More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑλφαβητάρι δεινοσαύρων, της Αναστασίας Μπαλάσκα (εικ.: stilos)

    Αλφαβητάρι δεινοσαύρων, της Αναστασίας Μπαλάσκα (εικ.: stilos)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν επειδή δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Και εμείς θα εξαφανιστούμε αν δεν προσαρμοστούμε σε ένα περιβάλλον που σήμερα περιλαμβάνει διαστημόπλοια, υπολογιστές και θερμοπυρηνικά όπλα.
    Άρθουρ Κλαρκ

    Η Αναστασία Μπαλάσκα στο κείμενο και ο Γιάννης Στύλος στην εικονογράφηση δημιουργούν ένα αλφαβητάρι με ένα προσφιλές και πολύ αγαπημένο θέμα των παιδιών∙ τους δεινόσαυρους!

    Περί τίνος πρόκειται

    Είκοσι τέσσερα είδη δεινοσαύρων παρίστανται και συστήνονται εντυπωσιακά δίπλα από τα είκοσι τέσσερα γράμματα της αλφαβήτου χτίζοντας ένα πρωτότυπο αλφαβητάρι, που προχωράει παραπέρα και επιχειρεί να γνωρίσει στα μικρά παιδιά τον κόσμο του εξαφανισμένου αυτού είδους.

    Εστιάζοντας

    Μέσα από τα γράμματα της αλφαβήτου παρουσιάζονται τα είδη των δεινοσαύρων. Σε κάθε γράμμα αντιστοιχεί και ένα όνομα, (άγνωρο) όχι και τόσο συνηθισμένο, που αντιπροσωπεύει κι έναν διαφορετικό δεινόσαυρο, ενώ παράλληλα, παρουσιάζονται πολύ έξυπνα τα βασικά χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, οι συνήθειές του και άλλες πληροφορίες μέσα από ομοιοκατάληκτα τετράστιχα, που κάνουν το πληροφοριακό υλικό φιλικό και διασκεδαστικό για τα παιδιά. Επιπλέον, κάποιες πληροφορίες, όπως το ύψος, βάρος, μήκος… δίνονται λακωνικά και χειρόγραφα ως σημείωση πάνω στις εικόνες.
    Η χρήση του έμμετρου λόγου, που αρέσει ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, το καθιστά ένα οικείο και προσιτό βιβλίο γνώσεων δίνοντάς του ταυτόχρονα και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

    24 δεινόσαυροι μεγάλοι, μικροί, γνωστοί, άγνωστοι, με παράξενα, περίεργα ονόματα, ξεδιπλώνονται στα μάτια των παιδιών και δεν μπορούν παρά να εντυπωσιαστούν. Αρχαιοπτέρυγας, Ζεφυρόσαυρος, Ηωράπτορας, Καρχαροδοντόσαυρος, Ορνιθομίμος, Χουαγιανγκόσαυρος… Όλοι τους τόσο διαφορετικοί, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διάφορα μεγέθη, διατροφικές συνήθειες, χρώματα, δόντια, ουρές, νύχια, άλλοι πετάνε, άλλοι περπατάνε βαριά, άλλοι τρέχουν… Μια μικρή εγκυκλοπαίδεια που ενθουσιάζει τα παιδιά και εκτός από γνωριμία με τα γράμματα, αποτελεί και μια μικρή εισαγωγή στον συναρπαστικό κόσμο των δεινοσαύρων, σ’ εκείνο το εξαφανισμένο πλέον κομμάτι ζωής του προϊστορικού ζωϊκού βασιλείου.

    Οι εικόνες του Γιάννη Στύλου, ζωντανές, με έντονα χρώματα, αποτυπώνουν ξεκάθαρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων δίνοντας έμφαση σε λεπτομέρειες των ζώων ως προς τους χρωματισμούς τους, το δέρμα τους, το τρίχωμα ή τα φτερά τους, τα αγκάθια τους, τα δόντια τους… Επιπλέον, η φύση, το φυσικό περιβάλλον διαβίωσής τους, δίνεται όμορφα με υδατοχρώματα σε παλ αποχρώσεις και μη διακριτές γραμμές που δίνουν μια ατμοσφαιρική διάσταση στο τοπίο.

    Η εικονογράφηση με ολοσέλιδα σαλόνια, συμπληρώνει το κείμενο και προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών που μαγεύονται στη θέα αυτών των τόσο περίεργων, «εξωπραγματικών», προϊστορικών και εξαφανισμένων πλασμάτων.

    BONUS: Το βιβλίο περιλαμβάνει μια αφίσα αλφαβητάρι δώρο!

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αλφαβητάρι δεινοσαύρων
    Συγγραφέας: Αναστασία Μπαλάσκα
    Εικονογράφος: Stilos
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Οκτώβριος 2022
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 26,5 Χ 24,5
    ISBN: 978-960-572-535-8

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular