάρες και χατίρια. Θέλω απλώς να σε δω, εσένα τον αληθινό, όχι όλους αυτούς τους ψεύτικους που σε ρωτάνε αν ήσουνα καλό παιδί όλο τον χρόνο -ποιος αληθινός Άγιος Βασίλης ρωτάει κάτι τόσο κουτό;”

    Το πε και το κανε. Πήρε τη βαλίτσα της και κίνησε να βρει τον Άγιο Βασίλη. Πέταξε ψηλά, πολύ ψηλά με το πάπλωμα που έγινε μαγικό χαλί. Είδε τα πάντα από ύψος και απόσταση. Κι αντί σαν Αλίκη στη λαγότρυπα, η Ερμιόνη τρύπωσε με φόρα μέσα σε ένα δέντρο και έπεσε βαθιά μέχρι να βρεθεί σε ένα παλιό ξύλινο ρολόι. Πφφ! Δεν ήταν εκεί ο Αι-Βασίλης. Θα τον ψάξει. Θα τον αναζητήσει με πίστη και θέληση. Και θα τον βρει…

    Στρωτή αφήγηση, εύρυθμη, που σταδιακά δημιουργεί μια ατμόσφαιρα όχι απλώς χριστουγεννιάτικη, αλλά ολοένα και πιο μυστηριακά γιορτινή, σαν να μυείσαι σε μια απαράμιλλης τρυφερότητας τελετουργία που κάποιο γλυκό παιδί έχει στήσει. Η Αλίκη (Alice’s Adventures in Wonderland) συμβόλιζε την καταπίεση της παιδικής ηλικίας στην Βικτωριανή Αγγλία αλλά κυρίως ήταν μία ωδή στον αυθορμητισμό και την συχνά συνθλιμμένη φαντασία των παιδιών. Η Ερμιόνη -αυτό τουλάχιστον ταπεινά είδα εγώ- είναι μια αντίστοιχη ωδή: στην αθωότητα (βρίσκει μια βαλίτσα με εξαρτήματα στολής του Αι-Βασίλη και θεωρεί ότι τα ξέχασε ο ίδιος), στην ανεμελιά, στην απλότητα, στην προσέγγιση του κόσμου όχι μέσα από τη λογική από μέσα από τα συναισθήματα και την τρυφερότητα.

    Ένα ταξίδι αναζήτησης του καλού και προβολή αυτού του καλού ως κινητήριου δύναμης του κόσμου είναι το βιβλίο της Μαριέττας Κόντου που μου αρέσει για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν εκβιάζει το συναίσθημα, δεν πασπαλίζει με συνηθισμένες αλαφράδες το βιβλίο της και φαίνεται ότι δούλεψε πολύ την αφήγησή της.

    Καταπληκτική ατμόσφαιρα και αισθητική χαρίζει η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη, ο οποίος έχει αγκαλιάσει, έχει μπει βαθιά μέσα στο κείμενο της συγγραφέα και το έχει ανοικοδομήσει καλαίσθητα μπροστά μας επιλέγοντας τη σαρωτική δύναμη του μαύρου και του κόκκινου, τα οποία πραγματικά δουλεύουν έξοχα πλάι στις λέξεις, Οι εικόνες του δεν είναι μια οπτική αφήγηση του κειμένου, μα μία παράλληλη αφήγηση που ενσωματώνει αλλά και συντονίζει σε άλλες συχνότητες το κείμενο.

    Ωραίο, σκληρόδετο εξώφυλλο.

    Για παιδιά 7-11 ετών περίπου με κέντρο τα 8-10 ετών και μεγαλόφωνη ανάγνωση από τα 6.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Alice in Wonderland (Score) 2010- Alice’s Theme

    Miracle On 34th Street (Bruce Broughton)

    Alice in Wonderland (Score) 2010- Proposal – Down the Hole

    12 Michael Convertino Visitation

    Home Alone Soundtrack-01 Home Alone Main Title

    US Air Force Band & Singing Sergeants – Carol Of The Bells (The Santa Clause)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αγιοβασιλέματα
    Συγγραφέας: Μαριέττα Κόντου
    Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2020
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-2384-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular