More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΑκούστε: Το καρύδι και το χριστουγεννιάτικο κέικ, του Τάσου Ιωαννίδη

    Ακούστε: Το καρύδι και το χριστουγεννιάτικο κέικ, του Τάσου Ιωαννίδη

    Μια καρυδιά η κυρά Καρύδω, ξεχώριζε από τις άλλες καρυδιές.
    Λένε πως αν καθόσουν από κάτω της τα βράδια θα άκουγες ψιθύρους, σαν κάποιος να μιλούσε
    .”

    Ήταν η πιο μεγάλη καρυδιά και τα βράδια διηγόταν ιστορίες από την τοπική παράδοση στα μικρά καρυδάκια της. Μια από τις ιστορίες της, έλεγε ότι η Παναγιά η Γλυκοφιλούσα έχει ευλογήσει τις καρυδιές για να έχουν γεμάτη σοδειά κάθε χρόνο.Η κυρά Καρύδω, ήταν πολύ περήφανη γιατί στο καρυδοχώρι έβγαιναν τα πιο νόστιμα, τραγανά και μυρωδάτα καρύδια. Μάλιστα λέγεται ότι εκείνη, είχε τα καλύτερα καρύδια γιατί είχαν το άρωμα της αγάπης. Στη ρίζα της κυρά Καρύδως, βρέθηκε εικόνα της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας και τα καρύδια της είναι ευλογημένα. Κάθε βράδι, η καρυδιά συνήθιζε να νανουρίζει τα καρυδάκια της, με το νανούρισμα της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας.

    Η μέρα πάει, γύρε στο πλάι
    για ύπνο, ήλιε, σε προσκαλεί.
    Κοιμήσου γιέ μου, μονάκριβέ μου
    μ’ ένα της μάνας γλυκό φιλί.

    Κοιμήσου, φως μου
    και φως του κόσμου,
    μες στη δική μου
    την αγκαλιά…”

    Κάθε Χριστούγεννα, κάθε οικογένεια στο Καρυδοχώρι φτιάχνει ένα Χριστουγεννιάτικο κέικ, τάμα στη Μεγαλόχαρη. Δυο αδέλφια η Χρυσούλα και ο Χρηστάκος αποφασίζουν να μαζέψουν μόνα τους τα καρύδια από την κυρά Καρύδω που βρίσκεται στο κτήμα της οικογένειας και να φτιάξουν το Χριστουγεννιάτικο κέικ. Φυσικά η γιαγιά θα τους δώσει τη μυστική συνταγή και ο παππούς θα βοηθησει με τα υλικά.

    Στο πιο ψηλό κλωνέρι της καρυδιάς, είναι ένα καρύδι, ο Καρύδας και έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μπει στο Χριστουγεννιάτικο Κέικ, . Τα καρύδια μπαίνουν σε γλυκίσματα όπως τις καρυδόπιτες, τους μπακλαβάδες, τα κανταϊφια, όμως τ’ όνειρο του Καρύδα ήταν να τον διαλέξουν για το χριστουγεννιάτικο κέικ.
    Ένα παράξενο όνειρο θα αναστατώσει τον Καρύδα και θα καταφέρει να χαλάσει την ηρεμία του. Φοβάται μήπως πάθει κάτι κακό και δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει τ’ όνειρό του. Ότι και να του λέει ο φίλος του ο Μέρμυγκας ο Καρύδας δεν σταματάει να γκρινιάζει και να ανησυχεί.

    Η κυρά Καρύδω του είχε πει σχεδόν προφητικά: Ό,τι φοβάσαι το προσελκύεις! Όμως ο Καρύδας δεν άκουγε κανέναν και το κακό δεν άργησε να συμβεί. Ένας άσπρος σκώληκας έκανε την εμφάνιση του και τώρα το όνειρο του Καρύδα κινδυνεύει να χαθεί. Ήταν θέμα χρόνου να διεισδήσει την καρυδόψιχά του. Ο φίλος του Καρύδα, ο Μέρμυγκας αναλαμβάνει δράση και σκέφτεται ένα σχέδιο σωτηρίας του φίλου του. Ο Σπύρος ο Σπουργίτης, ο Τρυπάς, ο Δρυοκολάπτης και η Μελίνα, η μέλισσα με την καθοδήγηση του Μέρμυγκα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα τρέξουν να βοηθήσουν τον Καρύδα. Άραγε θα καταφέρει ο Καρύδας να σωθεί και να μπει στο Χριστουγεννιάτικο κέικ και να εκπληρώσει τον σκοπό της ύπαρξής του;

    Στον πρόλογο του βιβλίου ο Τάσος Ιωαννίδης μας αποκαλύπτει πως γράφτηκε η ιστορία του Καρύδα:
    Όταν η κόρη μου η Ερμιόνη ήταν μικρή την άβαζα για ύπνο κάθε βράδυ λέγοντας της ένα παραμύθι, κάθε βράδυ αλλιώτικο, καινούργιο, φτιαγμένο εκείνη τη στιγμή. Αυτή περίμενε να βραδιάσει και να πάμε για ύπνο…..
    Ένα από αυτά είναι “Το καρύδι και το Χριστουγεννιάτικον κέικ… και το καλό συναπάντημα!

    Ένα μουσικό παραμύθι βγαλμένο από την παράδοση, που αναλύει τον κύκλο της ζωής με πρωτότυπο τρόπο και αγγίζει έννοιες όπως η αγάπη, η πίστη, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η θετική στάση ζωής. Ο Τάσος Ιωαννίδης εμπνέεται από την τοπική παράδοση και δημιουργεί μια ανατρεπτική ιστορία. Ο ήρωας του έιναι ένα καρύδι, που κινδυνεύει να χαθεί, πριν προλάβει να πραγματοποιήσει τ’ όνειρο του. Όμως οι φίλοι του στο δάσος, θα τον βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να μην έρθει το τέλος του και χαθεί τ’ όνειρο του για πάντα. Μια ευαίσθητη και τρυφερή ιστορία, που προσφέρεται γαι δραματοποίηση, ακόμη κια για Χριστουγεννιάτικη γιορτή με όμορφες μελωδίες που μας βάζουν στο πνεύμα των χριστουγέννων. Κι αν σας άρεσε η ιστορία του Καρύδα, μπορείτε να ρωτήσετε τον παππού και τη γιαγιά για τον πολύτιμο αυτό καρπό και την ιστορία του. Να δοκιμάσετε να φτιάξετε με τη μαμά το χριστουγεννιάτικο κέικ με καρύδια αλλά και άλλα γλυκά με καρύδι. Επίσης οι ήρωες μπορούν να ζωντανέψουν, σε κουκλοθέατρο και καθένας να μας πει τη δική του εκδοχή της ιστορίας.

    Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Κώστα Κολοβού.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular